Saturday, March 16, 2013

Το μενού της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο


Το μενού της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει πλήθος εδεσμάτων και παρόλο που στερείται τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μπορεί να είναι και νόστιμο και θρεπτικό.

Οι κύριοι εκπρόσωποι του σαρακοστιανού τραπεζιού, τα θαλασσινά-οστρακοειδή, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (Β12, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό), αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται για την αντιφλεγμονώδη τους δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και των εγκεφαλικών κυττάρων. Παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, και αν και αποτελούν πλούσιες πηγές χοληστερόλης δεν επηρεάζουν άμεσα τη χοληστερόλη του αίματος.

Η λαγάνα, ως το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, η πατάτα, το ρύζι και τα ζυμαρικά αποτελούν την επικρατέστερη ομάδα των αμυλούχων τροφίμων στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα οφέλη αυτών των τροφών αυξάνονται όσο λιγότερα επεξεργασμένα είναι. Προτιμήστε λοιπόν μη επεξεργασμένα προϊόντα όπως το μαύρο ψωμί, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, που ως νηστίσιμες επιλογές επίσης πλαισιώνουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη). Τέλος, περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που συνδέονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα όσπρια μάλιστα, αν συνδυαστούν κατάλληλα, όπως για παράδειγμα με τα δημητριακά (π.χ φακές με ρύζι), δίνουν ως αποτέλεσμα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας.

Το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους στο σαρακοστιανό τραπέζι, περιέχει πολυφαινόλες και καλά λιπαρά, συστατικά που έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Παράλληλα όμως το ελαιόλαδο, όπως και όλες οι λιπαρές ύλες, είναι πλούσιο σε θερμίδες και για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωσή του με μέτρο.

Τέλος, ο χαλβάς, το πιο δημοφιλές γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Ταυτόχρονα όμως παρέχει και αρκετές θερμίδες, συνεπώς φροντίστε να περιοριστείτε στο ένα κομμάτι.

Με λίγα λόγια, τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος εφόσον καταναλώνονται σωστά και με μέτρο.

 

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα «κάψετε» θερμίδες!


 Πριν κάνετε το μεγάλο «ντου» στις λαγάνες, την ταραμοσαλάτα, το χαλβά και τα πάσης φύσεως τηγανιτά, τι θα λέγατε φέτος να εκμεταλλευτείτε την Καθαρά Δευτέρα υπέρ της σιλουέτας σας; Όσο κι αν σας ακούγεται οξύμωρο η συγκεκριμένη ημέρα ενδείκνυται για να κάψετε θερμίδες! Πώς;

Στην πραγματικότητα, η απόλαυση της ημέρας δεν κρύβεται μόνο πίσω από τα πλούσια τραπέζια. Το σώμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, κατασκευασμένο για να κινείται. Και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, αρκεί μία μικρή δόση φαντασίας, προκειμένου να επιδοθείτε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Έτσι, όχι μόνο θα διασκεδάσετε, αλλά θα καταναλώσετε ενέργεια και θα σας αισθανθείτε ευεξία, μένοντας μακριά από τους κλισέ διαδρόμους και τις αίθουσες του γυμναστηρίου.

Αμόλα καλούμπα! Ξέρετε πως το πέταγμα του χαρταετού μπορείτε να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ευχάριστη γυμναστική; Μείνετε πιστοί στις παραδόσεις και προσπαθήστε να σηκώσετε όσο το δυνατόν ψηλότερα το χαρταετό σας, καταναλώνοντας παράλληλα και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θερμίδων!

Πάρτε μαζί ποδήλατο:
Αν επιλέξετε να κάνετε Κούλουμα στη φύση, γιατί να μη «φορτώσετε» στο port baggage τα ποδήλατά σας; Έτσι, πριν ή μετά το ελαφρύ τσιμπούσι, θα μπορούσατε να απολαύσετε μία ποδηλατάδα στην εξοχή που σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά και θα σας γυμνάσει.

Χορέψτε: Είναι ίσως η πιο ευχάριστη μέθοδος γυμναστικής που, ανάλογα πάντα με την ένταση και τη διάρκεια, θα συντελέσει στο να κάψετε λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες. Αυξήστε λοιπόν την ένταση στο ραδιόφωνό σας και κινηθείτε στους ρυθμούς της μουσικής μαζί με την παρέα σας.

Οργανώστε οικογενειακά παιχνίδια στη φύση
όπως το κυνηγητό, το κρυφτό και τα σκλαβάκια! Θα γυμναστείτε, θα ξεδώσετε και θα διασκεδάσετε, ενώ παράλληλα θα περνάτε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

No comments:

Post a Comment