Friday, April 26, 2013

7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια

Ελκυστικά μενού, πλούσιοι κατάλογοι, εντυπωσιακά πιάτα, πρόθυμοι σεφ… και μπερδεμένοι πελάτες. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να διαλέξουμε το τέλειο γεύμα από ατέλειωτους καταλόγους;
Η επιλογή γεύματος σε ένα εστιατόριο, ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει. Όσο προσεκτικοί και να είμαστε με τις διατροφικές μας συνήθειες, στα εστιατόρια οι κανόνες υγιεινής διατροφής, συχνά εγκαταλείπονται. Προέχει η γεύση και η εμφάνιση των πιάτων, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Έξυπνες παραγγελίες, αποφυγή παραπλανητικών τακτικών και κάθε είδους υπερβολών, έλεγχο των μερίδων και των ποσοτήτων που καταναλώνουμε κ.ά. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόζουμε, όταν είμαστε έξω, ώστε να μην πέφτουμε στις θερμιδικές «παγίδες» των περίπλοκων μενού.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο εστιατόριο, θυμηθείτε μερικούς από τους παρακάτω «κανόνες» και σίγουρα δεν θα νιώσετε ούτε φούσκωμα ή δυσφορία, ούτε και πολλές θερμίδες θα έχετε πάρει μαζί σας φεύγοντας.
  • Υποκύπτουμε σε θερμιδικές «βόμβες»
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (2)

«Τρώμε ελαφριά»… πρόκειται για βασικό κανόνα κάθε ισορροπημένης διατροφής. Στην περίπτωση που μαγειρεύουμε σπίτι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ποιότητα και την ποσότητα των συστατικών που χρησιμοποιούμε. Όταν όμως βγαίνουμε έξω, τα πράγματα περιπλέκονται. Τα όσα γράφει ο κατάλογος δεν αποτελούν εγγύηση για ένα ελαφρύ γεύμα. Επιπλέον, η ποιότητα των όσων καταναλώνουμε εκτός σπιτιού, σπάνια είναι διασφαλισμένη. Οι περισσότεροι μάλλον, συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε τη σάλτσα σε ξεχωριστό πιατάκι ή προτιμάμε τα λαχανικά από ένα πιάτο με τηγανιτά.
Είναι όμως, αυτό αρκετό; Σε κάθε περίπτωση- ιδίως αν είναι βραδινές ώρες –καλό είναι να αποφεύγουμε «βαριά» γεύματα με λιπαρές σάλτσες, τηγανιτά, λαδερά και άλλα δύσπεπτα γεύματα που αν και είναι τόσο λαχταριστά, προκαλούν φούσκωμα, ενώ συσσωρεύουν στον οργανισμό άχρηστες θερμίδες.
  • Το παρακάνουμε με το λάδι
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (3)

Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι υγιεινό και θρεπτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ωφελεί. Το μέτρο και η εγκράτεια είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι. Δεν χρειάζεται να «πλημμυρίζουμε» το πιάτο μας με λάδι, για να μπορούμε να «βουτάμε» μέσα το ψωμί μας. Η αγαπημένη συνήθεια πολλών δεν είναι και τόσο υγιεινή, καθώς το ελαιόλαδο είναι αρκετά παχυντικό και πλούσιο σε θερμίδες, ενώ παράλληλα, το ψωμί λειτουργεί σαν «σφουγγάρι», απορροφώντας τόσο τα θρεπτικά, όσο και τα βλαβερά για την υγεία μας συστατικά του λαδιού.
Για να γίνουμε περισσότερο πειστικοί, σας λέμε ότι βουτώντας δύο φέτες ψωμιού στο λάδι, ο οργανισμός συσσωρεύει περίπου 380 θερμίδες (το 75%-95% δηλαδή των θερμίδων, που πρέπει να έχει ένα γυναικείο γεύμα).
  • Οι μεζέδες είναι τόσο νόστιμοι και τόσο… μικροί
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (4)

Οι περισσότεροι είμαστε επιρρεπείς με τα ορεκτικά. Ιδίως όταν η ποικιλία των προτεινόμενων ορεκτικών είναι μεγάλη, μας κυριεύει μια ανεξήγητη τάση να τα δοκιμάσουμε όλα. Συχνά μάλιστα, ξεχνάμε ότι ο ρόλος τους είναι να μας… «ανοίξουν» την όρεξη, μέχρι να έρθει και η σειρά του κυρίως γεύματος, ενώ το πιατάκι τους είναι συνήθως μικρό και κρύβει τις εκατοντάδες θερμίδες που μπορεί να περιλαμβάνουν.
Πολλά από τα ορεκτικά μάλιστα, είναι τηγανιτά, πικάντικα και αρκετά παχυντικά, εμπλουτισμένα με «βαριές» σάλτσες. Ο οργανισμός προσλαμβάνει περιττές θερμίδες, ενώ εξακολουθεί να μην νιώθει «χορτασμένος», αδημονώντας για το κυρίως… γεύμα.
Σίγουρα λύση δεν αποτελεί η κατάργησή τους, αλλά μάλλον η σωστή επιλογή τους. Συνεπώς καλύτερα να προτιμήσετε ψητά ορεκτικά και να δώσετε έμφαση στα λαχανικά, που σίγουρα θα σας χορτάσουν με λιγότερες θερμίδες.
  • Εμπιστευόμαστε τυφλά τους σεφ
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (5)

