Κρέατα
Είναι πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες (αναγκαίες για την ανανέωση των ιστών και των οργάνων μας).
Προτιμάτε: Τα άσπρα κρέατα, δηλαδή πουλερικά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι, και τα κουνέλια.
Ψάρια
Παρέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Προτιμάτε: Όλα είναι υγιεινά και κυρίως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο κολιός, καθώς περιέχουν τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3, που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν την «καλή» (HDL).
Φρούτα και λαχανικά
Είναι πλούσια σε ίνες, σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (τα χρωματιστά λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων).
Προτιμάτε: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως κουνουπίδι, λάχανο) είναι πολύτιμα για την υγεία. Όσο για τη β-καροτίνη, θα τη βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στα καρότα, στο σπανάκι, στα βερίκοκα, στο μάνγκο κ.λπ.
Δημητριακά και όσπρια
Περιέχουν λίγα λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ίνες και κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες (απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας).
Προτιμάτε: Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, το ρύζι, τα όσπρια
(φακές, κόκκινα και λευκά φασόλια, ρεβίθια, φάβα κ.λπ.).
Γαλακτοκομικά
Συνήθως περιέχουν λίγα λιπαρά, αν εξαιρέσουμε το πλήρες γάλα και τα τυριά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, δυναμώνουν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και ρυθμίζουν την καλή λειτουργία των εντέρων.
Προτιμάτε: Το γάλα, τα τυριά και το γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
Η καθημερινή συμμετοχή των τροφών για την ιδανική διατροφή
25% δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά
20% λαχανικά εποχής
15% φρέσκα φρούτα
15% όσπρια και ξηροί καρποί
7% ελαιόλαδο
7% τυριά, γιαούρτια
5% ψάρια
3% πουλερικά, αβγά
15% γλυκά
1% άπαχο κρέας
1% κρασί
Πηγή :http://www.belife.gr
Είναι πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες (αναγκαίες για την ανανέωση των ιστών και των οργάνων μας).
Προτιμάτε: Τα άσπρα κρέατα, δηλαδή πουλερικά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι, και τα κουνέλια.
Ψάρια
Παρέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Προτιμάτε: Όλα είναι υγιεινά και κυρίως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο κολιός, καθώς περιέχουν τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3, που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν την «καλή» (HDL).
Φρούτα και λαχανικά
Είναι πλούσια σε ίνες, σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (τα χρωματιστά λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων).
Προτιμάτε: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως κουνουπίδι, λάχανο) είναι πολύτιμα για την υγεία. Όσο για τη β-καροτίνη, θα τη βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στα καρότα, στο σπανάκι, στα βερίκοκα, στο μάνγκο κ.λπ.
Δημητριακά και όσπρια
Περιέχουν λίγα λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ίνες και κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες (απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας).
Προτιμάτε: Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, το ρύζι, τα όσπρια
(φακές, κόκκινα και λευκά φασόλια, ρεβίθια, φάβα κ.λπ.).
Γαλακτοκομικά
Συνήθως περιέχουν λίγα λιπαρά, αν εξαιρέσουμε το πλήρες γάλα και τα τυριά. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, δυναμώνουν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και ρυθμίζουν την καλή λειτουργία των εντέρων.
Προτιμάτε: Το γάλα, τα τυριά και το γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
Η καθημερινή συμμετοχή των τροφών για την ιδανική διατροφή
25% δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά
20% λαχανικά εποχής
15% φρέσκα φρούτα
15% όσπρια και ξηροί καρποί
7% ελαιόλαδο
7% τυριά, γιαούρτια
5% ψάρια
3% πουλερικά, αβγά
15% γλυκά
1% άπαχο κρέας
1% κρασί
Πηγή :http://www.belife.gr
No comments:
Post a Comment