Tuesday, April 30, 2013

Τι να τρώμε ώστε να έχουμε ασφαλή οδήγηση

 
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε όταν οδηγούμε..
Κρίνοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων οφείλεται σε κούραση, υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσων αφορά την επιδείνωση της κούρασης στο τιμόνι.
Παράλληλα με την εξασφάλιση ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά πριν από ένα ταξίδι, υπάρχει το ερώτημα του τι και πόσο θα πρέπει να φάτε πριν ξεκινήσετε για τον μακρινό προορισμό σας και τι εφόδια να προετοιμάσετε για να πάρετε μαζί σας. Γνωρίζοντας το πώς το σώμα διαχειρίζεται τις διάφορες ομάδες τροφίμων, θα είστε σε καλύτερη θέση να αποφασίσετε τι να φάτε, ώστε να διώξετε την μείωση της ενεργητικότητας μετά το γεύμα.

Πρωτεΐνες VS Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες (αμυλούχα προϊόντα, πατάτες, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, κλπ.) είναι γνωστά ως «ηρεμιστικά» τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύουν την απορρόφηση της τρυπτοφάνης, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει σεροτονίνη. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι περισσότεροι εργαζόμενοι οι οποίοι καταναλώνουνε ένα αμυλούχο γεύμα, βιώνουνε μια μείωση της ενεργητικότητας το απογευματάκι. Σε αντίθεση με την σεροτονίνη, η ντοπαμίνη διεγείρει και τονώνει. Τα τρόφιμα που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας, πουλερικά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα). Έτσι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων πριν από την οδήγηση ενισχύει τη συγκέντρωση.

Διατήρηση Ισορροπημένων Επιπέδων Σακχάρου
Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένου λίπους (όπως γλυκά αρτοσκευάσματα) οξύνει την μεταγευματική πτώση της ενέργειας περισσότερο, καθώς διασπώνται σε γλυκόζη πολύ γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, θα βιώσετε μια αρχική υπεργλυκαιμία, την οποία ο οργανισμός θα προσπαθήσει να μειώσει παράγοντας ινσουλίνη. Τα επίπεδα σακχάρου θα πέσουνε δραματικά, στερώντας έτσι τον εγκέφαλο από την πρωταρχική πηγή ενέργειάς του, χειροτερεύοντας τη συγκέντρωση. Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), όπως τα δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου αίματος από τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ όπως οι πατάτες και το άσπρο ρύζι, γιατί η ενέργεια από τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ ελευθερώνεται πιο αργά

Προσπαθήστε να αντισταθείτε στα τσιμπολογήματα καθώς οδηγείτε
Οι οδηγοί είναι πιο πιθανό να πάθουνε ένα ατύχημα εάν τρώνε ή πίνουνε όταν οδηγούνε. Αν και δεν είναι παράνομο να τρώτε κάτι καθώς οδηγείτε, η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο εάν θεωρήσει ότι ο οδηγός δεν είχε τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Αντί να το κάνετε ταυτόχρονα, κάντε συχνές στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να φάτε ένα μικρό, πρωτεϊνικό γεύμα και για να πιείτε άφθονο νερό. Η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις και προκαλεί πονοκεφάλους.

Αφουγκραστείτε το σώμα σας
Η οδήγηση με άδειο στομάχι είναι ασύνετη και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σαχκάρου και μια πτώση της ενεργητικότητας. Επιπλέον της μείωσης της συγκέντρωσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πονοκεφάλους, ζάλη, θολούρα, ακόμα και ναυτία. Αφουγκραστείτε το σώμα σας. Εάν είστε κουρασμένοι, νωθροί και αισθάνεστε ότι η συγκέντρωση μειώνεται, βρείτε ένα ασφαλές μέρος να σταματήσετε, να πάρετε φρέσκο αέρα και να γεμίσετε τις αποθήκες ενέργειάς σας. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ρητά ότι κανένας οδηγός δεν θα πρέπει να οδηγεί για περισσότερο από 2 συνεχόμενες ώρες χωρίς ένα 15λεπτο διάλλειμα.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment