Tuesday, April 30, 2013

10 χρυσές συμβουλές για σωστή διατροφή

Χρυσές συμβουλές για σωστή διατροφή

Υπάρχουν στιγμές της ζωής μας που καταλαβαίνουμε πόσο λάθος είναι η διατροφή που ακολουθούμε, αλλά παρόλα αυτά αντί να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε, αναζητούμε διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες ώστε να γλιτώσουμε από τις ενοχές. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα μυστικά ώστε να μπορέσεις να έχεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερες θερμίδες.

  • Aρ. 10 : Γέμισε τα ντουλάπια σου με αποθέματα χαμηλών θερμίδων
Θα πάρεις: ελιές, ώστε να τις τρως για σνακ, κρακεράκια, αβοκάντο, pop corn, τα οποία θα τρως με λίγο αλάτι, λάδι, ξύδι (μπαλσάμικο, λευκό ξύδι και μηλόξυδο) και μουστάρδα για να κάνεις τις σάλτσες για τις σαλάτες σου, λεμόνια και βρώμη για το πρωινό σου.
  • Aρ. 9 : Είναι καλό να παραδίνεσαι στις ορέξεις σου, μια φορά στο τόσο
Το να θέλεις να φας ένα σουβλάκι απ’ όλα, αραιά και που, δεν είναι κακό, αρκεί αυτό να μη σε κάνει να εκτροχιαστείς. Μπορείς, για παράδειγμα, να τρως μια φορά στις 15 μέρες, ή μια φορά την εβδομάδα, αν είσαι πιο fit, λίγο πιο «απρόσεκτα» απ’ ότι κάνεις τις υπόλοιπες μέρες. Αν το κάνεις μια φορά και δεις ότι δυσκολεύεσαι να επανέλθεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα την επόμενη μέρα, τότε καλό θα είναι να μετριάσεις τις ορέξεις σου, ώστε να μην έχεις παρατράγουδα.
  • Aρ. 8 : Μείνε στα απλά
Προσπάθησε να δώσεις περισσότερη προσοχή σε ορισμένους βασικούς τρόπους για να ελαττώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις -αντί να καταναλώσεις ένα burger με τηγανιτές πατάτες, μπορείς να φας μία σαλάτα και να γλυτώσεις 800 θερμίδες, ή μια μικρή μπριζόλα για δείπνο (200 θερμίδες λιγότερες)- και όσο το κάνεις αυτό συστηματικά, υιοθέτησε παράλληλα κι άλλους τρόπους, όπως να τρως σε μικρότερο πιάτο απ’ ότι συνήθως.
  • Aρ. 7 : Η νύχτα των λιγότερων θερμίδων
Πρώτα τα άσχημα νέα: Το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες και ένας μικρός αριθμός ποτών μπορεί να πετάξει “εκτός” την προγραμματισμένη ημερήσια πρόσληψή σου. Αλλά έχοντας ένα ποτήρι νερό με κάθε σου ποτό, θα καταλήξεις να παραγγείλεις λιγότερα (και να γλυτώσεις το hangover). Ανά ποτήρι, το κρασί έχει τις λιγότερες θερμίδες. με τη μπύρα να ακολουθεί και τα cocktails να θεωρούνται ιδιαίτερα παχυντικά.
  • Aρ. 6 : Φάε πρωτεΐνες, δάμασε την πείνα
Η πρωτεΐνη, ειδικά αυτή που βρίσκεις στα άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά, είναι ένας άλλος καταπληκτικός τρόπος να ξεγελάσεις το στομάχι σου ότι έχει χορτάσει. Όταν χωνεύεις, απελευθερώνεται μία ορμόνη η οποία ονομάζεται χολεκυστοκίνη, η οποία σε κάνει να νιώθεις πλήρης. Συνδύασε άπαχες πρωτεΐνες και φρούτα, για παράδειγμα γιαούρτι με φράουλες, τα οποία θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό πρωινό.
  • Aρ. 5 : Σπάνια θα κάνεις λάθος με τα φρούτα και τα λαχανικά
Ο γενικός κανόνας λέει ότι μπορείς να τρως φρούτα και λαχανικά μέχρι να σκάσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους του μοντέρνου τρόπου του να ψωνίζει κανείς από supermarket είναι η ποικιλία των προϊόντων που μπορεί να προσφέρει, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να διατηρήσεις όχι μόνο την υγεία, αλλά και τα κιλά σου, καθώς μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου φρούτα. Όσον αφορά στα λαχανικά, θα πρέπει να αποφεύγεις να τα βράζεις ή να τα μαγειρεύεις στον ατμό. Μπορεί να είναι οι καλύτερες επιλογές σε χαμηλές θερμίδες αλλά θα τα βαρεθείς μέχρι θανάτου μέσα σε λίγες μέρες και θα γυρίσεις στον παλιό κι όχι τόσο υγιεινό τύπο διατροφής με όλες τις θερμίδες σου. Αντ’ αυτού λοιπόν, προτίμησε να τα κάνες σωτέ, να τα ψήνεις ή να τα βάζεις στο γκριλ.
  • Aρ. 4 : Ξεκίνα τώρα: Λιγότερο κρέας
Ένας vegetarian προσλαμβάνει 10.472 θερμίδες την εβδομάδα, με κανονικό διαιτολόγιο. Αντίθετα, ένας κρεατοφάγος προσλαμβάνει περίπου 13.126 θερμίδες την εβδομάδα. Όπως και να το κάνεις υπάρχει μεγάλη διαφορά.
  • Aρ. 3 : Μάθε τις μερίδες σου
Παρόλο που τρως τις σωστές τροφές και στο σωστό συνδυασμό, τρως πολύ περισσότερο απ’ όλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για έναν ενήλικο άντρα, μία υγιής μερίδα κρέατος είναι περίπου όσο είναι η παλάμη του χεριού του και τόσο χοντρό όσο μία τράπουλα. Όσο περισσότερο λίπος ή ζάχαρη έχει ένα προϊόν, τόσο μικρότερη πρέπει να είναι η μερίδα.
  • Aρ. 2 : «Χαμηλά λιπαρά»; Όχι ευχαριστώ
Αν μεγάλωσες τη δεκαετία του ’80, η αντίληψη ότι το πάχος είναι “διαβολικό” πιθανόν να είναι βαθιά ριζωμένη στον εγκέφαλό σου. Αλλά να θυμάσαι: αυτό που σε απασχολεί είναι οι θερμίδες και δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι τόσο για το από πού προέρχονται αυτές. Συγκεκριμένες τροφές χαμηλών θερμίδων αντικαθιστούν το λίπος με ζάχαρη και στο τέλος καταλήγουν να έχουν περισσότερες θερμίδες: ένα γιαούρτι χαμηλών θερμίδων, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων απ’ ότι το πλήρες γιαούρτι.

