Thursday, May 2, 2013

Πασχαλινό τραπέζι. Από τη νηστεία, στην υπερφαγία

Κρύβει παγίδες το τραπέζι της Λαμπρής;


Από το βράδυ της Ανάστασης, έπειτα από 40 μέρες νηστείας, πολλά φαινόμενα υπερφαγίας παρατηρούνται και συνεχίζονται όλη την υπόλοιπη εβδομάδα που ακολουθεί. Ο οργανισμός περνάει ένα ισχυρό «σοκ» κατά τη μετάβασή του από τη νηστεία – στην υπέρμετρη κατανάλωση τροφών, οπότε θα πρέπει σταδιακά να επικεντρωθούμε σε τροφές όσο το δυνατόν πιο εύπεπτες. Το βράδυ της Ανάστασης περιοριστείτε στην παραδοσιακή μαγειρίτσα που είναι μία σχετικά εύπεπτη τροφή και αποτελεί το διαμεσολαβητή της επόμενης μέρας της παραδοσιακής κρεατοφαγίας. Η μαγειρίτσα προετοιμάζει το γαστρικό βλεννογόνο για τη κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών της επόμενης μέρας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή.
Το πρόβλημα της διατροφής κατά τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να επιδεινωθεί με την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών καθώς και τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικό λίπος, οι οποίες προκαλούν δυσκολία στη πέψη και σε ορισμένες περιπτώσεις οξείες γαστρίτιδες.
Η ξαφνική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση των ημερών αυτών μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, γαστρικό έλκος, κολίτιδες κ.α. Η δυσπεψία είναι από τα προβλήματα που οι πιο πολλοί αντιμετωπίζουν. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας δυσκολεύονται να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Οι ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης.
Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
Γι΄ αυτό καλό είναι να αποφύγουμε την κατάκλιση, έντονη άσκηση, το επιπρόσθετο φαγητό και τη χρήση αντιόξινων και ανθρακούχων ποτών. Ως επιπρόσθετο μέτρο ευκολότερης πέψης είναι η καλή μάσηση τις τροφής.


Έξυπνο με-νου για ομαλή μετάβαση
από την περίοδο της νηστείας στο τραπέζι της Λαμπρής.

Με «έξυπνη» διατροφή τη Μεγάλη Εβδομάδα, μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της πασχαλιάτικης κραιπάλης. Τη Μεγάλη Παρασκευή, που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να τραφούμε με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών), ξηρούς καρπούς (πολυακόρεστο λίπος, πολλά ιχνοστοιχεία και ίνες), σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (αμινοξέα και βιταμίνες), απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά

Τελικά τι θα ψήσουμε; Αρνάκι ή Κατσικάκι;

Το αρνάκι είναι πιο τρυφερό από το κατσίκι γιατί έχει περισσότερο λίπος. Για να είναι λουκούμι ο οβελίας θα πρέπει να είναι γάλακτος και «ως γάλακτος» το αμνοερίφιό μας χαρακτηρίζετε αυτό που είναι από 40 ημερών μέχρι 2 – 3 μηνών και ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Στις μέρες μας λίγοι είναι οι τυχεροί που έχουν εξασφαλίσει από τα χωριά του ς ένα ντόπιο αρνάκι ή αγριοκάτσικο όπως οι νησιώτες και πολύ περισσότερο ελευθέρας βοσκής. Με το ψήσιμο ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και απώλειες μέχρι και 30% του βάρους τους λόγω των υγρών που χάνονται. Μια μερίδα εστιατορίου κρέατος μετά οστού είναι περίπου 140 γρ. όμως μια σπιτική μερίδα μια που είμαστε και λίγο ανοιχτόκαρδοι σίγουρα θα ξεπεράσει και τα 300 γραμμάρια, οπότε σκεφτείτε τι έχει να γίνει μέχρι να τα πούμε στο επόμενό μας ραντεβού.

Στα 100 γραμμάρια κρέατος η σύστασή του είναι η εξής:

400 θερμίδες, 25 γρ. πρωτεΐνης, 30 γρ. λίπους, ίχνη υδατανθράκων και 100 γρ. χοληστερίνης. Γενικά όμως το κρέας αυτό αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, υψηλά ποσά σιδήρου και βιταμινών. Έχουν όμως υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης και από τις πουρίνες που περιέχουν παράγεται ένα ποσοστό ουρικού οξέος που προκαλεί ουρική αρθρίτιδα με κύριο χαρακτηριστικό την εναπόθεση αλάτων στις αρθρώσεις και λιγότερο στα νεφρά.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ,
…αρνί για πλούσια γεύση… κατσίκι για λιγότερες θερμίδες…

Το παραδοσιακό αρνάκι είναι η επιλογή όσων θέλουν πλούσια γεύση στο ψητό κρέας και το κατσίκι για όσους θέλουν λιγότερες θερμίδες. Περιέχουν και τα δύο είδη, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες κυρίως συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο και φωσφόρο. Η διαφορά τους είναι ότι το κατσίκι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Διαλέξτε από το αρνί ή το κατσίκι τα πιο άπαχα κομμάτια του όπως το μπούτι ή σέλα ή σπάλα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ


100γρ οβελία
370 θερμίδες
Πολύ κορεσμένο λίπος
1 κόκκινο αυγό
75-80 θερμίδες
5 γραμμάρια λίπους και
215-230 mg χοληστερίνης

1 μερίδα μαγειρίτσα

μέχρι και 580 θερμίδες
Εντόσθια και συκωταριά, αυγά και ελαιόλαδο προσδίδουν υψηλό φορτίο χοληστερόλης
60γρ  πασχαλινά κουλούρια
230 θερμίδες
61 mgr χοληστερίνη
70γρ  πασχαλινό τσουρέκι
68 θερμίδες
74 mgr χοληστερίνης

FACE TO FACE ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ !!!

Η πιο λανθασμένη κίνηση μετά από μία εορταστική περίοδο, είναι να ανεβείτε στην ζυγαριά, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να σας αποκαρδιώσει και να σας ρίξει την ψυχολογία.
Έτσι με το να θέσετε τον εαυτό σας σε μια εξαντλητική, στερητική δίαιτα, και δεν τον «ξεκουράζει» και συνάμα τον υποβάλλει σε μια καινούργια εξίσου δύσκολη δοκιμασία. Είναι σαν να βάζετε έναν άνθρωπο να ανέβει μια ανηφόρα τρέχοντας! 
 
  • Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός!
  • Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά.
  • Το ζήτημα όμως είναι να μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment