Tuesday, October 30, 2012

Τροφές για διάθεση και ενέργεια

Μέλι

Περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη που δρουν ως κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται ως το τρόφιμο με το καλύτερο ενεργειακό περιεχόμενο! Στο τσάι, στον καφέ, σε μια φρυγανιά, ακόμη και σκέτο, λειτουργεί ως πολύ καλό τονωτικό και προσδίδει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό! Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να αυξήσουν την απόδοσή τους.

Καφές

Το πιο διαδεδομένο τονωτικό στον κόσμο –αποδεδειγμένο και επιστημονικά– είναι ο καφές. Με τη δράση του, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του σώματος, βελτιώνει τη διανοητική λειτουργία και την ενέργειά μας. Η επιστημονική εξήγηση βρίσκεται στη δράση της καφεΐνης, που αποτρέπει μια χημική ουσία αποκαλούμενη αδενοσίνη να παρέμβει στους νευροδιαβιβαστές, που είναι υπεύθυνοι για την ενέργεια του σώματος. Οπότε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, θα σας βοηθήσουν να μείνετε συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί! Σε υπερβολικές δόσεις, όμως, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αϋπνίες. Συνιστάται μαζί με τον καφέ να καταναλώ¬νουμε αρκετό νερό, λόγω της διουρητικής του δράσης.

Λιπαρά ψάρια (σολομός - σαρδέλες)

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, δρουν κατά της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς μας. Περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη που βοηθάει στην παραγωγή νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, χημικά συστατικά του εγκεφάλου που διεγείρουν τη διανοητική λειτουργία!


Ρίζα Ginseng

Βότανο με προέλευση από τα βάθη της Ανατολικής Ασίας. Θεωρείται «όπλο» έναντι πολλών ασθενειών, όπως: υπέρταση, αναιμία, δυσπεψία, αρθρίτιδα, αϋπνία, υπογλυκαιμία. Το βασικό στοιχείο που το κάνει όμως να ξεχωρίζει, είναι ότι εξαλείφει τη σωματική και ψυχική κούραση, έχει έντονη δράση στο νευρικό μας σύστημα και μας κρατά τονωμένους και ευδιάθετους όλη την ημέρα! Διαθέσιμο προς κατανάλωση ως τριμμένη ρίζα είναι δυσεύρετο. Υπάρχει ως πόσιμο διάλυμα και εμπεριέχεται σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Χρησιμοποιώντας δημητριακά ολικής άλεσης (και γενικά τρόφιμα ολικής άλεσης), λόγω της βαθμιαίας απελευθέρωσης σακχάρου κατά τη διαδικασία της πέψης, βοηθάμε τον οργανισμό μας να κρατήσει σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η ενέργειά μας σταθερή και σε υψηλά επίπεδα όλη την ημέρα!

Νερό

Χωρίς νερό το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ενέργεια. Με το νερό γίνεται η πέψη, η απορρόφηση και η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών. Βοηθάει στην ισορροπία της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, τα κύτταρα μας δεν απορροφούν ικανοποιητικά τα θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν μπορούν να αποβάλλουν θερμότητα κατά την εφίδρωση! Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αισθανόμαστε πολύ έντονα το αίσθημα της κόπωσης. Γι’ αυτό να έχετε πάντα το νερό ως σύμμαχό σας ενάντια στην κόπωση! Προσπαθήστε να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Βρώμη

Το πλήρες ενεργειακό γεύμα! Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία δρουν πολύ αποτελεσματικά στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς «ανεβοκατεβάσματα». Επο-μένως τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια, με σταθερή ροή, καταφέρνοντας να μας κρατήσει περισσότερη ώρα «χορτασμένους» και χωρίς υπογλυκαιμίες.

Αμύγδαλα

Πέρα από τα υψηλά ποσά ενέργειας που μας προσφέρουν, είναι εξαιρετική πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία κρατούν σε επαγρύπνηση τη διανοητική λειτουργία! Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, Ε, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Σπόροι

Κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι.. Αυτοί οι μικροί σπόροι, που οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε καν σημασία, είναι απλά θαυματουργοί. Προσφέρουν σημαντικά ποσά ενέργειας στον οργανισμό και είναι πολύ πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μέταλλα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν, είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα! Μερικά κουταλάκια στη σαλάτα σας αρκούν για να αποκομίσετε τα ευεργετικά τους οφέλη.

Φρούτα

Φρούτα = υδατάνθρακες = ενέργεια. Ως γνωστόν τα φρούτα προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό μας, λόγω της φρουκτόζης που περιέχουν, σε συνδυασμό βέβαια και με τη μεγάλη ποσότητα βιταμινών που εμπεριέχεται σ’ αυτά. Πολύ καλές επιλογές είναι η μπανάνα, το μήλο, το ροδάκινο, ο ανανάς και σταφύλια!


Σοκολάτα

Περιέχει μαγνήσιο, που είναι το πιο ισχυρό αντιστρεσογόνο μέταλλο. Έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνει την αναιμία, βοηθάει στην πέψη, και αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση. Μας γεμίζει ενέργεια λόγω της συνδυα-στικής δράσης των δυο τονωτικών: καφεΐνης και θεοβρωμίνης. Το σημαντικότερο απ’ όλα, βέβαια, είναι ότι αυξάνει το επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της ευεξίας!!

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment