Friday, April 26, 2013

Τα πιο υγιεινά πρωινά για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

 

"Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος". Παίρνοντας σαν αφορμή μια από τις πιο σοφές ρήσεις του λαού βρήκαμε μερικές τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξεις στο πρωινό σου. 

Κακά τα ψέματα, η ημέρα χωρίς σωστό πρωινό είναι (σχεδόν) καταδικασμένη. Ένα καλό πρωινό σού προσφέρει μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά και στις δραστηριότητές σου και φυσικά, περισσότερη ενέργεια. Γι'αυτό κι εμείς κάναμε μια μίνι λίστα με όλα όσα μπορείς να εντάξεις στο πρώτο σου γεύμα ώστε να καλύψεις ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών σου από το ξεκίνημα της μέρας σου. Με την ευχή αυτή η μέρα που φεύγεις νηστικός από το σπίτι να ανήκει -από σήμερα κιόλας- στο παρελθόν...
Κουάκερ (βρώμη)
 
Το κουάκερ έχει τη μαγική ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, είναι πλούσιο σε ίνες, χαμηλή σε λιπαρά ενώ περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, ασβέστιο και σίδηρο. Δες 8 διαφορετικούς τρόπους για ξεκινήσεις τη μέρα σου με κάποια εκδοχή του.
Γιαούρτι ή γάλα
 
Πάρε ένα μέρος της απαραίτητης καθημερινής δόσης ασβεστίου (περίπου το 20-25%) αλλά και πρωτεϊνών, φωσφόρου και μαγνησίου από τις πρώτες πρωινές ώρες, πίνοντας ένα ποτήρι γάλα ή τρώγοντας ένα γιαούρτι. Μην ξεχνάς να προτιμάς τις συσκευασίες που δεν αναγράφουν τη χρήση πρόσθετων και συντηρητικών.
Μπανάνες
 
Ο κίτρινος αυτός καρπός είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσεις την μέρα σου. Εκτός των άλλων, σε γεμίζει ενέργεια -κάτι που ο οργανισμός σου χρειάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες για να πάρει μπρος- , περιορίζει το άγχος σου (εδώ το κάλιο κάνει δουλειά, εξισορροπώντας τα πεσμένα επίπεδά του όταν είσαι κάτω από συνθήκες στρες) ενώ σε βοηθά να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφύγεις την πρωινή αδιαθεσία.
Ξηροί καρποί
 
Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και καλών λιπαρών, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες), αλλά και σε βιταμίνη Ε, οι ξηροί καρποί προστατεύουν τον οργανισμό από τη χοληστερίνη, τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο και το Πάρκινσον, ενώ προσφέρουν απλόχερα ενέργεια, που θα χρειαστείς από νωρίς το πρωί. Προτίμησε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και συνδύασε τα με το γιαούρτι ή τα φρούτα σου.
Αυγά
 
Ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου, όλα μέσα σε μια τόση δα τροφή, που όμως είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει πια καταρριφθεί.
Λιναρόσπορος

Αν είναι κάτι που δεν είχες εντάξει στη διατροφή σου, μην το καθυστερήσεις άλλο. Ειδικά αν σκεφτείς ότι το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται τόσο στο  λιναρόσπορο όσο και στο λινέλαιο προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονοδών νόσων ενώ είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνες.  Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά, να προστεθεί σε σούπες και μαγειρεμένα λαχανικά ή να καταναλωθεί ως ρόφημα. Το πρωί πάντως μπορείς να προσθέσεις λίγο λινέλαιο στα δημητριακά σου.
Κανέλα

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό κρατάει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας το σώμα να μεταβολίζει τη γλυκόζη γρηγορότερα. Ρίξε λίγη κανέλα στα δημητριακά, το γιαούρτι, τον πρωινό καφέ σου και όπου αλλού βρίσκεις ότι ταιριάζει. Θα πάρεις τη "δόση" σου, δίνοντας παράλληλα γεύση στο φαγητό σου!
Φυσικός χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός από πορτοκάλι είναι μια πολύ ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σου, πόσο μάλλον αν ξεκινάς με αυτούς την μέρα σου. Οι συνθέσεις στον χυμό πορτοκαλιού (φλαβονοειδή, βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ) δε σου χαρίζουν μόνο ενέργεια. Παρέχουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μειωθεί η μυϊκή κούραση και να αυξηθεί η αντοχή στην άσκηση.

Πηγή :http://www.cosmo.gr/

No comments:

Post a Comment