  • Aρ. 1 : Αδυνάτισε!
Όταν ήσουν πιο νέος -στα 20 σου, ας πούμε- ήταν εύκολο να σκέφτεσαι ότι δεν έχει σημασία πόσα παραπανίσια κιλά θα έχεις, καθώς θα στερηθείς το φαΐ, παράλληλα θα γυμνάζεσαι και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είσαι και πάλι σε φόρμα. Σου έχω άσχημα νέα: η πρόσληψη βάρους είναι ενισχυτική. Όσο αυξάνεται το βάρος σου, τόσο ο μεταβολισμός σου προσπαθεί να προσαρμοστεί ώστε να διατηρήσει το νέο σου μέγεθος.
Ποια είναι η λύση; Μην αφήνεις τον εαυτό σου να κάνει το παράπτωμα από την πρώτη στιγμή. Προσπαθώντας να διατηρήσεις τα κιλά που έχεις σε όλη σου τη ζωή είναι πολύ καλύτερο από το να προσπαθείς να αδυνατίσεις. Καταρχήν θα διατηρήσεις την υγεία σου. Με το να είσαι άγρυπνος σχετικά με το πόσο τρως -άσχετα με την ηλικία σου- θα σώσεις τον εαυτό σου από τις χρόνιες προσπάθειες να χάνεις το βάρος που παίρνεις, αλλά και τα χρόνια προβλήματα υγείας.

No comments:

Post a Comment