Thursday, April 25, 2013

«Εξοικονομήστε» θερμίδες





Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα φαίνεται πως έχουν πιο θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας απ’ ότι οι δραστικές αλλαγές. Γιατί είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουμε και να ακολουθήσουμε σταδιακές αλλαγές σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, μέθοδοι όπως οι ακραίες δίαιτες και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην αρχή, αλλά σπάνια αντέχουν στο χρόνο.

Η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι θέμα ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της ενέργειας (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε από την διατροφή και της ενέργειας που δαπανά το σώμα μας. Σας παρουσιάζουμε πέντε εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σταδιακά στο βάρος που επιθυμείτε.

Εχθροί η ταχύτητα και τα σακουλάκια

Επιλέξτε σερβίτσια μικρότερου μεγέθους και αποφύγετε την παγίδα της μεγάλης μερίδας. Επίσης, προσπαθήστε να σερβίρετε πάντα σε μπολάκια ή πιατάκια τους ξηρούς καρπούς, τα κριτσίνια ή τα ποπ κορν. Όταν τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι, δεν έχετε εικόνα της ποσότητας που καταναλώνετε. Τέλος, προσπαθήστε να δώσετε χρόνο στο γεύμα σας, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει το ερέθισμα από το στομάχι στον εγκέφαλο και να δοθεί το σήμα του κορεσμού. Συνεπώς, το αργό μάσημα της τροφής είναι ένας από τους τρόπους που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε εγκαίρως τον κορεσμό.

Σκεφτείτε «ελαφριά»
Τα «light» προϊόντα αποτελούν έναν ακόμη έξυπνο τρόπο για να «γλιτώσετε» θερμίδες, εφόσον φυσικά τα καταναλώνετε με μέτρο και μέσα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Επιλέξτε λοιπόν τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά ή τρόφιμα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αντί για ζάχαρη.

Ξεχάστε το ασανσέρ
Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης για να αυξήσετε τις θερμίδες που δαπανάτε. Ενδεικτικά, προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, περπατήστε για τα ψώνια ή τη δουλειά σας, οργανώστε έναν οικογενειακό περίπατο στη φύση το Σαββατοκύριακο, χορέψτε με την αγαπημένη σας μουσική, φροντίστε τον κήπο σας.

Ένα καφεδάκι χωρίς πολλά-πολλά
Απολαύστε τον αγαπημένο σας καφέ, αλλά «κλέψτε» θερμίδες μειώνοντας τη ζάχαρη ή αντικαθιστώντας την με κάποια γλυκαντική ουσία. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ποσότητα γάλακτος και αντικαταστήσετε το πλήρες γάλα με γάλα χαμηλών λιπαρών. Αποφύγετε κρέμες, σαντιγύ, σιρόπι και άλλα συστατικά που «φορτώνουν» θερμιδικά το αγαπημένο σας ρόφημα και το κάνουν να ισοδυναμεί σε σύσταση με αυτή ενός γλυκίσματος. Μη ξεχνάτε ότι ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ αποδίδει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Γιατί να τον «επιβαρύνετε»;

Ένα ποτάκι δεν είναι ποτέ μόνο
Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο δεν μας επιβαρύνει θερμιδικά. Τα παρελκόμενα, όμως, το κάνουν. Όταν το ποτάκι ή το ουζάκι συνοδεύεται από πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή διάφορες ποικιλίες, τότε όλα αλλάζουν. Γλιτώστε τις περιττές θερμίδες συνοδεύοντας το ποτό σας με πιο «ελαφριές» επιλογές όπως μία ποικιλία από κομμένα φρέσκα και ωμά λαχανικά με λεμόνι, ξύδι, μουστάρδα, γιαούρτι ή ακόμη και με κάποιο σπιτικό ντιπ για επιπλέον γεύση.

Πηγή :http://www.nutrimed.gr

No comments:

Post a Comment