Sunday, March 3, 2013

Το «κλειδί» της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία

Τα τρόφιμα, ανάλογα με τα διατροφικά στοιχεία που περιέχουν, κατατάσσονται σε 5 ομάδες:

Ομάδα 1: Κρέας, ψάρι, αβγό.
Ομάδα 2: Γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ομάδα 3: Λιπίδια.
Ομάδα 4: Ψωμί, δημητριακά, όσπρια.
Ομάδα 5: Λαχανικά, φρούτα.

Η υγεία στο... πιάτο μας

Για να ακολουθήσουμε, λοιπόν, υγιεινή διατροφή πρέπει κάθε γεύμα μας να περιλαμβάνει τις παραπάνω ομάδες τροφίμων. Το μυστικό, όμως, είναι να τις καταναλώνουμε σωστά:
  • Κυρίως πιάτο: Πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και καμιά φορά αβγά (ομάδα 1). Συνοδεύονται με αμυλώδη, δηλαδή μακαρόνια, ρύζι κ.λπ. (ομάδα 4) ή με φρέσκα χόρτα της εποχής (ομάδα 5). 
  • Πρώτο και τελευταίο πιάτο: Στην αρχή ή στο τέλος του γεύματος απαραίτητα είναι τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα (ομάδα 5). Όσο για το επιδόρπιο, αυτό πρέπει να αποτελείται από γιαούρτι, τυρί ή άλλα γαλακτερά (ομάδα 2).
Σημείωση: Κάθε ομάδα περιλαμβάνει τρόφιμα που μπορούν να αντικαθιστούν το ένα το άλλο, διότι περιέχουν περίπου τα ίδια συστατικά. Όμως, συχνά ορισμένα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την υγεία δεν τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας ή τα καταναλώνουμε σε ανεπαρκείς ποσότητες. Δώστε, λοιπόν, περισσότερη σημασία σ’ αυτό, διότι σωστή διατροφή είναι επίσης το να τρώει κανείς αρκετά από εκείνα τα τρόφιμα που παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας.

Κανόνες... ευγενείας
  • Μάθετε τα παιδιά να τρώνε απ’ όλα. Μην τα πιέζετε, αλλά δώστε τους να δοκιμάσουν μικρές ποσότητες από τρόφιμα που δεν έχουν ξαναφάει.
  • Η ωραία εμφάνιση του φαγητού ανοίγει την όρεξη.
  • Κατά τη διάρκεια του φαγητού πρέπει να επικρατεί ηρεμία. Μην εμποδίζετε τα παιδιά να μιλάνε, μην τα μαλώνετε.
  • Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ευχάριστη και να επιτρέπεται σε όλους να μιλάνε. Αποφεύγετε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Πηγή :http://www.belife.gr

No comments:

Post a Comment