Friday, March 29, 2013

Βασικοί κανόνες της δίαιτας

diet-386
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να χάσουμε κιλά. Δεν υπάρχουν βέβαια μαγικές συνταγές που θα μεταμορφώσουν το σώμα μας στο ιδανικό για εμάς πρότυπο. Υπάρχουν όμως μυστικά που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά και, το σημαντικότερο, να διατηρήσουμε το νέο, καλλίγραμμο κορμί μας!
Όταν το θερμόμετρο τραβάει την ανηφόρα, η ζυγαριά μας παίρνει την κατηφόρα! Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από λιγότερες θερμίδες, οπότε πεινάμε λιγότερο και επομένως μας είναι πιο εύκολο να κάνουμε δίαιτα. Επίσης αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά νόστιμα φρούτα με λίγες θερμίδες, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, καθώς και λαχανικά με τα οποία μπορούμε να χορτάσουμε χωρίς να παχύνουμε.

Ρεαλιστικοί στόχοι
Όταν μας γίνεται έμμονη ιδέα να χάσουμε βάρος, κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ακρότητες ή να κάνουμε λανθασμένες επιλογές. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα σε περίπτωση που σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κάποια δίαιτα είναι να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους. Ένας τέτοιος στόχος είναι η απώλεια σωματικού βάρους της τάξης του 5% έως 10% του αρχικού, καθώς η απότομη και υπερβολική απώλεια κιλών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία μας.

Απαράβατος κανόνας
Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό σε σωστά διατροφικά πρότυπα, και ειδικά σε περίοδο που κάνουμε δίαιτα. Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στο να αδυνατίσουμε αλλά και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα τα κιλά που χάσαμε.

«Όχι» στα μαγικά
Δεν υπάρχουν «μαγικές» δίαιτες, ούτε τροφές με ιδιότητες που θα μας χαρίσουν τις ιδανικές αναλογίες. Είναι καλό να απολαμβάνουμε όλα τα τρόφιμα, να έχουμε ευελιξία στη διατροφή μας και να ακολουθούμε ένα διατροφικό μοντέλο που να μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που απαιτεί η ζωή μας σε καθημερινή βάση.

Κάνετε δίαιτα... τρώγοντας!
Όταν λιμοκτονούμε, όχι μόνο δεν κάνουμε δίαιτα, αντίθετα βάζουμε υποψηφιότητα για να παχύνουμε στο μέλλον. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι κάνουν αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα υπερφαγικά επεισόδια. Επίσης μια αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες, γυναικολογικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και κατάθλιψη.

Προσοχή!
Ένας σίγουρος τρόπος για να καταλήξουμε με επιπλέον κιλά είναι... να βρισκόμαστε συνεχώς σε δίαιτα! Η αυξομείωση του βάρους, το επονομαζόμενο φαινόμενο γιο-γιο, μειώνει δραματικά τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να πέφτει ο μεταβολισμός μας και όχι μόνο να μην χάνουμε κιλά αλλά αντίθετα να παίρνουμε ίσως και πιο πολλά από αυτά για τα οποία είχαμε ξεκινήσει αρχικά να κάνουμε δίαιτα.

Το νέο πρότυπο
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κανείς κιλά είναι να ακολουθήσει μια δίαιτα που θα επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες του, συνδυάζοντάς την όμως με το Πρότυπο Αλλαγής Διατροφικής Συμπεριφοράς. Ξεκινάμε με τα εξής βήματα:
• Εντοπίζουμε και ελέγχουμε το ερέθισμα που μας ωθεί στο φαγητό .
• Αποκτούμε σωστή στάση (Εating Behaviour). Το φαγητό είναι είδος ανάγκης και πολλές φορές απόλαυση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μια υπερκαταναλωτική επαναλαμβανόμενη συνήθεια.
• Εκπαιδευόμαστε σε θέματα διατροφής (National Education) για να ξέρουμε τι καταναλώνουμε και να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές.
• Ασκούμαστε τακτικά (Ρhisical Activity). Τριάντα λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα αρκούν.
Εχουμε εφικτούς στόχους (Weight Goals). Δεν χάνουμε πάνω από 2-4 κιλά το μήνα.

Πηγή:http://www.myworld.gr

No comments:

Post a Comment