Friday, April 19, 2013

Διατροφικές αλήθειες και ψέματα

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία. Όμως, μερικές απόψεις που έχουν επικρατήσει οδηγούν σε λάθη. Γνωρίστε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχετε.

1. Άπαχο γιαούρτι = λιγότερο ασβέστιο
Το γεγονός ότι το γιαούρτι φτιάχνεται από αποβουτυρωμένο γάλα δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι μειώνεται η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Συνεπώς, μπορείτε να τρώτε γιαούρτια με λίγα λιπαρά, δίχως να φοβάστε έλλειψη ασβεστίου.


2. Τα ζυμαρικά παχαίνουν
Πρόκειται για αμυλούχες τροφές που καταργούνται στις δίαιτες. Όμως, τα ζυμαρικά χωνεύονται αργά και περιορίζουν έτσι τις λιγούρες που παρακινούν για τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα. Τρώτε ζυμαρικά σε λογικές ποσότητες και κατά προτίμηση «αλ ντέντε». Γιατί όταν τα ζυμαρικά είναι πολύ βρασμένα, μετατρέπονται σε σάκχαρα ταχείας καύσης και αφομοιώνονται πιο γρήγορα. Επίσης, αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές σάλτσες τύπου «καρμπονάρα».


3. Τα αβγά επιβαρύνουν το συκώτι
Το βούτυρο που χρησιμοποιούν πολλοί για να τα μαγειρέψουν είναι αυτό που δεν γίνεται καλά ανεκτό. Υιοθετήστε, λοιπόν, έναν άλλο τρόπο για να τα μαγειρεύετε, μελάτα, βραστά ή τηγανιτά σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Μια σταγόνα ξίδι τα κάνει πιο εύπεπτα.


4. Τα κατεψυγμένα προϊόντα χάνουν τις βιταμίνες τους
Η κατάψυξη δεν έχει καμιά επιβλαβή επίδραση στη σύνθεση των τροφών και διατηρεί την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Συνεπώς, δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης, αν καταναλώνετε τακτικά κατεψυγμένα προϊόντα, με την προϋπόθεση ότι θα φροντίζετε να διατηρείτε ισορροπία στη διατροφή σας. Αποφεύγετε να βράζετε τα λαχανικά σε πολύ νερό, γιατί έτσι χάνεται μέρος των βιταμινών τους.


5. Οι φρυγανιές είναι καλύτερες για τη δίαιτα
Μπορεί να έχουν πιο ελαφρά υφή από το ψωμί, σε ίσο βάρος, αλλά δίνουν περισσότερες θερμίδες, γιατί περιέχουν λιπαρά (ζωικά ή φυτικά), ζάχαρη και μερικές φορές γάλα σε σκόνη, υλικά που δεν υπάρχουν στο ψωμί.


6. Αν γίνω χορτοφάγος, θα παραμείνω λεπτή;
Η κατάργηση του κρέατος και του ψαριού από τη διατροφή κάθε άλλο παρά καταπολεμά το πρόβλημα του βάρους. Αν είναι κάποιος χορτοφάγος και κάνει κατάχρηση αμυλούχων τροφών, π.χ. φρούτων, μπορεί ακόμη και να παχύνει.


7. Δεν πρέπει να πίνουμε νερό όταν τρώμε
Άλλη μια λανθασμένη ιδέα που έχει επικρατήσει. Το νερό την ώρα του φαγητού δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πέψη. Όμως, θα πρέπει να πίνετε νερό και ανάμεσα στα γεύματα, για να φτάνετε έτσι στην ποσότητα του 1-1,5 λίτρου που συστήνεται για καθημερινή κατανάλωση. 


Πηγή :http://www.belife.gr

No comments:

Post a Comment