Monday, October 29, 2012

Μην το βάζετε κάτω!


«Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που σταμάτησα να ασχολούμαι με το δίαιτα και το βάρος μου, είτε θετικά είτε αρνητικά…». Πολλοί από εμάς περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους… αγωνιώντας για την ένδειξη της ζυγαριάς και κυνηγώντας στόχους βάρους, σε σημείο που η διαδικασία αυτή να έχει γίνει δεύτερη φύση.

badhabits 2 Μην το βάζετε κάτω!
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, η επιτυχία μπορεί να είναι κάτι προσωρινό. Κάθε φορά που το βάρος κατεβαίνει, ξεκινά ξανά μια ανοδική πορεία. Βέβαια, κάποιες φορές παραμένει σταθερό για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ένδειξη της ζυγαριάς μπορεί να αλλάξει επειδή φάγατε παραπάνω, επειδή δουλέψατε/κινηθήκατε λιγότερο, επειδή έχετε κατακράτηση υγρών (από κάποια ορμονική ανωμαλία) ή έχετε αφυδάτωση ή απλά επειδή… υπάρχει κακή συναστρία! Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι αδύνατο να γνωρίζετε ποιος είναι ο λόγος, οπότε τελικά επικρατεί το αίσθημα της αποτυχίας.
Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ότι, κάποιες φορές, ξεχνώντας το πρόβλημα βάρους, μπορεί να χαθεί βάρος. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που επικεντρώνονται στην υγεία και όχι στο βάρος τους, τροποποιούν ως συνέπεια τη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να διαχειρίζονται πολύ καλύτερα το σωματικό τους βάρος.
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν να μην ανησυχούσατε ξανά για το σωματικό σας βάρος; Τι αποτέλεσμα θα είχε αν ο στόχος σας ήταν π.χ. να νιώθετε καλύτερα κάθε μέρα και να έχετε περισσότερη ενέργεια; Θέτοντας απτούς στόχους σε τακτική βάση κάνει πιο εύκολη την επίτευξή τους.

Υγεία
Μήπως να διαχειριστείτε το άγχος λίγο καλύτερα και να κάνετε κάτι για τους χρόνιους πόνους στη μέση; Θα νιώσετε πιο δραστήριοι και κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, περισσότερο από την εμφάνιση, και υπάρχει μεγαλύτερη περίπτωση να σας γίνει συνήθεια αν νιώθετε ότι προοδεύετε.

Απόδοση
Γιατί δεν επικεντρώνεστε σε ό,τι θέλετε να καταφέρετε αντί να ασχολείστε μόνο με την ένδειξη της ζυγαριάς; Προσπαθήστε να ανεβείτε τα σκαλιά στη δουλειά χωρίς να λαχανιάζετε, να πάτε μια βόλτα για περπάτημα πριν το δείπνο ή ό,τι άλλο σας βοηθά να ενισχύσετε την προσπάθεια επίτευξης των στόχων σας.

Ικανοποίηση
Δεν αισθάνεστε καλύτερα όταν έχετε τελειώσει ένα φιλέτο κοτόπουλου αντί για ένα burger με μια μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες; Επικεντρωθείτε στο πως νιώθετε όταν κάνετε διαφορετικές – απ’ ότι συνήθως – διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα σας δώσει μεγάλη ανατροφοδότηση, αλλά και… κουράγιο για την επόμενη ημέρα.

No comments:

Post a Comment