Friday, March 29, 2013

Υγιεινή αποτοξίνωση: όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υγιεινή αποτοξίνωση: όσα πρέπει να γνωρίζεις Επαναφόρτισε τον οργανισμό σου αποβάλλοντας τις τοξίνες και μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αποτοξίνωση.

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις επιβλαβείς συσσωρευμένες τοξίνες. Παρότι ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος να αντιμετωπίζει τις τοξίνες και τις σωματικές καταπονήσεις, όπως το στρες, την κακή διατροφή, το αλκοόλ, την έλλειψη άσκησης και την περιβαλλοντική μόλυνση, υπάρχουν φορές που απλώς έχει υπερφορτωθεί. Αυτή είναι η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα, να επιβραδύνεις και να χαρίσεις στον εαυτό σου χρόνο ηρεμίας, καλό θρεπτικό φαγητό και ήπια άσκηση.

Ουσιαστικά, ανακατασκευάζεις και ενδυναμώνεις τα όργανα αποτοξίνωσης, που στη συνέχεια σου χαρίζουν περισσότερη ενέργεια, καθαρίζουν το δέρμα σου, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες. Το συκώτι είναι το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό όργανό μας –δέχεται 2.268 λίτρα αίματος το λεπτό–, αλλά όταν ο οργανισμός μας είναι υπερφορτωμένος με βλαβερές ουσίες, είναι το πρώτο που δέχεται πλήγμα.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, μέσω της εφίδρωσης, ουρίας και άλλων αποβλήτων. Είναι βαρόμετρο της υγείας, καθώς και η πρώτη περιοχή που παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά, ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών είναι όλα ωφέλιμα για το δέρμα. Οι γιατροί συστήνουν ενίοτε θεραπείες με σάουνα και άσκηση για την αύξηση της εφίδρωσης, η οποία λειτουργεί επικουρικά στην αποτοξίνωση.


Καταλαβαίνεις ότι είναι ώρα για αποτοξίνωση αν υποφέρεις από:
> Πονοκεφάλους.
> Ζαλάδα, κόπωση, λιγούρες για ζάχαρη.
> Συχνές μεταβολές διάθεσης, όπως κατάθλιψη, αφηρημάδα και έλλειψη συγκέντρωσης.
> Φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή ακανόνιστη εντερική δραστηριότητα.
> Δυσανεξία στις λιπαρές τροφές και στο αλκοόλ.
> Υπερβολική εφίδρωση και δυσάρεστες σωματικές οσμές.
> Επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργικής καταρροής, άσθματος ή εξανθημάτων.
> Αυξημένη πίεση ή κατακράτηση υγρών.

Κατά την αποτοξίνωση, αύξησε την κατανάλωση σε:
> Νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα.
> Φρέσκα φρούτα (αναφέρονται παρακάτω) και χυμούς.
> Λαχανικά: κατά προτίμηση ωμά, στον ατμό ή σε χυμό (αναφέρονται παρακάτω).
> Ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
> Φρέσκο ψάρι, κατά προτίμηση ψητό ή στη σχάρα.
> Καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως.
> Σκόρδο και αφεψήματα βοτάνων, όπως τζίντζερ, δυόσμο και θυμάρι.
> Βλαστάρια – η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία των οσπρίων αυξάνεται όταν βλασταίνουν. Είναι μία από τις πιο θρεπτικές και φθηνές τροφές που θα βρεις. Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, το σουσάμι, το κριθάρι, η σόγια και ο λιναρόσπορος μπορούν όλα τα μεταφυτευτούν στο σπίτι.

Κατά την αποτοξίνωση απόφυγε:
> Γαλακτοκομικά.
> Κόκκινο κρέας.
> Επεξεργασμένες τροφές.
> Τσάι, καφέ, αλκοόλ – όλα προκαλούν αφυδάτωση.
> Γλυκά και σοκολάτες.
> Κάπνισμα (ή τουλάχιστον προσπάθησε να το μειώσεις) καθώς και τους χώρους καπνιζόντων.
> Τροφές που περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και σάκχαρα.
> Ψωμί, σιτάρι, μπισκότα, δημητριακά.
> Αλάτι – χρησιμοποίησε βιολογικά μυρωδικά ως υποκατάστατο.
> Γλυκά, ανθρακούχα ροφήματα.
 

Μετά την αποτοξίνωση θα έχεις:
> Περισσότερη ενέργεια.
> Λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις.
> Καλύτερη ποιότητα ύπνου.
> Πιο υγιές δέρμα.
> Λιγότερες εναλλαγές διάθεσης.
> Φυσιολογική κινητικότητα εντέρου.
> Πιο καθαρό μυαλό.
> Λιγότερο πρήξιμο στην κοιλιά.
> Λιγότερες και μικρότερης διάρκειας μολύνσεις.

Τι γίνεται με το λίπος;
Τα λιπαρά είναι σημαντικά όταν κάνεις αποτοξίνωση (αλλά και για τη συνολική υγεία), προτίμησε, όμως, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 (λιναρόσπορος, σόγια, κανόλα και ιχθυέλαιο) και Ω-6 από ξηρούς καρπούς και σπόρους – παίζουν σημαντικό ρόλο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας την κόπωση και την κατάθλιψη και διατηρώντας το δέρμα σου απαλό και νεανικό.
Αύξησε την κατανάλωση σε Ω-3 τρώγοντας λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποίησε λινέλαιο στα dressings και πρόσθεσε σπόρους και ξηρούς καρπούς στις σαλάτες.


Πηγή :http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment