Tuesday, April 30, 2013

Απολαύστε χωρίς ενοχές το Πασχαλινό τραπέζι

Απολαύστε το Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές….


Τούτες τις δύσκολες μέρες -εν όψει κρίσης και περικοπών-, η ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η κατάνοιξη που αναμένουμε την ώρα της Ανάστασης, θα μας παρασύρουν στις επιταγές των ακραίων διατροφικά επιλογών μας και θα μας οδηγήσουν να γίνουμε πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη πως δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε υπερβολές για να απολαύσουμε το πασχαλινό μας τραπέζι. Το Πάσχα -κατά κάποιο τρόπο- όλα επιτρέπονται (αλλά με μέτρο και σωστό προγραμματισμό). Στο προσκήνιο παίζουν: τα κόκκινα αυγά, οι μεζέδες, οι πίτες, η μαγειρίτσα, το τσουρέκι και φυσικά ο πατροπαράδοτος οβελίας που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» των καλοφαγάδων και σίγουρα όλων αυτών που τηρούν τα εθιμοτυπικά και με ευλάβεια όσα επιτάσσει η Χριστιανική μας θρησκεία. Η εγκράτεια μας αυτή σε συνδυασμό με τη νηστεία και την στέρηση κάποιων τροφών, μας οδηγεί από την απλή καθημερινή μας διατροφή στην υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε δυσμενώς ο οργανισμός μας.

Έχοντας περάσει αποχή 40 ημερών από κάθε ζωικό τρόφιμο μία απότομη εισαγωγή στην κρεατοφαγία θα είχε όχι μόνο ως αποτέλεσμα να σας προκαλέσει δυσπεψία αλλά και να σας χαλάσει την διάθεση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε σπίτι ή να απορρίψετε κάθε πρόταση εξόδου ή να στερηθείτε τα εκλεκτά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Υπάρχουν ορισμένα μικρά μυστικά, που αν τα εφαρμόσετε θα σας γλιτώσουν από περιττές θερμίδες και… μεθεόρτιες επισκέψεις στο διαιτολόγο. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού σας βάρους. «Παγώστε» λοιπόν για λίγο τη δίαιτά σας και απλά υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα παρεκτραπείτε(πολύ).

* Αν αποφασίσετε να ελαττώσετε ή να… ξεχάσετε εντελώς τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για άσκηση που σας παρουσιάζεται, προκειμένου να μη χάσετε εντελώς τη φόρμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι –ούτως ή άλλως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι τραγική–, κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά περπατώντας με γρήγορο βήμα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και μην απορρίπτετε καμία πρόταση εξόδου για χορό.

* Ξεχάστε την ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά λανθασμένη,
λογική της παράλειψης γευμάτων
εν όψει του εορταστικού δείπνου. Παραλείποντας γεύματα δε γλιτώνετε θερμίδες, απλά καταπονείτε τον οργανισμό σας, μη παρέχοντάς του την ενέργεια που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύετε το αίσθημα της πείνας που θα σας παρασύρει σε ακόμη περισσότερες διατροφικές παρεκτροπές όταν τελικά φτάσει η ώρα του δείπνου. Μπορείτε απλά να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μία σαλάτα ή βραστά λαχανικά, και ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό, που θα σας δυναμώσει χωρίς να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.

* Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Αν επιθυμείτε κάποιο σνακ, προτιμήστε φρέσκα φρούτα και μπαστουνάκια από καρότα / αγγούρι / πιπεριές που θα σας χορτάσουν με πιο υγιεινό τρόπο.

* Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαμηλής θερμιδικής αξίας εδέσματα που θα βρείτε, γιατί μετά από τη νηστεία, ο οργανισμός θα πρέπει να επανέλθει μέσα από την πρόσληψης της τροφής προοδευτικά και με σωστές επιλογές. Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και δε θα σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες αν αποφύγετε την πέτσα του, τα λαχανικά θα εμπλουτίσουν το πιάτο σας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μαύρο ψωμί θα σας δώσει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, από το άσπρο.

Αν επιθυμείτε οι μέρες του Πάσχα να μην συνοδευτούν με παραπανίσια κιλά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να κουμαντάρετε την πείνα σας και την λαιμαργία σας για κρέας, βοηθώντας σας παράλληλα να χορτάσετε πιο εύκολα και να αισθανθείτε πιο σύντομα το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού. Η σαλάτα είναι εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Πείτε ναι στη μαγειρίτσα. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία του στομάχου για τα προϊόντα που στερήθηκε από τη νηστεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει περίπου 600 θερμίδες. Δυστυχώς η μαγειρίτσα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Για το λόγο αυτό και σε περίπτωση που την έχετε αυγοκόψει, θα πρέπει να αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση και αυγού. Μια καλή επιλογή θα ήταν να το αφήσετε για το πρωινό σας.
  • Προτιμήστε κατσικάκι αντί για αρνάκι καθώς το κατσικάκι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Προσθέστε λεμόνι στο κρέας ή τη σαλάτα σας. Δεν περιέχει μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.Προτιμήστε για συνοδευτικό ποτό λίγο κόκκινο κρασί καθώς περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την υγεία μας.
  • Καταναλώστε τσουρέκι αντί άλλων περισσότερο θερμιδογόνων γλυκισμάτων με σοκολάτα ή σαντιγί. Μία φέτα τσουρέκι περιέχει γύρω στις 100 θερμίδες ενώ ένα γλύκισμα με σοκολάτα ξεπερνά εύκολα τις 350 θερμίδες .  


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ



Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας με το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» είναι το τραπέζι της Λαμπρής και το τσούγκρισμα των αυγών. Με ταχύ βήμα και αφού ανταλλάξαμε ευχές για την Λαμπροφόρα Ανάσταση του Κυρίου μας, η σκέψη βρίσκεται στα εδέσματα και στη ποικιλία που θα υπάρχει στο τραπέζι μας.
Δώστε λοιπόν την δέουσα προσοχή, μην φάτε λαίμαργα και μην πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό.
Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα διατροφικά είναι μια ισορροπημένη σούπα και αποτελεί την προθέρμανση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Η μαγειρίτσα αποτελεί το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην νηστεία και την ημέρα του Πάσχα, προετοιμάζοντας τον οργανισμό μας για την κατανάλωση του οβελία και των πασχαλινών εδεσμάτων. Παλαιότερα προτεινόταν η αντικατάσταση του αυγολέμονου με γιαούρτι (100 γρ. / 4 μερίδες) και αυτό γιατί οι ζυμομύκητες που περιέχει το γιαούρτι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προετοιμάζουν τον οργανισμό για τα «πάθη» που έχει να υποστεί με την σειρά του ο δικός μας οργανισμός. Εάν πάλι την αυγοκόβετε περιοριστείτε στον έναν κρόκο και το ασπράδι γιατί με κάθε επιπλέον κρόκο αυξάνεται και η ποσότητα της χοληστερίνης κατά 250 mgr. Η αυθεντική συνταγή για την μαγειρίτσα περιλαμβάνει λίγα εντόσθια, μαρούλι, κρεμμύδι, ρύζι και τα κότσια του αρνιού. Θερμιδικά μην ξεχνάτε ότι ένα βαθύ πιάτο μαγειρίτσας αποδίδει περίπου 600 θερμίδες και αν υπολογίσουμε και τα «παρελκόμενα» κ α ή κ α μ ε.
Η παρατεταμένη αποχή ζωικών πρωτεϊνών κατά την διάρκεια της σαρακοστής απαιτεί όμως και την πρόσληψη τροφών που παρέχουν στον οργανισμό και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να παραλείπονται οι σαλάτες, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

  • Μη φορτώνετε το στομάχι σας και προτιμήστε να συνοδεύσετε την μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και ψωμί. (Άντε και 5-6 πιρουνιές από τα μεζεδάκια της νοικοκυράς).
  • Μην καταναλώνετε στο γεύμα αυτό και το «κόκκινο» αυγό ή έστω και μικρή ποσότητα κρέατος (ή τηγανιάς), για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Το αυγό είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη, λίπος και χοληστερίνη. Καλό θα ήταν η αντικατάσταση του αυγού με το ασπράδι, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο περίπου 210 mgr χοληστερίνης ανά κρόκο. (αφήστε το καλύτερα για το πρωινό σας).
  • Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. (ποντάρετε και δεν θα το μετανιώσετε – standar 1).

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

  • Πρωινό:… Αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για την σωστή πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και πάνω απ΄ όλα την πληρότητα σε ενέργεια. Με την ευκαιρία του Πάσχα το πρωινό προσφέρετε ώστε να είναι πιο απολαυστικό γιατί μπορούμε να του συμπεριλάβουμε λίγο τσουρέκι, ένα αυγό, ένα κομμάτι πίτα, κάτι που θα μας βοηθήσει να φάμε στο γεύμα μας λιγότερη ποσότητα φαγητού. Καλό είναι να πάρετε ένα ελαφρύ όπως:
    • Γάλα, δημητριακά……. ή 1-2 πασχαλινά κουλουράκια ……..ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι με ένα χυμό. Μην μείνετε νηστικοί μέχρι το μεσημέρι, γιατί θα φάτε περισσότερο από ότι χρειάζεστε.
  • Μη καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τροφίμων σε ένα γεύμα. Διαιρέστε τη προσλαμβανόμενη τροφή στο πρόγευμα και τα δύο κύρια γεύματα.
  • Καλό είναι να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το αρνί που θα καταναλώσετε (κι αφήστε την πετσούλα όπως ξεροψήνετε να σας φωνάζει !) και σίγουρα να το συνοδεύσετε με σαλάτες και άλλα λαχανικά. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ανταγωνιστής του νατρίου (που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο κρέας) διατηρώντας την ηλεκτρολυτική ισορροπία.
  • Χρησιμοποιήστε τη ρίγανη στην παρασκευή του κρέατος (με μέτρο όμως γιατί μπορεί να κάνει το κρέας να πικρίσει), καθώς μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων ουσιών, των νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση.
  • Προτιμήστε τα ψητά κρέατα και όχι αυτά στα κάρβουνα, διότι παράγονται στην τσίκνα του κρέατος κυκλικοί ή αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως λ.χ. το βενζοπυρένιο που είναι ισχυρά καρκινογόνο.
  • Αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα. Γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας και απολαύστε την παρέα και την ξεγνοιασιά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
  • Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο σας, αφού είναι πηγή ενέργειας και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, βοηθούν και τονώνουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Για να συμπληρώσετε το εορταστικό γεύμα καλό είναι να αποφύγετε τα επιπρόσθετα γλυκά και να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα ως επιδόρπιο.
  • Περιορισμένη πρέπει να είναι και ή κατανάλωση οινοπνεύματος. 1-2 ποτήρια κόκκινου κρασιού είναι αρκετά για να συνοδεύσουν το εορταστικό γεύμα. Ας μην ξεχνάμε τις κενές θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το αλκοόλ (7,1 kcal/gr).
  • Ποτέ μη σηκώνεστε από το τραπέζι με αίσθημα πλήρους κορεσμού που σημαίνει υπερκατανάλωση τροφής. Ένας περίπατος θα φανεί σίγουρα αποτελεσματικός.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή πρωτεΐνες, αμυλώδη, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά και λιπαρά.
  • Βάλτε μέτρο και σύνεση στις ποσότητες που θα καταναλώσετε σε αυτές τις τροφές.
  • Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ και θα μπορούσε να είναι:
    • μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης…… ή μια χορτόσουπα…. ή ένα γιαούρτι με μέλι ή φρυγανιά (λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι).

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, αλλά εάν πέσουμε στην παγίδα
να ανεβούμε στη ζυγαριά…,
το χάσαμε το παιγνίδι και την ψυχολογία μας μαζί.

Με σωστή διατροφική στρατηγική, όλα διορθώνονται.

Αντιδράστε δυναμικά τις επόμενες ημέρες με φρούτα και σαλάτες.

Εφαρμόστε τις οδηγίες που σας δόθηκαν
μέσα από το Eγχειρίδιο της Πασχαλινής Διατροφής γιατί…:

… ίσως τώρα να ξεκινάει η δική μας εβδομάδα
των «Διατροφικών Παθών» … 

No comments:

Post a Comment