Friday, March 29, 2013

Τρώγε λιπαρά & χάσε κιλά! Δες πως

Τρώγε λιπαρά & χάσε κιλά! Δες πωςΧρωστάμε μια «συγγνώμη» στα λιπαρά. Τα δυσφημούσαν τόσο καιρό και τώρα αποδεικνύεται ότι μπορεί και να ενεργοποιούν το μεταβολισμό, να μειώνουν τις λιγούρες και να μας χαρίζουν δυνατό και λεπτό κορμί. Μάθε την υγιεινή πλευρά του «κακού παιδιού» της διατροφής.

Τα λιπαρά είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Αρκεί να υπακούς σε 3 κανόνες σωστής κατανάλωσης τους...
  • Κατανάλωσε λίγα λιπαρά (20 γραμμ. ή λιγότερα) σε κάθε γεύμα. Είναι χορταστικά και επιβραδύνουν την αφομοίωση των υδατανθράκων – κάτι που αποτρέπει την απότομη αύξηση της ινσουλίνης που επέρχεται μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζυμαρικά κ.λπ.) και φέρνει πιο γρήγορα πείνα.
  • Διάλεξε σοφά «Ένας συνάδελφος είπε κάποτε “Το λίπος που τρως είναι το λίπος που κουβαλάς”», λέει ο Δημήτριος Γ. Πέτσιος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος. Για να αποφύγεις τα παχάκια, επίλεξε κυρίως ακόρεστα λιπαρά, τα οποία καις πιο αποτελεσματικά από τα κορεσμένα. Πρόσεχε όμως: επειδή πρόκειται για «καλά λιπαρά», δε σημαίνει ότι μπορείς να φας όσα θέλεις χωρίς να πάρεις βάρος.
  • Πες «ναι» στο τυρί Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κόψεις τελείως τις λιχουδιές; Τότε ξέρεις την έκβαση: στο τέλος πέφτεις με τα μούτρα στα σοκολατάκια και στις πίτσες. Ένα πιο γευστικό και αποτελεσματικό κόλπο είναι να ενδίδεις καθημερινά σε μια μικρή ποσότητα (200 θερμίδες ή λιγότερες) από οποιαδήποτε λιχουδιά λατρεύεις.

 Καλώς τις Λιγούρες για τα Λιπαρά! Πώς θα τις πολεμήσεις- χωρίς να ενδώσεις εντελώς:
 
«Το γλυκό πριν από τη δουλειά είναι πολύ δελεαστικό».
Αν παραλείψεις το πρωινό, είναι σίγουρο ότι τα κέικ δε θα σου ξεφύγουν. «Όταν πεινάς, ο οργανισμός έχει λαχτάρα για φαγητά της παρηγοριάς» λέει η ειδικός. Φάε μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) για να αποτρέψεις την πείνα αργότερα.
«Έχω τρελαθεί στη δουλειά. Είναι σπιτικά αυτά;»
Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της γρελίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί πείνα και κάνει τις πολύ λιπαρές τροφές ακόμη πιο δελεαστικές. Μπορείς να το καταπολεμήσεις με το να απομακρυνθείς – μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η αλλαγή σκηνικού σε βοηθά να βάλεις τέλος στις λιγούρες.
«Δεν μπορώ να σταματήσω να παραγγέλνω απ’ έξω. Μόνο αυτό θέλω να τρώω».
Λογικό είναι, λοιπόν, που το τηλέφωνο της πιτσαρίας είναι καταχωρισμένο ακόμη και στο κινητό σου: η υπερβολική κατανάλωση fast food υπερφορτώνει τον οργανισμό με Ω-6, που με τη σειρά τους σε κάνουν να λαχταράς ακόμη περισσότερα λιπαρά φαγητά. Η εύκολη λύση είναι να φας υγιεινές τροφές με Ω-3, όπως το ψάρι!
«Όποτε βλέπω τις ειδήσεις καταβάλλομαι και μετά θέλω να το ρίξω στο φαΐ».
Όταν σκέφτεσαι τις δύσκολες εποχές που περνάμε, έχεις την ανάγκη να παρηγορηθείς τρώγοντας φαγητά πλούσια σε θερμίδες, όπως τονίζεται σε έρευνες. Ακόμη και το να συνειδητοποιήσεις ότι τα βραδινά νέα σε μεταμορφώνουν σε μηχανή κατανάλωσης junk food αρκεί για να σκεφτείς τι βάζεις στο στόμα σου. Έτσι, θα αποφύγεις τα κακά νέα και από τη ζυγαριά σου.
«Έκανα μια μεγάλη ατασθαλία. Πώς θα την αντισταθμίσω;»
Βήμα πρώτο: πέταξε ό,τι έμεινε από τη χθεσινοβραδινή κραιπάλη. Γέμισε σήμερα το πιάτο σου με υγιεινά πράγματα – λαχανικά και φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως.

 Και την επόμενη φορά που δε θα μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι πίτσα, ακολούθησε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:
  • Βάλε μπαχαρικά Η κανέλα, η κουρκούμη και άλλα μπαχαρικά ενδέχεται να παρεμποδίζουν τα ένζυμα που σε βοηθούν να αφομοιώσεις τα λιπαρά – έτσι αποβάλλονται και δεν αποθηκεύονται στους γοφούς σου.
  • Πιες ντεκαφεϊνέ Τα κεκορεσμένα λιπαρά μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιδράσει στην ινσουλίνη. Σε κάποιες έρευνες υποστηρίζεται ότι η καφεΐνη μειώνει αυτή την ικανότητα ακόμη περισσότερο. Προτίμησε τον ντεκαφεϊνέ για να διατηρήσεις σταθερό το σάκχαρο του αίματος.
  • Πήγαινε μια βόλτα Η ελαφριά άσκηση βοηθά το σώμα να μπει σε λειτουργία καύσης λίπους.

     Πού Βρίσκεται το Λίπος σου;
    Δεν είναι όλο στην περιφέρεια. Τα λιπαρά οξέα, οι θεμέλιοι λίθοι του λίπους, δημιουργούν επίσης την άλιπη μάζα, η οποία αποτελεί το 11% περίπου του σώματός μας (περίπου 7 κιλά σε μια γυναίκα 65 κιλών). Δες χονδρικά πού «μένει» αυτό το καλό λίπος:
    39%: Οστά/μυελός
    23%: Συνδετικός ιστός, αιμοφόρα αγγεία και άλλους σταθερούς ιστούς.
    23%: Μυς
    8%: Δέρμα
    3%: Εγκέφαλο
    1,5%: Γαστρεντερικό σύστημα
    1,5%: Άλλα όργανα, αίμα
    1%: Καρδιά

    Πηγή :http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment