Sunday, March 3, 2013

Χαρείτε τα αποκριάτικα πάρτυ



Όλοι αγαπάμε τα αποκριάτικα πάρτυ. Είναι ωραίο να βρισκόμαστε με φίλους ή με την οικογένεια για να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Και είναι όμορφο στις συγκεντρώσεις αυτές να ετοιμάζουμε νόστιμα φαγητά για όσους αγαπάμε.
Για να κάνετε τα φετινά σας πάρτυ νόστιμα και υγιεινά, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις συνταγές σας, ώστε να εξασφαλίσετε , ότι τα λιπαρά, που περιέχουν ανήκουν στα «καλά» ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρά.
Η προετοιμασία ενός πιο υγιεινού αποκριάτικου πάρτυ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όλα τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά και να επιλέξουμε μόνο λεπτοκομμένο καρότο, λαχανικά και σαλάτες χωρίς λιπαρά.
Αυτό θα ήταν λάθος, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε λαχανικά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε επίσης να να τρώμε λιπαρά, και μάλιστα θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30 -35% της ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες. Μόνον έτσι το σώμα μας μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Τα λιπαρά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ακριβώς όπως οι υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, προσφέρουν στο σώμα μας ενέργεια. Τα λιπαρά βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Είναι, επίσης, απαραίτητα για να μπορέσει το σώμα μας να αφομοιώσει και να μεταφέρει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E).
Αλλά ποια είναι τα «καλά» λιπαρά και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην προετοιμασία της αποκριάτικης γιορτής;
Κάποια από τα "καλά λιπαρά" είναι γνωστά και σαν «απαραίτητα» λιπαρά ή σαν ωμέγα-3 & ωμέγα-6 λιπαρά. Πρόκειται για μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα κορεσμένα λιπαρά, που μπορεί να βρίσκονται σε τρόφιμα που προέρχονται από ζωικές πηγές - όπως το αγελαδινό βούτυρο ή το μπέικον. Τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το προφίλ της χοληστερόλης μας και να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά τα απαραίτητα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς, καθώς επηρεάζουν ευνοϊκά την υγεία της καρδιάς, βοηθώντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι 'αυτό είναι σημαντικό η συμμετοχή των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μας να είναι ελάχιστη και αντί αυτών να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τα απαραίτητα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά. Βασικές πηγές των απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, καθώς και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.
Στις ετικέτες των τροφίμων θα βρείτε συνήθως αυτά τα "καλά" λιπαρά να αναγράφονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά. Για να επωφεληθούμε από τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας τα ωμέγα 3 και τα ωμέγα 6 πολυακόρεστα λιπαρά, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στα πιάτα μας - χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις συνταγές, κατά πάσα πιθανότητα θα βρούμε τρόπους για τη μείωση της πρόσληψης «κακών κορεσμένων λιπαρών" και ενσωμάτωσης «καλών πολυακόρεστων».

Για παράδειγμα:
  • Να αφαιρέσουμε όλο το ορατό λίπος από το κρέας πριν να το μαγειρέψουμε
  • Ας μαγειρέψουμε το κρέας , τις πατάτες ή τα λαχανικά με φυτικό λάδι ή με μαλακή φυτική μαργαρίνη αντί για ζωικό βούτυρο.
  • Ας φροντίσουμε να έχουμε πολλές σαλάτες με ποικιλία λαχανικών εποχής, στις οποίες ας προσθέσουμε ελαιόλαδο ή ντρέσινγκ βασισμένα στο ελαιόλαδο ή σε άλλο φυτικό λάδι.
  • Ας φτιάξουμε τα γλυκά μας με φυτικές μαργαρίνες, που περιέχουν απαραίτητα ωμεγα 3 και ωμεγα 6 λιπαρά και όχι με ζωικό βούτυρο , που περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στις κρέμες ή σάλτσες που θα ετοιμάσουμε για τα φαγητά (π.χ μπεσαμελ) Ας χαρούμε, λοιπόν, τις απόκριες ανέμελα και ξένοιαστα , φροντίζοντας παράλληλα τη διατροφή μας!

Πηγή :http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment