Sunday, April 28, 2013

Βρες τα λιπαρά που σε αδυνατίζουν (ναι, υπάρχουν!)

Βρες τα λιπαρά που σε αδυνατίζουν (ναι, υπάρχουν!)

Δεν έχουν όλα τα λιπαρά στόχο να καταστρέψουν τη σιλουέτα και την υγεία σου. Κάποια από αυτά σε φροντίζουν για τα καλά!


 «Λιπαρά = διατροφικός εχθρός»: βγάλε από το μυαλό σου το συνειρμό. Εκτός από τα «κακά», κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες και ζωικές τροφές, υπάρχουν και τα «καλά», τα ακόρεστα, που χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα τα οποία βρίσκεις κυρίως σε φυτικές τροφές. Αυτά τα χρειάζεται ο οργανισμός γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Τι κάνουν; Βοηθούν στο χτίσιμο και στη διατήρηση της υγείας μας με πολλούς τρόπους: αυξάνουν την ενέργεια, τη ζωτικότητα και την αντοχή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν στη μείωση του βάρους, επιταχύνουν την ανάρρωση και την επούλωση, βελτιώνουν την πέψη και τη λειτουργικότητα του εντέρου, λιπαίνουν τις αρθρώσεις, μειώνουν τις φλεγμονές, διατηρούν τα οστά δυνατά, δημιουργούν όμορφη, υγιή επιδερμίδα.

Δες γιατί να τα επιλέξεις:

1. Κάνουν τη μνήμη σου δυνατή και σου φτιάχνουν τη διάθεση Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούνται από δύο συστατικά, το EPA και το DHA, εικοσιπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ αντίστοιχα. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει προστατευτικές μεμβράνες για να επικοινωνούν τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει την ευαισθησία στη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Επίσης, βελτιώνουν τη μνήμη και την ενέργεια.

2. Προστατεύουν την καρδιά σου Έχει τεκμηριωθεί ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την LDL ή «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια κάνοντας τις αρτηρίες σου πιο ελαστικές, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιεί το ρυθμό της καρδιάς, επιβραδύνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και παρεμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Πρόσθεσε και την ικανότητα που έχουν στο να βελτιώνουν την ηλεκτρική επικοινωνία μεταξύ των καρδιακών κυττάρων, άρα προλαμβάνουν την αρρυθμία. Έτσι, μπορείς να καταλάβεις γιατί τα Ω-3 ενδείκνυνται για θεραπεία από καρδιακή προσβολή σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία.
 Σύμφωνα με έρευνες, καθυστερούν την εμφάνιση των όγκων, επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους και ελαττώνουν τον κίνδυνο μεταστάσεων. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής κατά του καρκίνου.


3.Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου σε περίοδο νηστείας.

4. Συμβάλλουν σε πιο γερό ανοσοποιητικό Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η οστεοπόρωση, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση και άλλα φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα ίσως οφείλονται στη μειωμένη πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με μια «κακή» διατροφή. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσεις την παραγωγή μιας σειράς ουσιών που προωθούν τη φλεγμονή και σχετίζονται με αυτά.

5. Βοηθούν στην απώλεια βάρους Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερη ώρα και αυξάνουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του λίπους ως πηγή ενέργειας.

Πού θα βρεις τα καλά λιπαρά:
Σε σολομό, τόνο, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγγα, πέστροφα, πέρκα, μπαρμπούνι, γαύρο, γλώσσα, κουτσομούρα, μαρίδα, αθερίνα, αντζούγια, βακαλάο, καρύδια, λιναρόσπορο, γλιστρίδα, βρόμη, σιτάρι, φασόλια, σόγια, ρεβίθια, φουντούκια, εμπλουτισμένες σε Ω-3 λιπαρά μαργαρίνες, λινέλαιο, σπανάκι, μπρόκολο, τυρί ροκφόρ, τυρί τσένταρ, κολοκυθόσπορο, κάστανα.

Πηγή :http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment