17 τροφές-εχθροί του καρκίνου του μαστού
Μπορεί η κληρονομικότητα να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στην
περίπτωση του καρκίνου του μαστού, αλλά οι διατροφικές συνήθειες και ο
τρόπος ζωής της κάθε γυναίκας έχουν βασικό μερίδιο ευθύνης για την
εμφάνιση της νόσου.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 17 τροφές, οι οποίες συμβάλουν στην πρόληψη
κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά βοηθούν και στον περιορισμό των
μεταστάσεων, εφόσον έχετε ήδη εμφανίσει τη νόσο.
Σε μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο
κουρκουμάς συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ειδικά
μάλιστα όταν υπάρχουν περιπτώσεις εξάπλωσης στους πνεύμονες.
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μουρα βοηθούν
να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων,
περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο, όπως
αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την
πρόληψη του καρκίνου.
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί θεωρείται «ευεργετικό»
για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο,
περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα
αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις
της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για
τον καρκίνο, ενώ μία μελέτη αποκάλυψε ακόμη, ότι η ρεσβερατρόλη στο
κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία
ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες
βλάβες.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν
γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του
καρκίνου. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των
γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού
και άλλων τύπων καρκίνου.
Πολλά υποσχόμενη έρευνα στο Ισραήλ δείχνει, ότι ο χυμός ροδιού
καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή
κύτταρα ενώ μπορεί να εμποδίσει τη διαμόρφωση νέων καρκινικών κυττάρων.
Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει
τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του
σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της
επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μια ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές
ιδιότητες.
Το λάδι που προέρχεται από λιναρόσπορο, περιέχει υψηλά επίπεδα σε
λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων (χημικά
όμοια με τα οιστρογόνα που επίσης δρουν ως αντιοξειδωτικά), που μπορούν
να προστατεύσουν από τα καρκινικά κύτταρα, που εξαρτώνται από τα
οιστρογόνα.
Σύμφωνα με μελέτες, μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου είναι,
ότι εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε
συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει
τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί
να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.
Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής
σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά
(αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας
τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας
μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι,
τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να
νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το
σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.
Το γκρέιπ φρουτ εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι,
σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, κυρίαρχος παράγοντας αναστολής εμφάνισης
και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν, ότι συγκεκριμένες ενώσεις που
περιέχονται στα κεράσια και μάλιστα τα σκουρόχρωμα, μπορούν να συμβάλουν
σημαντικά στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
- Φαιοφύκη (είδος από θαλάσσιο φύκι)
Μια διατροφή πλούσια σε κατανάλωση φυκιών, σύμφωνα με μια μελέτη στο
UC Berkeley, παρέχει φυτοοιστρογονικές ιδιότητες στον γυναικείο
οργανισμό ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού.
Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν χλωροφύλλη και λιπαρά οξέα, που μπορούν να
βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και φουσοϊδάνη, που
διεγείρει την απόπτωση, δηλαδή τον κυτταρικό θάνατο, των καρκινικών
κυττάρων.
Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, συμβάλλει
επίσης στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων
σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του
μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες
μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
No comments:
Post a Comment