Thursday, April 25, 2013

Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς περιττά κιλά!



Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, που η νηστεία διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή σας θα είναι ισορροπημένη και το βάρος σας μετά από την Κυριακή του Πάσχα, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Πως μπορείτε να το πετύχετε; Με επτά απλά βήματα!!


Μεγάλη Δευτέρα: Ξεκινήστε την εβδομάδα σας δυναμικά!


Είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας δυναμικά, με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα, που θα μας παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, λοιπόν, το πρωινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει:

• 1 ποτήρι φρέσκο ή συσκευασμένο χυμό φρούτων και 1-2 φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα

• 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι και 1 κουλούρι σουσαμένιο ή 1 σταφιδόψωμο

Extra Tip: Προσθέστε στο πρωινό σας ταχίνι, το οποίο περιέχει ασβέστιο και θα βοηθήσει να καλύψετε μέρος των αναγκών του οργανισμού σας.
 
 
Μεγάλη Τρίτη: Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο αποκλεισμός κάποιων τροφών από το διαιτολόγιο, έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αίσθημα, είναι σημαντικό να έχουμε πολλά και μικρά γεύματα και να μη παραλείπουμε τα ενδιάμεσα σνακ.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, κριτσίνια, κράκερ, φρυγανιές ολικής άλεσης), αποτελούν καλές επιλογές για ένα ενδιάμεσο γεύμα, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού.
 
 
Μεγάλη Τετάρτη: Βάλτε σαλάτα στο τραπέζι

Σε πολλές περιοχές τη Μεγάλη Τετάρτη νηστεύουν και από ελαιόλαδο. Σε αυτή τη περίπτωση, το μεσημεριανό γεύμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία πλούσια σαλάτα με διάφορα λαχανικά, την οποία θα συνδυάσετε με ένα dressing από ξύδι balsamico και μέλι. Επίσης, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας με σουσάμι, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή όσπρια. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, ο συνδυασμός του σουσαμιού με τους ξηρούς καρπούς ή τα όσπρια, μας εξασφαλίζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
 
  
Μεγάλη Πέμπτη: Προσοχή στις μερίδες 

Συνήθως τις ημέρες που νηστεύουμε, καταναλώνουμε αυξημένη ποσότητα φαγητού προκειμένου να χορτάσουμε. Τη Μεγάλη Πέμπτη το μενού θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζυμαρικά, ωστόσο είναι σημαντικό να δώσετε σημασία στην ποσότητα. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και να προσθέσετε διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριά), ώστε να πετύχετε κορεσμό καταναλώνοντας μικρότερη μερίδα.
 
  
Μεγάλη Παρασκευή: Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η κορύφωση της νηστείας, με τη κατανάλωση ελάχιστης τροφής. Σε κάποιες περιοχές, έχουν ως έθιμο να καταναλώνουν οστρακοειδή ή κουκιά, ενώ σε άλλες επιλέγουν να μη στρώσουν καθόλου τραπέζι το μεσημέρι.
Όποιο και αν είναι το έθιμο στη δική σας περιοχή, προσπαθήστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε να ελέγξετε πιο εύκολα τη πείνα σας. Ένα πιάτο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει θέση στο μεσημεριανό τραπέζι της Μεγάλης Παρασκευής είναι τα βραστά μαυρομάτικα φασόλια με κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά. Τα φασόλια περιέχουν σίδηρο, την απορρόφηση του οποίου θα αυξήσει η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός λεμονιού.
 
  
Μεγάλο Σάββατο: Ας επιλέξουμε κάτι ελαφρύ

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τρώμε μαγειρίτσα, ένα πιάτο το οποίο είναι αρκετά επιβεβαρυμμένο με θερμίδες και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας να φάτε ελαφρά, επιλέγοντας κάποιο φρούτο για τα ενδιάμεσα γεύματα και μία σαλάτα για το μεσημεριανό. Επίσης, καλό είναι μετά το απογευματινό να μην αφήσετε το στομάχι σας άδειο, μέχρι τη στιγμή που θα απολαύσετε τη μαγειρίτσα. Το γεύμα μετά την Ανάσταση, μπορεί να περιλαμβάνει ένα πιάτο μαγειρίτσα, ένα αυγό, σαλάτα και λίγο ψωμί.
 
  
Κυριακή του Πάσχα: Βάλτε μέτρο στις «ατασθαλίες»

Την Κυριακή του Πάσχα γεμίστε έξυπνα το πιάτο σας και ξεκινήστε το γεύμα σας από τη σαλάτα. Ιδανικά, βάλτε στο μισό πιάτο σαλάτα, στο ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (αρνί, κατσίκι, τυρί, αυγό) και στο άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (πατάτες φούρνου, ψωμί, ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως).
 
 

No comments:

Post a Comment