Όσο και αν προσέχουμε τα πιάτα και τη διατροφή μας, δεν σημαίνει ότι κάνουν το ίδιο και οι σεφ. Εκείνο που μετράει για τους ανθρώπους των εστιατορίων, είναι βασικά η γεύση. Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν, προσθέτουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λίπη που θα προσδώσουν μια μοναδική γεύση στο πιάτο τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτού του είδους τις παγίδες; Σίγουρα όχι και πολλά πράγματα, αλλά καλό είναι να ενημερωνόμαστε από πριν. Επομένως ρωτάμε πάντοτε κατά πόσο η παραγγελία μας είναι «ενισχυμένη» με κρέμα, σάλτσα, αν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ή βούτυρο κτλ.
  • Στη μπριζόλα, λέμε ναι…
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (6)

Ιδίως όταν είναι από μοσχαράκι γάλακτος. Το μυστικό βέβαια, βρίσκεται και πάλι στον τρόπο που μαγειρεύεται. Αν παραγγείλουμε φιλέτο ή κόντρα μπριζόλα ψητή στα κάρβουνα η επιλογή μας είναι εξαιρετική. Αν επιλέξουμε όμως ψαρονέφρι ή αρνάκι με έξτρα σάλτσες και λάδι τότε τα πράγματα αποκλίνουν από την αρχική μας υγιεινή πρόθεση. Η προσθήκη λαδιού, βουτύρου ή αλατιού, αλλάζει τη θερμιδική αξία του κρέατος και το μεταμορφώνει.
  • Το παν είναι… η εξωτερική εμφάνιση
Εντυπωσιακά στολισμένα πιάτα, περίτεχνες γαρνιτούρες ή ενδεχομένως και «συσσωρευμένα» υλικά που σχηματίζουν ένα μικρό βουνό μέσα στο πιάτο, σερβίρονται και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Όσο ελκυστικό και να είναι στην όψη ένα τέτοιο πιάτο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ούτε την ποσότητα, ούτε την ποιότητα του γεύματος που έχουμε μπροστά μας. Πριν αρχίσουμε να τρώμε, χρειάζεται να ελέγξουμε τι μας έχει σερβιριστεί και σε τι ποσότητα. Δίνουμε έμφαση κυρίως, στα θρεπτικά συστατικά του γεύματος. Άπαχες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λίπη πρέπει να βρίσκονται σε σωστή αναλογία, προκειμένου να διατηρηθεί η διατροφική ισορροπία του γεύματός μας.
  • Σαλάτες-turbo
7 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στα εστιατόρια (7)

Τις αγαπάμε και τις προτιμούμε γιατί είναι ελαφριά γεύματα με ελάχιστες θερμίδες. Είναι όμως, στην πραγματικότητα έτσι; Η αλήθεια είναι πώς εκτός από νόστιμες, είναι και αρκετά παχυντικές πολλές φορές. Ο κατάλογος μπορεί να περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές σαλάτες, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια ενός απλού μίγματος λαχανικών. Σαλάτες του Καίσαρα, σαλάτες με καραμελωμένα καρύδια ή με ζαχαρωμένα φρούτα, σαλάτες με ποικιλία τυριών, με κάθε λογής dressing και μαγιονέζες, σίγουρα δεν είναι αυτό ακριβώς που θα φανταζόμασταν όταν λέγαμε ότι «σήμερα θα φάμε ελαφριά».
Η καλύτερη επιλογή είναι να ζητήσουμε εξ αρχής, τις συνοδευτικές σάλτσες να βρίσκονται στο πλάι του πιάτου μας, ώστε να αποφασίσουμε εμείς ποια εξ αυτών και σε τι ποσότητα θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τη μεσογειακή μας καταγωγή, που επιβάλλει να έχουμε σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις μας, τη χωριάτικη σαλάτα, που είναι ένα πλήρες κι ελαφρύ γεύμα.

Πηγή :http://www.e-diet.gr

No comments:

Post a Comment