Friday, April 19, 2013

Μια πίτσα που ταιριάζει στη δίαιτα! Παράγγειλε!

Μια πίτσα που ταιριάζει στη δίαιτα! Παράγγειλε! Δε χρειάζεται να παραγγείλεις τις σπέσιαλ εκδοχές της. Οι προσεκτικές επιλογές στα υλικά και στη ζύμη της δε θα σε φορτώσουν με θερμίδες, αλλά θα προστατέψουν τη σιλουέτα και την υγεία σου. 
Η πίτσα θεωρείται παρεξηγημένη τροφή και μπορεί να είναι υγιεινή αν τη διαλέξεις προσεκτικά. Είναι αυτονόητο ότι, όταν παραγγέλνεις πίτσα με πολλά υλικά, τα κομμάτια της θα έχουν και περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, τα υλικά που επιλέγεις είναι αυτά που τη μετατρέπουν σε υγιεινό γεύμα.
Διάλεξε όσο πιο πολλά λαχανικά μπορείς και μην ξεχνάς να τη συνοδεύεις με μια σαλάτα. Κάνε τις σωστές επιλογές:

  • Λεπτή και τραγανή ζύμη Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τη ζύμη. Παράγγειλε πίτσα με λεπτή ζύμη – θα γλιτώσεις 80 θερμίδες ανά κομμάτι. Απόφυγε την αφράτη η οποία έχει 300 θερμίδες ανά κομμάτι ενώ απαιτεί επιπλέον λίπος στη ζύμη, ώστε να επιτευχθεί γρήγορο ψήσιμο χωρίς να καεί. Να θυμάσαι πως όσο πιο αργά ψήνεται μια ζύμη τόσο καλύτερα οφέλη έχει για την υγεία σου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαίριλαντ, στο College Park, διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα της ζύμης σε αντιοξειδωτικές ουσίες αυξανόταν έως 60% με το πιο παρατεταμένο ψήσιμο.

  • Ντομάτα Ερευνητές από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri στο Μιλάνο εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες ατόμων που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα άτομα που έτρωγαν πίτσα διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ορθού σε σύγκριση με εκείνα που δεν την προτιμούσαν. Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, η αντικαρκινική δράση της πίτσας οφείλεται στη σάλτσα ντομάτας και στο λυκοπένιο που αυτή περιέχει, αφού έχει συσχετιστεί με τη μείωση κινδύνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.

  • Ρίγανη Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Φαίνεται ότι σκοτώνει πολλά μικρόβια, που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντάς σε από διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Φέτα Τα 30 γραμμάρια δίνουν 75 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπος εν αντιθέσει με το τσένταρ ή το γκούντα που έχουν περίπου 120 περίπου θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπος. Περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

  • Ελιές Πλούσιες στα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και στη βιταμίνη Ε, που έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελεί πηγή φυτικών ινών. Προσοχή όμως, να μην καταναλώσεις πάνω από 5 ολόκληρες ελιές αφού δίνουν περίπου 30-40 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπος (ανάλογα με την ποικιλία).

  • Λαχανικά Όπως κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπρόκολο, πιπεριά κ.λπ. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρησιμεύουν στην καλύτερη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια καθώς και σε φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Είναι φτωχά σε λιπαρά, άρα, και η κατάλληλη επιλογή.

  • Μανιτάρια Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο (βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού), χαλκό (συντελεί στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και του χρώματος του τριχωτού της κεφαλής), φώσφορο (συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών) και κάλιο (απαραίτητο ηλεκτρολύτη για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό).

  • Κρεμμύδι Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και φυτοχημικές ουσίες όπως τα δισουλφίδια, τα τρισουλφίδια κ.ά., που έχουν αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακόμη, περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και του DNA τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού μειώνει τον κίνδυνο για έλκος στο στομάχι καταστέλλοντας την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση έλκους στο στομάχι.

  • Γαλοπούλα Έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση). Είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Περιέχει 74% εύπεπτες πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους κάνουν δίαιτα.
 Πηγή :http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment