Tuesday, October 30, 2012

Δίαιτα για περισσότερη ενέργεια

Πόσο διαρκεί: 1 μήνα
Πόσα κιλά χάνονται: 4 κιλά
Ενδείκνυται: σε στιγμές που υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα
Να χάνεις βάρος χωρίς να αισθάνεσαι αδύναμος και κουρασμένος. Ο πρώτος κανόνας είναι να μην υφίστασαι άχρηστες θυσίες στο τραπέζι. Είναι γεγονός, μία υπερβολικά φτωχή δίαιτα εξασθενεί τον οργανισμό και βάζει σε δοκιμασία ακόμη και το μυαλό. Έτσι, το άτομο χάνει το κίνητρό του και δεν ακολουθεί ως το τέλος το πρόγραμμα αδυνατίσματος.
- Η δίαιτα της ενέργειας προτείνει μία συγκρατημένη αλλά όχι καταδικαστική ποσότητα θερμίδων, λαμβάνοντας υπόψη την αξία όλων των θρεπτικών που είναι απαραίτητα για την υγεία. Επιπλέον, εισάγει μερικές ουσίες που βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, την αντίδραση και τη διάθεση.
ΤΡΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Για να νιώθετε ζωντανοί και σε φόρμα, να τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι σας:
Σίδηρος
Οι γυναίκες έρχονται εύκολα αντιμέτωπες με ελλείψεις σιδήρου, με αποτέλεσμα το αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Για να το αποφύγετε, αρκεί να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας ή το ψάρι. 
Ιώδιο
Συνιστάται η χρήση ιωδιούχου άλατος σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ιώδιο είναι σημαντικό μεταλλικό άλας για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μείωση της δραστηριότητας του θυρεοειδή συντελεί στην επιβράδυνση της σωματικής και πνευματικής ικανότητας.
Μαγνήσιο και βιταμίνη Β6
Η διάθεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εξαιτίας της βιταμίνης Β6, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα δημητριακά, τα όσπρια, τα καλαμάρια, τα μανιτάρια και στη μαγιά μπύρας. Στο ίδιο συμβάλλει και το μαγνήσιο, στο οποίο είναι πλούσια τα όσπρια, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.
Χολίνη, καρνιτίνη, κρεατίνη
Η χολίνη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα αβγά και ιδίως στον κρόκο και στη σόγια, βοηθά στην υπερνίκηση της κούρασης. Η καρνιτίνη και η κρεατίνη μας κάνουν να υποφέρουμε καλύτερα την κόπωση. Συντίθενται στον οργανισμό μέσω κάποιων αμινοξέων που υπάρχουν στο κρέας, στο ψάρι ή στα ψημένα φιστίκια.
Ταυρίνη
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το συστατικό πολλών αναψυκτικών ενέργειας. Η ταυρίνη ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος. Μία ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει απάθεια και κόπωση, όμως αρκεί μία δίαιτα με κρέας και ψάρι για την αποφυγή της έλλειψης.
Καφεΐνη
Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που βοηθούν στην ομαλοποίηση του σωματικού και πνευματικού στρες, αυξάνοντας τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μία από αυτές και η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, το τσάι και το γκουαρανά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η δίαιτα αυτή παρέχει στον οργανισμό 1.400 θερμίδες την ημέρα. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθείται για 1 μήνα για μια συνολική απώλεια περίπου 4 κιλών.
•        Περιλαμβάνει μία τεράστια επιλογή πρωτεϊνικών τροφών και ορισμένων «σούπερ τροφών» (καφές, τσάι, σοκολάτα, τζίνσενγκ) που αυξάνουν το ενεργειακό απόθεμα.
•        Καρυκεύματα: χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα και 1 κουταλάκι ιωδιούχο αλάτι.
•        Λαχανικά: οι μερίδες πρέπει να είναι άφθονες. Δεν είναι απαραίτητο να τις ζυγίζετε.
•        Πίνετε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό καθημερινά, χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τσάι, αφεψήματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Πρωινό: 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με 1 κουταλάκι κακάο, καφέ, 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως, 1 φρούτο (200γρ.)
