Thursday, April 25, 2013

Έκρηξη αντιοξειδωτικών συστατικών σε 5 πιάτα!

homeΠόσες φορές έχουμε ακούσει για τις περίφημες «αντιοξειδωτικές» ουσίες και τις ευεργετικές τους συνέπειες στον οργανισμό μας; Σίγουρα πολλές! Ξέρουμε όμως ακριβώς πού βοηθάνε και πώς θα τις εντάξουμε εύκολα στο καθημερινό μας τραπέζι;
Η λέξη αντιοξειδωτικός προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «αντί» και «οξείδωση» (σκούριασμα). Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, λοιπόν, είναι με πολύ απλά λόγια τα συστατικά αυτά που βοηθούν τον οργανισμό μας να μη σκουριάζει! Λαμβάνοντας καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών αντιστεκόμαστε στα σημάδια της γήρανσης, είμαστε λαμπερές και ευδιάθετες και παράλληλα εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα όπλα για πρόληψη πολύ σοβαρών ασθενειών, ακόμα και του καρκίνου!


01
Πόσο εύκολα μπορούμε να συμπεριλάβουμε αντιοξειδωτικά συστατικά στο καθημερινό μας τραπέζι και να μείνουμε για πάντα νέες και λαμπερές; Πολύ εύκολα! Ένας χρυσός κανόνας διατροφής που δείχνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση είναι τα πολλά χρώματα! Ναι! Ένα πιάτο που περιέχει λαχανικά διαφόρων χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί, σκούρο πράσινο κ.α.) μας «φωνάζει» ότι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες! Ομοίως και μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα! Επίσης, πολύ σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν και οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια – προσοχή! άψητα και ανάλατα και σε μικρές ποσότητες γιατί περιέχουν και πολλές θερμίδες!), το ελαιόλαδο (κι εδώ προσοχή κορίτσια! – μην κάνουμε υπερβολές!), τα δημητριακά (προτιμήστε ολικής αλέσεως), τα όσπρια, το πράσινο τσάι και…η πικρή σοκολάτα! Ω ναι! Η αγαπημένη μας σοκολάτα, καθώς και το κακάο σε ρόφημα, είναι full σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αρκεί να καταναλώνονται κι αυτά με προσοχή λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Παρακάτω ακολουθούν 5 πιάτα με αρκετά αντιοξειδωτικά συστατικά!


 
02

Σαλάτα με σπανάκι και σος μελιού
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ φρέσκο σπανάκι καλά πλυμένο, ένα ματσάκι ρόκα και ζουμερά ντοματίνια. Φτιάξτε σε ένα ποτηράκι τη σος μελιού βάζοντας 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και λίγο αλάτι και χτυπήστε τα με το μιξεράκι του καφέ. Προσθέστε τη σος στα φρέσκα λαχανικά λίγο πριν την κατανάλωση. Αν σας αρέσει προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!



03

Πολύχρωμη φρουτοσαλάτα
Κόψτε σε ένα μπολ κομμάτια από ακτινίδια, φράουλες, μπανάνες,πορτοκάλι και μήλο. Συμβουλή: να προτιμάτε πάντα φρούτα εποχής, προσπαθώντας πάντα το αποτέλεσμα να είναι να είναι πολύχρωμο!


04

Σαλάτα με μπρόκολο και κουνουπίδι
Βράστε (αλλά όχι για πολύ ώρα) μπρόκολο και κουνουπίδι, βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Σούπερ αντιοξειδωτικό!


05

Σνακ του λεπτού!
Αλείψτε 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι και συνοδέψτε το σνακ σας με ένα παγωμένο ποτήρι πράσινο τσάι! Υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες για λιγότερες ρυτίδες!


06

Παγωμένη φασολοσαλάτα!
Ψιλοκόψτε πράσινες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με βρασμένα φασόλια! Προσθέστε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ότι από τα 3 σας αρέσει περισσότερο: άνηθο, μαϊντανό ή σέλινο!

No comments:

Post a Comment