Wednesday, May 1, 2013

Εσείς τι ψάρια...πιάνετε;


Πηγή :http://www.belife.gr


psari-bigΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Το ψάρι οφείλει τη διατροφική του αξία στην εξαιρετική του περιεκτικότητα σε βασικά λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει. Αυτά τα καλά λιπαρά βελτιώνουν τη ροή του αίματος, εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων κι έτσι προλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα λιπαρά ψάρια από τις βόρειες θάλασσες περιέχουν περισσότερα τέτοια λιπαρά (σολομός, ρέγκα κ.ά.).
  • Το ψάρι κάνει πολύ καλό στα παιδιά και στους εφήβους, γιατί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη. Η βιταμίνη D επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου: ένας τέλειος συνδυασμός για να αποκτήσει ο σκελετός την καλύτερη δυνατή οστική πυκνότητα. Π.χ., με 400 mg/100 γραμμ. η σαρδέλα σε λάδι δίνει περισσότερο ασβέστιο και από το γάλα (120 mg/100 γραμμ.).
  • Φτωχό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες (15-25%), το ψάρι είναι υποθερμιδική τροφή. Όταν είναι άπαχο, σαν τον μπακαλιάρο, προσφέρει πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α και D, με λιγότερες από 100 θερμίδες. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός, έχουν και αυτά τη θέση τους στη δίαιτα, αφού δεν ξεπερνούν τις 200 θερμίδες. Είναι επίσης πιο χορταστικά.
Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γεύση: Τα άπαχα με άσπρο κρέας ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, είναι πολύ εύπεπτα και η γεύση τους είναι λιγότερο έντονη απ’ ό,τι των πιο λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός. Τα πρώτα είναι καταλληλότερα για ελαφριά κουζίνα, ενώ τα δεύτερα πρωτοστατούν στη μάχη κατά του εμφράγματος.
Επιλογή: Όταν το ψάρι είναι φρέσκο, έχει σάρκα τεντωμένη και βράγχια κόκκινα και λαμπερά. Τα ψάρια ανοικτής θάλασσας είναι καλύτερα.
Διατήρηση: Παρόλο που το ψάρι καταψύχεται εύκολα, φρέσκο δε διατηρείται εύκολα. Γι’ αυτό καλύτερα να το μαγειρεύετε μέσα σε 3 το πολύ ώρες από την αγορά του.
Θερμίδες: Ακόμα και τα πιο λιπαρά ψάρια δεν υπερβαίνουν τις 200 θερμίδες/100 γραμμ., ενώ το κρέας μπορεί να φτάσει τις 350 θερμίδες/100 γραμμ.
Λιπαρά: Τα λιπαρά των ψαριών αποτελούνται κατά 65-75% από «βασικά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που προστατεύουν την καρδιά και τις αρτηρίες.

Άριστοι συνδυασμοί...

Για λιγότερα κιλά: Τα ψάρια συνδυάζονται με κάθε είδους λαχανικά, όπως φασολάκια, σπανάκι, κολοκυθάκια κ.λπ. Όσοι θέλετε να χάσετε κιλά προτιμάτε τα άπαχα ψάρια μαγειρεμένα στο χαρτί ή τον ατμό.
Για τα παιδιά: Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει το ψάρι, παρόλο που είναι τόσο υγιεινό. Γι’ αυτό δελεάστε τα μαγειρεύοντας το ψάρι περίτεχνα...Για παράδειγμα, δοκιμάστε ζυμαρικά με σολομό και κρέμα γάλακτος. Η γνώριμη γεύση της κρέμας και το ροζ χρώμα του σολομού μπορεί να τα μεταπείσουν.
Για την ομορφιά: Το ωμό ψάρι, μαριναρισμένο με ελαιόλαδο και λεμόνι, είναι εξαιρετικό για τη διατήρηση της ομορφιάς, καθώς τα λιπαρά οξέα του λαδιού και το καροτένιο του λεμονιού ωφελούν το δέρμα.

No comments:

Post a Comment