Κολατσιό: μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού και μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού προβλέπεται 1 φρούτο (200γρ.) και 1 φλιτζάνι ενός αφεψήματος που χαρίζει ενέργεια.
ΔΕΥΤΕΡΑ
Μεσημεριανό: φιογκάκια με σολομό που έχουν παρασκευαστεί με 70γρ. ζυμαρικά αλ ντέντε και 150γρ. φρέσκο σολομό κομμένο σε κομματάκια, ψημένο σε τηγάνι με λάδι, φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Επίσης, ανάμικτη σαλάτα καρυκευμένη με λάδι και ξίδι, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη. 
Βραδινό: σαλάτα με 100γρ. μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτα και ρίγανη, καρυκευμένη με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΤΡΙΤΗ
Μεσημεριανό: ριζότο με σαφράν, που παρασκευάζεται με 70γρ. ρύζι, λάδι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ζωμό λαχανικών και σαφνάν. Επίσης, 100γρ. στήθος γαλοπούλας στον ατμό με αρωματικά και σαλάτα με ωμές μαραθόριζες καρυκευμένες με λάδι και ξίδι. Ακόμη, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. σκουμπρί στη λαδόκολλα με λάδι και αρωματικά, σαλάτα με ραδίκι καρυκευμένη με λάδι και ξίδι, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Μεσημεριανό: 70γρ. ζυμαρικά με κρέας ραγού και μανιτάρια, που ετοιμάζεται με 100γρ. μοσχαρίσιο κιμά, αποξηραμένα μανιτάρια που έχουν μαλακώσει σε νερό, λάδι και ξίδι. Ακόμη, σπανάκι βραστό, ραντισμένο με λάδι, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: σουβλάκια καλαμαριού, που φτιάχνονται με 150γρ. καλαμάρια ψημένα στη σχάρα, ραδίκι βραστό και καρυκευμένο με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
ΠΕΜΠΤΗ
Μεσημεριανό: Ριζότο με παρμεζάνα που παρασκευάζεται με 70γρ. ρύζι, λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ζωμό λαχανικών και 50γρ. φλοίδες παρμεζάνας, κολοκυθάκια στη σχάρα, 1 φρούτο και 1 σκέτο καφέ. 
Βραδινό: σαλάτα με βραστά φασολάκια, 1 αβγό βραστό και ντομάτες σε κομματάκια, γαρνιρισμένη με λάδι και μαϊντανό, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μεσημεριανό: ζυμαρικά με σόγια που παρασκευάζονται με 70γρ. ζυμαρικών, 50γρ. σόγια βρασμένη, ανάμικτα λαχανικά, σκόρδο, κρεμμύδι, λάδι και σαφράν. Επίσης, σπαράγγια βραστά με λάδι και ξίδι και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. σαρδέλες γκρατινέ, μανιτάρια κομμένα σε φέτες με λάδι, ξίδι και μαϊντανό, 50γρ. ψωμί ολικής άλεσης
ΣΑΒΒΑΤΟ
Μεσημεριανό: ριζότο με πράσα που φτιάχνεται με 70γρ. ρύζι, ψιλοκομμένα πράσα, λάδι, κρεμμύδι και ζωμό λαχανικών. Σαλάτα με πράσινο ραντίτσιο, ρόκα, 30γρ. φιστίκια καβουρδισμένα και 1 γκρέιπφρουτ σε κομμάτια, καρυκευμένη με λάδι και λεμόνι. Επίσης, 1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 150γρ. τόνο σε φέτα ψημένο στο φούρνο, σαλάτα ντομάτα και αγγούρι με λάδι και ξίδι, 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Μεσημεριανό: σπαγγέτι με μελιτζάνες που παρασκευάζονται με 70γρ. μακαρόνια, μελιτζάνες στο γκριλ και φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια, λάδι και κρεμμύδι. Ακόμη, ομελέτα με αρωματικά βότανα, που φτιάχνεται με 2 αβγά, λάδι και βότανα. Μαζί τους λαχανικά της εποχής στη σχάρα,1 φρούτο και 1 καφέ χωρίς ζάχαρη.
