Φράουλα
Ευεργετικές ιδιότητες
Συνταγές με φράουλες…
Γλυκό με μπισκότα κα ζελέ
Υλικά
Ζεστή σαλάτα με φράουλες
Υλικά
Σορμπέ φράουλας
Υλικά
Οι φράουλές μας πρέπει να είναι παγωμένες. Δηλαδή τις πλένουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Βάζουμε τις παγωμένες φράουλες και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σιγά μέχρι να γίνουν κομματάκια. Προσθέτουμε τα ασπράδια και χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Μπορούμε να το φάμε αμέσως (είναι αρκετά μαλακό) ή να το βάλουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Αν παγώσει πολύ, πριν το φάμε το ξαναχτυπάμε λίγο.
Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr
Η
φράουλα είναι ένα μικρό φυτό που ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούλιο και
οι καρποί της ωριμάζουν το καλοκαίρι. Υπάρχει άγρια και ήμερη, με τον
καρπό της πρώτης να είναι πιο μικρός, αρωματικός και γλυκός… Ωστόσο,
υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες που δίνουν καρπούς όλο το χρόνο. Το φυτό
αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και προσαρμόζεται σε όλα τα είδη
χώματος. Όμως, μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ένας παγετός, οι
πολλές βροχές και η ξηρασία μπορεί να το βλάψουν.
Η
φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο
έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της, την μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με
πιο εντατική καλλιέργεια ακόμη και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της
γίνεται μόλις κοκκινίσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη.
Ευεργετικές ιδιότητες
Ο
καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο
εδώ και αιώνες. Χρησίμευαν στην παρασκευή φαρμάκων για τη διάρροια,
χωνευτικών, λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για τα εγκαύματα, ενώ ο
χυμός της χρησιμοποιούνταν στη λεύκανση των δοντιών. Έχει
αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές
ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.
Η φράουλα έχει ευεργετικές ιδιότητες στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-
Αναιμία
-
Υπέρταση
-
Σε προβλήματα από ρευματισμούς και χολή.
-
Μείωση κινδύνου οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και αρθρίτιδας.
-
Ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
-
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
-
Έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Τόνωση επιδερμίδας.
*Η
κατανάλωση φράουλας δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής
των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας, ενώ μπορεί να ευθύνεται για
αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού που έχει στην επιφάνειά της.
Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από
νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη
και δεν παίρνουν φάρμακα.
Tips:
Επειδή
είναι ευαίσθητο φρούτο, καλό είναι να τις καταναλώνετε το συντομότερο
δυνατόν και να μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από
μερικές ώρες. Είναι προτιμότερο να τοποθετούνται ή να αγοράζονται σε
χαρτοσακούλα.
Για
να μην χαθεί το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο να τις
βάζετε σε σουρωτήρι και να τις πλένετε με άφθονο νερό μαζί με τα
κοτσανάκια τους, χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν.
Τα
αντιοξειδωτικά της φράουλας και η βιταμίνη Α, για να απορροφηθούν
καλύτερα από τον οργανισμό μας, χρειάζονται την παρουσία λιπαρής ύλης.
Π.χ. συνδυάστε τις με γάλα ή μπισκότα.
Διατροφική αξία φράουλας ανά 100 gr | |
Ενέργεια |
32.8 kcal
|
Υδατάνθρακες |
7.9 gr
|
Φυτικές ίνες |
2.07 gr
|
Πρωτεΐνες |
0.68 gr
|
Βιταμίνη C |
60.5 mg
|
Ασβέστιο |
16.4 mg
|
Σίδηρος |
0.42 mg
|
Μαγνήσιο |
13.5 mg
|
Φώσφορος |
25 mg
|
Κάλιο |
157 mg
|
Νάτριο |
0.71 mg
|
Βιταμίνη Α |
12.1 IU
|
Νιασίνη |
0.397 mg
|
Συνταγές με φράουλες…
Γλυκό με μπισκότα κα ζελέ
Υλικά
- 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
- 3 συσκευασίες κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά των 250 γραμ.
- 2 κουτιά ζελέ φράουλα χωρίς ζάχαρη
- ½ κιλό φράουλες φρέσκιες
- λίγο γάλα 1.5% λιπαρά
- κονιάκ ή λικέρ
- λίγη ζάχαρη άχνη
Ξεκινάμε
χτυπώντας τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Σε πυρέξ κάνουμε μια
στρώση από μπισκότα, αφού πρώτα τα βουτήξουμε σε ένα μπολ που έχουμε
βάλει το γάλα με λίγο κονιάκ. Χωρίζουμε τη κρέμα σε δυο μέρη: Στο ένα θα
προσθέσουμε τις μισές από τις φράουλες, αφού πρώτα τις χτυπήσουμε στο
μούλτι με 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, μέχρι να πολτοποιηθούν
καλά . Το άλλο μέρος της κρέμας θα το αφήσουμε ως έχει. Στρώνουμε πάνω
από τα μπισκότα τη κρέμα με τις φράουλες, την ισιώνουμε καλά και βάζουμε
το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Στρώνουμε έπειτα 2η στρώση με
μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα, και από πάνω την άσπρη κρέμα. Το βάζουμε
στο ψυγείο για 4-5 ώρες, να παγώσει καλά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το
ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και το βάζουμε και αυτό στο ψυγείο,
μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Όταν το ζελέ είναι έτοιμο, το ρίχνουμε
με προσοχή στο γλυκό (χρησιμοποιώντας καλύτερα τη βοήθεια μιας
κουτάλας), αφήνοντας όμως χώρο και για τις φράουλες! Έχοντας ψιλοκόψει
από πριν τις υπόλοιπες φράουλες σε μικρά κομματάκια, τις ρίχνουμε και
αυτές πάνω στο ζελέ, διάσπαρτα, μέχρι να «γεμίσει». Βάζουμε το γλυκό στο
ψυγείο, να πήξει καλά το ζελέ, τουλάχιστον για 5-6 ώρες, ή ακόμα
καλύτερα για μια νύχτα.
Ζεστή σαλάτα με φράουλες
Υλικά
- 1 μαρούλι
- 6 λευκά μανιτάρια φρέσκα
- 6 φράουλες
- 1 πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κόκκινο γλυκό κρασί
- 2 κουταλιές μπαλσάμικο
- λάδι – αλάτι
Ψιλοκόβουμε
το μαρούλι και το βάζουμε σε μια πιατέλα . Σε ένα tefal τηγανάκι
βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες μόλις
να πάρουν λίγο χρώμα (ίσα ίσα). Προσθέτουμε το πορτοκάλι κομμένο σε
μικρά κομματάκια και τις φράουλες κομμένες σε φέτες . Τα σοτάρουμε για 1
λεπτό και τα σβήνουμε με το κρασί. Το ρίχνουμε πάνω από το μαρούλι και
τα ανακατεύουμε. Προσθέτούμε αλάτι, λίγο λάδι και το ξύδι.
*Μπορείτε να προσθέσετε για extra γεύση λίγο τριμμένο καρύδι ή κουκουνάρι.
Σορμπέ φράουλας
Υλικά
- 3 φλ. φράουλες παγωμένες
- ½ φλ. ζάχαρη
- 2 ασπράδια αυγού
Οι φράουλές μας πρέπει να είναι παγωμένες. Δηλαδή τις πλένουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Βάζουμε τις παγωμένες φράουλες και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σιγά μέχρι να γίνουν κομματάκια. Προσθέτουμε τα ασπράδια και χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Μπορούμε να το φάμε αμέσως (είναι αρκετά μαλακό) ή να το βάλουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Αν παγώσει πολύ, πριν το φάμε το ξαναχτυπάμε λίγο.
Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr
No comments:
Post a Comment