Thursday, May 9, 2013

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι έρχεται…

Η διατροφή μας  μετά την Πασχαλινή Περίοδο

Αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και λίγο πριν τον ερχομό του θέρους, όλοι συνειδητοποιούμε άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, την ανάγκη να επιμεληθούμε το σώμα μας, εν’ όψη της εμφάνισής μας στις παραλίες.

Πάντα συνειδητοποιούμε, το πόσο αργά το σκεφτήκαμε και πως προλαβαίνουμε οριακά να σώσουμε τα προσχήματα. Τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα διαιτολογικά γραφεία γεμίζουν από ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απώλεια βάρους , αλλά και την καλλίγραμμη  εμφάνιση του σώματός τους.

Όποια όμως κι εάν είναι τα δεδομένα, σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός και ακραίες εφαρμογές. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει μια απώλεια βάρους της τάξης των 2 – 4 κιλών το μήνα, ανεξάρτητα από το όποιο σωματικό βάρος επιθυμούμε  να απολέσουμε , ήτοι το 1% του σωματικού μας βάρους ανά εβδομάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εξαντλητικές δίαιτες, η υπερβολική καταπόνηση του οργανισμού σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που επικρατούν  αυτή την εποχή, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρά ή και σημαντικά προβλήματα υγείας (αναιμίες, αβιταμινώσεις, έλλειψη ενεργητικότητας, ατονία, κούραση, ανορεξία, κακή διάθεση κ.ά. ).

Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού ελαττώνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια ( μείωση του βασικού μεταβολισμού, λόγω αύξησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος), ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται η διατροφή μας με μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών και φρούτων, που αν και πλούσια σε θρεπτική αξία είναι ιδιαίτερα μειωμένης θερμιδικής αξίας.  

Από τώρα και καθ’ όλη τη  διάρκεια του καλοκαιριού προτιμάμε στη διατροφή μας, τα λαχανικά σε σαλάτες και μαγειρεμένα , τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και τα φρούτα. Αντίθετα αποφεύγουμε τα πολλά και λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά, τα τηγανιτά, τις κρέμες γάλακτος  και τα πολλά γλυκά (εκτός των παγωτών στη light μορφή τους ή κάποια γρανίτα σε λογική κατανάλωση). 

Ιδιαίτερα για τα παγωτά μπορούμε να πούμε ότι κατά βάση είναι πιο ελαφρά σε θερμίδες από τα γλυκά ταψιού και τις τούρτες που καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα.

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στα οινοπνευματώδη και στα αναψυκτικά. Για μεν οινοπνευματώδη θα πρέπει να επισημάνουμε την υπερκατανάλωση μπύρας που γίνεται το καλοκαίρι (είναι πιο ελαφριά σε βαθμούς οινοπνεύματος από τα κρασιά), ενώ τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν από φρεσκοστιμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

Το καλοκαίρι για όλους μας, είναι μια περίοδος χαλάρωσης , ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Σε μια τέτοια περίοδο είναι πολύ δύσκολο να υποτάξουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία της ελεγχόμενης δίαιτας, ωστόσο μικρά καθημερινά τεχνάσματα, όπως τα προαναφερθέντα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός μας και να ελαττώσουν σημαντικά το σωματικό μας βάρος, λίγο πριν την εισβολή στις παραλίες.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment