Monday, October 29, 2012

Πώς θα πετύχει αυτή τη φορά η δίαιτα;

Έχετε βρει τον τέλειο διαιτολόγο, σας έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας και είστε έτοιμη για μια νέα αρχή. Αν θέλετε όμως αυτή τη φορά να κερδίσετε το στοίχημα με τη ζυγαριά και να μην εγκαταλείψετε πάλι την προσπάθειά σας στη μέση, τότε ποντάρετε σε αυτό που σας έλειπε στις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες αδυνατίσματος: το «λεξιλόγιο της αισιοδοξίας». Ανακαλύψτε τις λέξεις-κλειδιά που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητά σας μέχρι να δείτε στη ζυγαριά το επιθυμητό νούμερο!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η ομιλία βοηθάει όχι μόνο στην επικοινωνία με τους άλλους, αλλά και με το ίδιο μας το υποσυνείδητο, αφού αλληλεπιδρά με το σύνθετο μηχανισμό των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Η δύναμη των λέξεων λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη βοήθεια την περίοδο που ακολουθείτε μια δίαιτα για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας. Οι σωστές λέξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι, γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό, να σας ενισχύσουν το κίνητρο και την επιθυμία να βελτιωθείτε και να μην πτοηθείτε από ψυχολογικά εμπόδια.
Εγώ: Αυτή είναι η ιδανική λέξη για να φέρετε τον εαυτό σας στο προσκήνιο. Σας βοηθάει να ανακαλύψετε ξανά τη σημασία του ποια είστε και πώς νιώθετε. Κι όλο αυτό συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής σας. Έχοντας επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά σας και νιώθοντας πιο σίγουρη και δυνατή, είναι πιο εύκολο να πετύχετε όποιον στόχο βάλετε. Κοιτώντας με μία πιο άμεση και φιλική ματιά τον εσωτερικό σας κόσμο και αποδεχόμενη τα προτερήματα και τα ελαττώματά σας, δεν είναι πια τόσο δύσκολο να ανασχεδιάσετε την εξωτερική σας εμφάνιση, χάνοντας βάρος και ξαναβρίσκοντας τη φόρμα σας.
Εφικτό: Πολύ συχνά, η απώλεια βάρους – ειδικά αν είναι πολλά τα κιλά που πρέπει να χαθούν – μοιάζει ένας μακρινός προορισμός, ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια, μία σκέψη που συχνά συνδέεται με μία ελαφριά αίσθηση δυσπιστίας και έναν φόβο αποτυχίας. Αν αντιθέτως σκέφτεστε τη δίαιτα ως κάτι συγκεκριμένο και εφικτό, ως μία ρεαλιστική δυνατότητα που μπορεί να επιτευχθεί με μικρά βήματα, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να πετύχετε τον στόχο σας.
Ανανέωση: Αλλαγή προς το καλύτερο, αυτό θα πει ανανέωση. Η αίσθηση του καινούργιου διεγείρει τη ζωτική σας ενέργεια. Η αλλαγή του σώματος και η διαμόρφωσή του σε ένα ιδανικό και υγιές βάρος αποτελεί πηγή νέας δύναμης και ενθουσιασμού. Από τη λέξη ανανέωση λοιπόν μπορείτε να βρείτε το κίνητρο για να ξεκινήσετε τη δίαιτα (στόχος: να δείξετε διαφορετική) και να τη συνεχίσετε.
Σήμερα: Σήμερα και όχι αύριο… Αν αναβάλλετε την έναρξη της δίαιτας από «Δευτέρα», υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην την ξεκινήσετε ποτέ. Οι λέξεις-κλειδιά λοιπόν είναι «τώρα» και «αμέσως». Θα πρέπει να αναφέρεστε στο παρόν και να μη χάνετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.
Ευεξία: Δεν είναι λίγα τα άτομα που στο μυαλό τους η λέξη δίαιτα είναι συνδεδεμένη με την αρνητική έννοια του περιορισμού και της θυσίας. Είναι σημαντικό λοιπόν θα δημιουργήσετε στο μυαλό σας μια άλλη σκέψη: αυτή της ευεξίας. Σκεφτείτε τη δίαιτα ως μια διαδρομή προς την ισορροπία και την υγεία. Όχι ως ένα είδος τιμωρίας, αλλά μονάχα ως ένα μέσο επίτευξης της αρμονίας.
Αρέσω: Η ικανοποίηση για την εξωτερική εμφάνιση αποτελεί το ύψιστο κίνητρο για να ξεκινήσετε δίαιτα. Το να αρέσετε περισσότερο τους άλλους, να βελτιώσετε την εικόνα σας και να γίνετε πιο γοητευτική είναι στόχοι που αξίζουν τις αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο το να αρέσετε στους άλλους, αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό. Να μπορείτε δηλαδή να κοιτάζεστε στον καθρέφτη ενός δοκιμαστηρίου και να νιώθετε αυτήν την σιωπηλή αίσθηση ικανοποίησης που κάνει την έκφραση «μου αρέσω» ισχυρό δέλεαρ για να μείνετε πιστή στο πρόγραμμα της δίαιτας.
Επιβράβευση: Αλλάζοντας τις συνήθειες διατροφής σας, αλλάζει και το είδος του «βραβείου», δηλαδή της ικανοποίησης που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα τις δύσκολες στιγμές. Σ' αυτή τη φάση, το φαγητό παύει να είναι μια ψεύτικη λύση παρηγοριάς και ικανοποίησης και τη θέση του παίρνει κάτι διαφορετικό: μια βόλτα, ένα φόρεμα, ένα βιβλίο ή ένα CD που πάντα θέλατε να αγοράσετε.
Έλεγχος: Ο έλεγχος είναι μια λέξη πολύ θετική όταν σημαίνει αυτοκυριαρχία και δυνατότητα επιλογής. Η λέξη αυτή μπορεί να σας βοηθήσει μπροστά σε ένα μπουφέ ή μπροστά στον κατάλογο ενός ρεστοράν ή ενώ κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ-μάρκετ. Αν καταφέρετε να ελέγξετε τον εαυτό σας, χωρίς να στερηθείτε τίποτα, θα μπορέσετε να γίνετε κυρίαρχη στη σχέση σας με το φαγητό, να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και να μην παρασύρεστε σε δεδομένες στιγμές.
Ελευθερία: Για πολλούς, η δίαιτα συνεπάγεται με έλλειψη της ελευθερίας. Αντιθέτως όμως, πρόκειται για μια λέξη-κλειδί την οποία θα πρέπει να σκέφτεστε την περίοδο αυτή, γιατί ακολουθώντας μια δίαιτα και επιστρέφοντας στο ιδανικό σας βάρος, θα καταφέρετε να απελευθερωθείτε: να δείτε τον εαυτό σας πιο ωραίο, να φορέσετε πιο σέξι ρούχα, να αισθανθείτε πιο άνετα μαζί με την παρέα σας. Θα απελευθερωθείτε δηλαδή από λανθασμένους και βλαβερούς τρόπους ζωής.
Θέληση: Η δίαιτα αποτελεί μια επιλογή και σε αυτό ακριβώς έγκειται η θέληση, μία λέξη που σας υπενθυμίζει τον βασικό λόγο για τον οποίο ακολουθείτε το πρόγραμμα αδυνατίσματος.
Ενισχύστε τη δύναμη των λέξεων
Η δύναμη των λέξεων μπορεί να ενισχυθεί αν μάθετε να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Γι' αυτό λοιπόν, ακολουθείστε τις συμβουλές των ψυχολόγων.
Αφιερώστε πέντε λεπτά κάθε πρωί
Εστιάστε στις λέξεις-κλειδιά αφιερώνοντας πέντε λεπτά κάθε πρωί για μια σύντομη «επανάληψη». Το ιδανικό θα ήταν να τις γράφετε σε ένα φύλλο χαρτί: βλέποντας τα μαύρα γράμματα πάνω στο λευκό φόντο, σας βοηθάει να τους δώσετε έμφαση.
Κάντε εικόνες τις λέξεις
Κάθε άνθρωπος ερμηνεύει διαφορετικά τις αφηρημένες έννοιες, όπως για παράδειγμα την ελευθερία. Για κάποιες γυναικείες, η ελευθερία μπορεί να σημαίνει να βλέπουν τον εαυτό τους πιο αδύνατο και να τον φαντάζονται να τρέχει με στενή φόρμα σε ένα πάρκο, ενώ άλλες μπορεί να τον οραματίζονται να χορεύει σε μια γιορτή φορώντας ένα σέξι φόρεμα. Αυτές οι μικρές προσωπικές εικόνες, που είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, μπορούν να ανακληθούν στο μυαλό με την τεχνική του διαλογισμού: χαλαρώστε λοιπόν και δώστε χώρο στη φαντασία σας να δημιουργήσει εικόνες, οι οποίες θα λειτουργούν ως μέσο υποστήριξης κάθε φορά που θα μπαίνετε στον πειρασμό να παραστρατίσετε στο τραπέζι.
Ζητήστε τη βοήθεια φίλων και κηδεμόνων
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν βάλετε κάποιον φίλο ή συγγενή να συμμετάσχει στην προσπάθειά σας και να σας υποστηρίζει τις δύσκολες στιγμές, τότε οι πιθανότητες να πετύχετε τον στόχο σας πολλαπλασιάζονται. Αυτό συμβαίνει γιατί το δεύτερο άτομο λειτουργεί ως μάρτυρας και σας βοηθάει κάθε φορά που δείχνετε έτοιμη να εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

No comments:

Post a Comment