Thursday, May 2, 2013

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό για μία ισορροπημένη διατροφή;

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό για μία ισορροπημένη διατροφή;
Τι απαιτεί το ξεκίνημα της ημέρας για να αισθανθούμε πλήρεις;

Σίγουρα ο ργανισμός μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς να έχει καταναλώσει φαγητό, είναι εξουθενωμένος. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση αυτόματα να καταλάβουμε την απουσία ενέργειας, αλλά μόλις το στομάχι μας αρχίσει να λειτουργεί θα καταλάβουμε πως δεν έχουμε τις ίδιες δυνάμεις, ούτε καν για να σκεφτούμε. Κακά τα ψέμματα, ο εγκέφαλος χρειάζεται κι αυτός τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει. Ένα ισορροπημένο γεύμα, μας κρατά υγιείς, διαυγείς, ενώ τονώνει το μεταβολισμό μας. 

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το σωστό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε:

• Αμυλούχα τρόφιμα όπως  ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως. Είναι ιδανικά για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό για το υπόλοιπο της ημέρας και να εξασφαλίσετε ενέργεια.
• Πρωτεΐνης, ιδίως αν γυμνάζεστε- κάτι απαραίτητο για την γράμμωση. Προτιμήστε ορισμένα γαλακτομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι,
το γάλα- τα οποία αποτελούν και πηγή ασβεστίου. Προκειμένου να μην πεινάτε, επιλέξτε αυγά (κυρίως ασπράδια) και γαλοπούλα.
• Καλά λιπαρά όπως τα ω-3 που μπορούμε να λάβουμε από φυτικές soft μαργαρίνες, ξηρούς καρπούς με έμφαση στο λιναρόσπορο, στα άψητα αμύγδαλα και τα καρύδια.
• Φρούτα εποχής- κατα προτίμηση διαφόρων ειδών καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι άνθρωποι που τρώνε πρωινό  χάσουν πιο εύκολα βάρος από εκείνους που το παραλείπουν. Το πρωινό ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και κατά συνέπεια την όρεξη όπως και τα αποθέματα ενέργειας. Όσοι λαμβάνουν πλούσιο πρωινό, τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας, προκειμένου να λειτουργεί ιδανικό ο μεταβολισμός μας, γι αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή :http://www.queen.gr



No comments:

Post a Comment