Tuesday, March 19, 2013

Νηστεία: φέτος δεν θα πεινάσεις!

Σαρακοστή και δίαιτα!

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή εν γένει, μπορεί να "παίξει" με το βάρος μας. Άλλοι, το παρακάνουν και παίρνουν βάρος στην περίοδο της νηστείας ενώ άλλοι δεν τρέφονται σωστά, πεινάνε στην κυριολεξία, με αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. 

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και να τονίσουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι νηστείας ανάλογα με το τι επιτρέπεται από ζωική πρωτεΐνη και τι όχι.

Νηστεία, όχι πείνα!
Νηστεία, όχι πείνα!
 
Έτσι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις σχετικά με τα είδη της νηστείας
  • Νηστεία που απαγορεύονται όλα τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα αυτών όπως γάλα, γιαούρτι,τυρί, αυγό
  • Νηστεία που επιτρέπονται κάποια ζωικά προϊόντα όπως το τυρί το γάλα και το αυγό.
Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα αλλά και στην πρώτη μπορούμε να τα καταφέρουμε, έτσι ώστε το διαιτολόγιο μας να είναι ισορροπημένο όσον αφορά την συνολική πρόσληψη των ημερήσιων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα η προσλαμβανόμενη ενάργεια να είναι η σωστή, ανάλογα με τις καθημερινές ενεργειακές μας απαιτήσεις.
Πριν πούμε οτιδήποτε, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες σχετικά με το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής.Να τονίσουμε ότι μαγικές δίαιτες δεν υπάρχουν και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα υποσχόμενα θαυματουργά προγράμματα, κρύβουν κίνδυνους και η γνώμη του ειδικού είναι απαραίτητη .

Βασικές αρχές για τη διατροφή μας γενικά είναι οι παρακάτω:
Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για κίνηση ή γυμναστική!!
Η σαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε γεύμα. Μπορεί να είναι ελευθερης επιλογής μας.
Δεν παραλείπουμε γεύματα και ιδίως τα ενδιάμεσα!
Πίνουμε 8 – 10 ποτήρια νερό ( 3 μικρά μπουκαλάκια ) ημερησίως.
Προσέχουμε να τρώμε πάντα πρωινό
Έχουμε την ημέρα 5 γεύματα ( Πρωινό – μεσημεριανό – Βραδινό και 2 ενδιάμεσα σνακ )κάνοντας έτσι σωστή κατανομή θερμίδων.

Σειρά με την οποία τρώμε σε κάθε γεύμα
Ξεκινάμε πάντα με σαλάτα επιλογής , τρώγοντας την όλη ή τουλάχιστον τη μισή.
Στο τέλος τρώμε το κυρίως γεύμα.
Κατά την διάρκεια του φαγητού
Τρώμε αργά.
Είμαστε ήρεμοι.
Μασάμε καλά την τροφή.
Απολαμβάνουμε το φαγητό και μόνο αυτό.
Σε ταβέρνα επιλέγουμε κάτι ψητό ( κοτόπουλο σχάρας ή σουβλάκι ή ψαρονέφρι ή μπριζόλα ψητή μόσχου ή ψάρι ψητό). Το συνοδεύουμε πάντα με σαλάτα και με ελαφριά γαρνιτούρα ( όχι τηγανισμένα τρόφιμα ).
Επίσης προσέχουμε και την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί έχει πολλές θερμίδες.

Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα και γενικότερα την Σαρακοστή:
* Γενικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νηστεία κρύβει κινδύνους και μπορεί να μας φέρει κιλά πιο εύκολα γιατί με τα τρόφιμα που επιτρέπονται όπως τα προϊόντα αμύλου (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί ), γλυκά ( χαλβάς με σιμιγδάλι και ο κλασικός με το ταχίνι, μουστοκούλουρο, κριτσίνι με λάδι κλπ, , τηγανιτά φαγητά ( πατάτες τηγανιτές ), διάφορες πίτες ( σπανακόπιτα, πατατόπιτα και τόσες άλλες που θα βγουν στη αγορά ) λαμβάνουμε πολλές θερμίδες, χωρίς να έχουμε το απαραίτητο αίσθημα κορεσμού. Με λίγα λόγια καταναλώνουμε πολλές θερμίδες, χωρίς να χορταίνουμε!
* Είναι βασικό, ειδικά στα καλούδια της Σαρακοστής, να βλέπουμε πόσες θερμίδες έχει το τρόφιμο ανά 100 γραμμάρια για να αποφεύγουμε τις ενεργειακές παγίδες.
* Σχετικά με τη ποιότητα, ας ξεχάσουμε τα έτοιμα σφολιατοειδή και ας φτιάξουμε κάποια δική μας νηστίσιμη πίτα (σπανακόπιτα ) με τα δικά μας φρέσκα υλικά.
Από τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων που υπάρχουν, τα όσπρια είναι πολύ καλή διατροφική επιλογή και ειδικά: φακές, φασόλια , ρεβίθια (σαν σούπα αλλά και μαγειρεμένα με άλλους τρόπους όπως τα φασόλια πιάζ, μαυρομάτικα , γίγαντες) .
Τα όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι όπως για παράδειγμα φακές με ρύζι. Το φακόρυζο είναι ένα πλήρες πιάτο σε αμινοξέα, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα).

Το άμυλο με τις παρακάτω επιλογές, μας δίνει καλές λύσεις όπως:
Πατάτα βραστή με ξίδι και ρίγανη
Μακαρόνια με ντομάτα ή μανιτάρια ( ναπολιτέν σε διάφορες παραλλαγές)
Μακαρόνια με γαρίδες, χταπόδι ( μακαρόνια με θαλασσινά ) .Στην περίπτωση αυτή ας μην ξεχάσουμε το κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι.
Σουπιές με σπανάκι ή με διάφορα χόρτα
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι
Ριζότο με θαλασσινά

Όσον αφορά τα λαδερά, καλές επιλογές είναι:
Σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, λαχανοντολμάδες ,ντολμαδάκια γιαλαντζί , γεμιστά κλπ καθώς και τόσα άλλα λαδερά φαγητά που διαθέτει η Ελληνική διατροφική παράδοση.
Σε όλες τις περιπτώσεις των λαδερών, καλόείναι να προσέχουμε το λάδι και ας θυμηθούμε να το βάλουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο είναι φάρμακο και καλύτερα να μην το ταλαιπωρούμε με θερμική επεξεργασία (λίγο στην αρχή και το υπόλοιπο στο τέλος ). 

Σχετικά με τα ζωικά τρόφιμα:
Αντί για κρέας, πρωτεΐνη μπορούμε να πάρουμε από το χταπόδι ( βραστό – ξυδάτο με λάδι ) καθώς και βραστές γαρίδες ή μύδια στον ατμό.
Εξτρα λύση: το εύκολο σάντουιτς: μανιτάρια κονσέρβας - πιπεριά Φλωρίνης + πιπέρι φρέσκο ή προσθέτοντας όποια άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας .

Όσον αφορά τα σνακ, πολύ καλή επιλογή είναι το παστέλι, ο χαλβάς με ταχίνι (άριστη τροφή αλλά θέλει σωστή διαχείριση η ποσότητα γιατί έχει πολλές θερμίδες ) και για να θυμηθούμε παλαιότερες εποχές, το ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη είναι εξαιρετική τροφή όπως και το ψωμί με πελτέ ντομάτας.

 

No comments:

Post a Comment