Tuesday, October 30, 2012

10 τροφές να καταναλώσεις όταν έχεις γρίπη

Λιπαρά ψάρια για πολύτιμα ω-3

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Α και ψευδάργυρο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύουν επίσης την δράση των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος γιατί συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη του ψευδαργύρου, κυρίως σε ηλικιωμένους, συνδέεται με μειωμένο ρυθμό παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και, κατ' επέκταση, με έναν οργανισμό ευπαθή σε λοιμώξεις και κρυολογήματα.

Δεν είναι ώρα για χορτοφαγία

Τα κρεατικά ( κρέας, κοτόπουλο, συκώτι) και τα αυγά είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (σε αμινοξέα όπως η γλουταμίνη και η αργινίνη), σε βιταμίνη Α και σε σελήνιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ανοσοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σούπες, όπως π.χ. η κοτόσουπα, που αποτελεί συνδυασμό από πρωτεΐνη, υγρά, λαχανικά και μπαχαρικά καταπολεμά το κρυολόγημα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chest, έδειξε πως η κοτόσουπα έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ψαρόσουπα/ κρεατόσουπα.


Τα βακτήρια που είναι φίλοι μας

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι κ.λπ. περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα φυσικό συστατικό των λιπαρών του γάλακτος, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική αντίδραση σε ανθρώπους. Είναι σημαντική η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε προβιοτικά, καθώς περιέχουν υγιή βακτήρια, που δεν κάνουν μόνο καλό στην πέψη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να διεγείρουν και την παραγωγή ουσιών ικανών για την καταπολέμηση της νόσου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει, ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση ενός φλιτζανιού με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μειώσει την όποια ευαισθησία σε κρυολογήματα κατά 25%. Τα γαλακτοκομικά συνιστούν επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Άλλη έρευνα του 2006 στη Γερμανία, έδειξε ότι στα άτομα στα οποία 
 χορηγήθηκαν για μεγάλο διάστημα προβιοτικά, δεν μειώθηκε η συχνότητα εμφάνισής του κρυολογήματος, μειώθηκαν όμως σημαντικά τα συμπτώματά του, καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης κατά 2 μέρες περίπου. Η δράση τους φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των Τ βοηθητικών, Τ κατασταλτικών και Τ κυτταροτοξικών κυττάρων.
 
 

Στάση στον …μανάβη

Επιλέξτε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, ροδάκινα, σταφύλια, πεπόνι, καρότα, πιπεριές, ραδίκια, σπανάκι, μαϊντανό, ντομάτες κ.ά. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστάται να καταναλώνονται φρέσκα, για να είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα είναι επίσης πλούσια σε β- καροτένιο, που βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστηριότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων, που έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.



Η θαυματουργή βιταμίνη Ε

Ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει των οργανισμό μας από την δράση των ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει την βιταμίνη Α από την οξείδωση. Οι ξηροί καρποί είναι παράλληλα, καλή πηγή σεληνίου.

«Πικάντικη» θεραπεία

Πιπέρι, κάρυ, τσίλι, ρίγανη, κουρκουμάς είναι μπαχαρικά/ καρυκεύματα που διευκολύνουν την αναπνοή. Το μαύρο πιπέρι έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και την αναπνοή. Το τσίλι περιέχει τη δραστική ουσία capsicum, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτένιο και ενδείκνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα, παρουσιάζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αίσθημα πείνας όταν έχουν προσβληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, επιλέγουν λάθος τρόφιμα. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό καρύκευμα που έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγιουβέρδα και τα κινέζικα φάρμακα από τους αρχαίους χρόνους. Περιέχει την κουρκουμίνη, μια πολυφαινολη με ισχυρές ιδιότητες εναντίον του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλωθεί, είναι να προστεθεί σε χλιαρό γάλα πριν τον ύπνο.

Σκόρδο και πιπερόριζα

Ένα ακόμη τρόφιμο που έχει συζητηθεί για τη δράση του κατά του κρυολογήματος είναι το σκόρδο, διότι έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων. Η αλλισίνη που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου φαίνεται να εμποδίζει τους ιούς να εισβάλουν και να βλάψουν των ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύοντας την δράση των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων. Το σκόρδο μπορεί να δράσει και σαν αντιοξειδωτικό, καθώς μειώνει τις ελεύθερες ρίζες από την κυκλοφορία του αίματος. Το σκόρδο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ωμό στις σαλάτες ή μαγειρεμένο αρκετές φορές την εβδομάδα. Το τζίντζερ βοηθά τον οργανισμό στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση βλέννας από το λαιμό και τους πνεύμονες και,  κατά συνέπεια, ενισχύει την εκκαθάριση των αναπνευστικών διόδων. Το τζίντζερ μπορεί να προστεθεί τριμμένο στις σαλάτες ή στο τσάι.
 

Βοτανο-θεραπεία

Κάποια βότανα χρησιμοποιούνται συχνά ως μέσο αντιμετώπισης των ιώσεων, με πιο γνωστό το χαμομήλι. Πράγματι, κάποιες ουσίες που περιέχει (φλαβονοειδή και κουμαρίνες) έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Άλλο ένα τέτοιο βότανο είναι και η Echinacea, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια εκτεταμένα κατά του κρυολογήματος. Η εξαγωγή συμπερασμάτων για αυτήν είναι δύσκολη, καθώς τα σκευάσματα που κυκλοφορούν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, τις μεθόδους εκχύλισης και τις πρόσθετες ουσίες. Μια μετα-ανάλυση ερευνών που έγινε στη Γερμανία το 2006 για το συγκεκριμένο θέμα, έδειξε πως τα σκευάσματα που περιέχουν την ποικιλία "Echinacea purpurea" μπορεί να βοηθήσουν στην θεραπεία του κρυολογήματος σε ενήλικες αλλά τα δεδομένα δεν είναι σαφή. Ευεργετικά αποτελέσματα έχει πιθανώς και η προληπτική χρήση της, αλλά αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητες επαναλαμβανόμενες κλινικές δοκιμές.
 

Το γλυκό αντιβηχικό

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το μέλι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον βήχα που προέρχεται από λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Το μέλι είναι βασικά μια ρητίνη με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας. Το μέλι λειτουργεί επίσης και ως αντιβηχικό. Μπορεί να προστεθεί σε ζεστό νερό μια κουταλιά μέλι για να αντιμετωπιστεί ο πονόλαιμος και το κρυολόγημα.

Focus στην ενυδάτωση

Ένας απλός και χρήσιμος κανόνας για την πρόληψη του κρυολογήματος, είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών. Όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, οι βλενογόννοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα, που είναι οι στόχοι και τα σημεία εισόδου των ιών, παγιδεύουν καλύτερα τους εν λόγω ιούς και τους εξουδετερώνουν. Τα υγρά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, χυμούς, αθλητικά ποτά, τσάι και άλλα βότανα. Καλό είναι να καταναλώνονται 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment