Τα τρόφιμα, ανάλογα με τα διατροφικά στοιχεία που περιέχουν, κατατάσσονται σε 5 ομάδες:
Ομάδα 1: Κρέας, ψάρι, αβγό.
Ομάδα 2: Γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ομάδα 3: Λιπίδια.
Ομάδα 4: Ψωμί, δημητριακά, όσπρια.
Ομάδα 5: Λαχανικά, φρούτα.
Η υγεία στο... πιάτο μας
Για να ακολουθήσουμε, λοιπόν, υγιεινή διατροφή πρέπει κάθε γεύμα μας να περιλαμβάνει τις παραπάνω ομάδες τροφίμων. Το μυστικό, όμως, είναι να τις καταναλώνουμε σωστά:
Κανόνες... ευγενείας
Ομάδα 1: Κρέας, ψάρι, αβγό.
Ομάδα 2: Γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ομάδα 3: Λιπίδια.
Ομάδα 4: Ψωμί, δημητριακά, όσπρια.
Ομάδα 5: Λαχανικά, φρούτα.
Η υγεία στο... πιάτο μας
Για να ακολουθήσουμε, λοιπόν, υγιεινή διατροφή πρέπει κάθε γεύμα μας να περιλαμβάνει τις παραπάνω ομάδες τροφίμων. Το μυστικό, όμως, είναι να τις καταναλώνουμε σωστά:
- Κυρίως πιάτο: Πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και καμιά φορά αβγά (ομάδα 1). Συνοδεύονται με αμυλώδη, δηλαδή μακαρόνια, ρύζι κ.λπ. (ομάδα 4) ή με φρέσκα χόρτα της εποχής (ομάδα 5).
- Πρώτο και τελευταίο πιάτο: Στην αρχή ή στο τέλος του γεύματος απαραίτητα είναι τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα (ομάδα 5). Όσο για το επιδόρπιο, αυτό πρέπει να αποτελείται από γιαούρτι, τυρί ή άλλα γαλακτερά (ομάδα 2).
Κανόνες... ευγενείας
- Μάθετε τα παιδιά να τρώνε απ’ όλα. Μην τα πιέζετε, αλλά δώστε τους να δοκιμάσουν μικρές ποσότητες από τρόφιμα που δεν έχουν ξαναφάει.
- Η ωραία εμφάνιση του φαγητού ανοίγει την όρεξη.
- Κατά τη διάρκεια του φαγητού πρέπει να επικρατεί ηρεμία. Μην εμποδίζετε τα παιδιά να μιλάνε, μην τα μαλώνετε.
- Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ευχάριστη και να επιτρέπεται σε όλους να μιλάνε. Αποφεύγετε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
No comments:
Post a Comment