Friday, March 29, 2013

Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες βοηθούν ή όχι στην απώλεια βάρους;


diet-386

Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες αποτελούν ακόμα και σήμερα την πρώτη επιλογή των ατόμων με αυξημένο σωματικό βάρος. Πόσο ασφαλείς είναι όμως;

Γρήγορη απώλεια βάρους
Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (δηλαδή φτωχή σε αμυλούχες τροφές όπως ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ζάχαρη, όσπρια κ.λ.π.) για 12 μήνες έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρουε στους 3 και 6 πρώτους μήνες συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λίπος.
Αύξηση της «καλής» χοληστερόλης Αυξάνουν τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος
Βελτιώνουν το γλυκαιμικό έλεγχο και την ινσουλινοευαισθησία.

Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη
Ακολουθώντας μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Αίσθημα κορεσμού
Προκαλούν ισχυρότερο αίσθημα κορεσμού εξαιτίας της αυξημένης πρόσληψης πρωτεΐνης, βοηθώντας μας να νιώσουμε πιο χορτασμένοι από ό,τι με άλλες δίαιτες.

Αβέβαια αποτελέσματα
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους παραμένουν αβέβαιες μακροπρόθεσμα, καθώς δεν έχουν στατιστικά σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες δίαιτες ως προς τα αποτελέσματα.

Αύξηση της ολικής χοληστερόλης
Συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με την αύξηση της HDL «καλής» χοληστερόλης.

Ανεπιθύμητα συμπτώματα
Σε μακροχρόνια βάση μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγίες, ναυτία, μυϊκή απώλεια και μείωση του μεταβολισμού.

Στέρηση θρεπτικών συστατικών
Η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη οφείλεται στον περιορισμό ποικιλίας τροφίμων που είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες
Αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του ατόμου εξαιτίας της υπερβολικά χαμηλής πρόσληψης θερμίδων.

Πηγή :http://www.myworld.gr

No comments:

Post a Comment