Βραδινό: 100γρ. μοσχάρι καρυκευμένο με λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Επίσης, βραστά παντζάρια με λάδι και 50γρ. ψωμί ολικής αλέσεως.
Αφέψημα ενέργειας
Για να νιώθετε δραστήριοι και γεμάτοι ενέργεια, μπορεί να είναι χρήσιμο να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα αφέψημα που χαρίζει ενέργεια, με βάση το πράσινο τσάι και ρίζα τζίνσενγκ.
Πηγαίνετε σε ένα μαγαζί με βότανα και ζητήστε να σας φτιάξουν ένα μίγμα από 100γρ. πράσινο τσάι, 50γρ. ρίζα τζίνσενγκ, 25γρ. κανέλα σε σκόνη και 25γρ. γαρίφαλα. Ρίξτε ένα κουταλάκι του μίγματος σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού. Σκεπάστε το και αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά να εκχυθεί πριν το σουρώσετε.
ΑΣΚΗΣΗ
Η κίνηση δεν εξυπηρετεί μόνο στο καύσιμο θερμίδων, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης και στην εξασφάλιση ενός διάχυτου αισθήματος ευεξίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε μια μορφή κίνησης τόσο κατά τη δίαιτα όσο και μετά το τέλος της.
Ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον τύπο άσκησης που του ταιριάζει: από το γυμναστήριο, το κολύμπι, τα ομαδικά αθλήματα έως το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο.  Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει με 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα και σιγά –σιγά να το αυξήσει κατά 5 λεπτά, ώσπου να φτάσει τα 45 λεπτά.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Μετά από ένα μήνα δίαιτας, για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα που κατορθώσατε μπορείτε να ακολουθήσετε για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες ένα πρόγραμμα συντήρησης περίπου 1600 θερμίδων.
Αρκεί να προσθέσετε στο βασικό πρόγραμμα δίαιτας καθημερινά 1 άπαχο γιαούρτι στο κολατσιό και 60γρ. ψωμί ολικής άλεσης το απόγευμα.
Μετά από αυτό το διάστημα, όταν αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσέχετε με ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, που αν τις καταναλώνετε παραπάνω από όσο πρέπει προκαλούν απώλεια της ζωτικής ενέργειας, αδιαθεσία και κούραση.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να περιορίζονται:
Λιπαρά
Όχι μόνο όσα χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή για το μαγείρεμα αλλά και όσα υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα: αλλαντικά, τυριά, ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα επιβαρύνουν την πέψη και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και κόπωση μετά από το γεύμα. Όσον αφορά στα λίπη για το καρύκευμα ή το μαγείρεμα το ιδανικό θα ήταν να μην υπερβαίνονται τα 30γρ. την ημέρα (3 κουταλιές) από τα οποία τουλάχιστον τα 20γρ. να είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά πολύτιμα για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς.
Γλυκά
Κάνουν καλό στη διάθεση, αλλά πολλές φορές είναι υπερβολικά λιπαρά και πλούσια σε σάκχαρα. Προτιμάτε τα σπιτικά, χωρίς λιπαρές κρέμες, ακόμη και με λίγο κακάο, ή τα παγωτά από βιοτεχνίες, που εκτός από θερμίδες προσφέρουν και τις θρεπτικές ουσίες του γάλακτος και των αβγών. Καλύτερα να τα καταναλώνετε το πρωί: δίνουν την κατάλληλη ώθηση για να τα βγάλουμε πέρα την ημέρα.
Αλκοόλ
Χαρίζει ένα ελαφρύ αίσθημα ευεξίας και ευφορίας. Αν κανείς υπερβάλλει, όμως, προκαλεί γενική κακοδιαθεσία, πονοκέφαλο και κούραση. Επιβαρύνει το συκώτι και είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες. Περιορίζετε όσο το δυνατόν όσα έχουν πολλές θερμίδες. Αντιθέτως, επιτρέπεται 1 ποτήρι κόκκινο κρασί στο γεύμα (περίπου 70γρ.), το οποίο χάρη στις πολυφαινόλες αποτρέπει τις εκφυλιστικές ασθένειες, βελτιώνει την κυκλοφορία και κάνει καλό στην καρδιά. 

No comments:

Post a Comment