Tuesday, October 30, 2012

Μήπως Το Σαββατοκύριακο Μας Παχαίνει;


Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών καταναλώνουμε τουλάχιστον 20% περισσότερη τροφή κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Η επιπλέον αυτή τροφή μπορεί να είναι είτε υπερκατανάλωση φαγητού, είτε ποτού και γλυκισμάτων.

Τι είναι αυτό όμως που διαφοροποιεί το Σαββατοκύριακο από τις άλλες μέρες;
Μία πιθανή εξήγηση είναι οτι το σαββατοκύριακο συνήθως δεν υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις και όλοι μας χαλαρώνουμε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε πως το ρίχνουμε στο φαγητό για να ξεσκάσουμε από την πίεση της εβδομάδας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται επίσης και σε άτομα τα οποία έχουν ένα τεράστιο γεύμα γυρνώντας από τη δουλειά το βράδυ σπίτι. Αξίζει όμως να σταματήσουμε μία στιγμή και να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης, γιατί προφανώς η υπερκατανάλωση του φαγητού δεν θα μας πληρώσει το δάνειο που λήγει σε λίγες μέρες, δεν θα μας εξοφλήσει το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε θα μας λύσει τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε με τον συνάδελφο ή διευθυντή στη δουλειά ή στις προσωπικές μας σχέσεις! Αξίζει να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω και να εξασκηθούμε στο να ξεχωρίζουμε τη «συναισθηματική» από τη «βιολογική» μας πείνα. Το ξέσπασμα στο φαγητό δεν πρόκειται να μας κάνουν να «καταπιούμε» αυτά που μας απασχολούν!



Ξεκινώντας την ενασχόληση με κάποιο χόμπι, κάνοντας κάτι όμορφο για τον εαυτό μας μπορούμε να «προκαλέσουμε» την ψυχική μας ηρεμία. Ένας περίπατος στην εξοχή ή στο πάρκο με τον σκύλο, η γυμναστική ή το κολύμπι θα μας βοηθήσουν να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις και να επαναφέρουμε στην επιφάνεια τις θετικές. Είναι πλέον ευρέως γνωστό οτι η μετά από οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητα εκκρίνονται στον οργανισμό οι ενδορφίνες - ορμόνες- οι οποίες είναι υπεύθυνες για ψυχική ηρεμία, ισορροπία και καλή διάθεση.

Ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα είναι να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τι ακριβώς τρώμε. Ήμασταν με παρέα ή ήμασταν μόνοι μας; Τί είδος τροφής καταναλώθηκε; Τι ποσότητα; Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει τι, πόσο και κάτω από ποιες συνθήκες τρώει ή υπερκαταναλώνει. Ανιχνεύουμε πιθανές παραλείψεις οι οποίες είναι πιθανό να είναι υπαίτιες για την κατανάλωση τροφής π.χ. «Δεν έφαγα αρκετή σαλάτα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φάω πιο πολύ από το κυρίως γεύμα για να χορτάσω». Μακροπρόθεσμα μαθαίνουμε τον εαυτό μας και διορθώνουμε τα λάθη μας.



Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κάποια τροφή αν ξέρουμε πως με αυτή είναι δύσκολο να είμαστε πιστοί στην διατροφή μας π.χ. αν ξέρουμε πως με την πίτσα χάνουμε τον έλεγχο, αποφεύγουμε να προτιμήσουμε πιτσαρία όταν βγούμε έξω (η καταγραφή θα βοηθήσει και εδώ). Προφανώς το πόσο επηρρεπείς είμαστε στο να ξεφύγουμε είναι και θέμα απόφασης, πειθαρχίας και αφοσίωσης, αλλά όπως και να έχει η εκπαίδευση του εαυτού μας σε αυτό το θέμα βοηθά μακροπρόθεσμα στο να καταφέρουμε ενδεχομένως μελλοντικά να πάμε στην πιτσαρία και να μείνουμε ικανοποιημένοι με 1 μπολ σαλάτα και 2-3 κομμάτια πίτσα λεπτή με τυρί ντομάτα.

Μία άλλη συμβουλή που βοηθά εδώ αλλά και στις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας είναι να μην αφήνουμε πολλές ώρες το στομάχι μας άδειο. Δεν παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε να παραφάμε στα κυρίως γεύματα. Επειδή το σαββατοκύριακο συνηθίζουμε να ξυπνάμε και αργότερα και ενδεχομένως να κοιμηθούμε και αργότερα, καλό είναι να προγραμματίζουμε τις ώρες των γεύματων μας ανάλογα. Αν για παράδειγμα έχουμε κανονίσει να πάμε μια εκδρομή, καλό είναι να έχουμε κάνει κάποιο στοιχειώδη προγραμματισμό για τις ώρες που θα είμαστε στο αυτοκίνητο π.χ. να προμηθευτούμε υγειινά σνακ. Αν φάμε κάποιο γεύμα έξω, φροντίζουμε το άλλο γεύμα της ημέρας να είναι πιο ελαφρύ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι ισορροπημένο. Αν αισθανόμαστε πως φάγαμε κάτι παραπάνω, φροντίζουμε να δαπανίσουμε ενέργεια με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας που μας ευχαριστεί.

Φροντίζουμε επίσης να έχουμε ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους σε ό,τι έχει να κάνει με το βάρος μας. Οι υπερβολές δεν βοηθούν και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Δεν βοηθά επίσης να συγκρίνουμε το βάρος μας ή την απώλεια βάρους με φίλους/φίλες μας από την στιγμή που το ιδανικό βάρος είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο για τον κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. σωματότυπος. Βοηθά επίσης να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο από πλευράς χρόνου αν αυτό που μας απασχολεί είναι το αδυνάτισμα.



Αν παρόλα αυτά ξεφύγουμε σε ένα γεύμα, επανερχόμαστε στο πρόγραμμά μας από το επόμενο γεύμα. Αποφεύγουμε συμπεριφορές όπως π.χ. «Έφαγα πολύ το μεσημέρι, δεν τρώω τίποτα μέχρι αύριο». Η ζύγιση την επόμενη μέρα δεν έχει κανένα νόημα, γιατί το νούμερο που θα δούμε θα είναι πλασματικό μεν, καταστροφικό για την ψυχολογία μας δε. Προτιμάμε να φορέσουμε λίγο πιο άνετα ρούχα, πίνουμε πολύ νερό και ακολουθούμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας προσθέσει κιλά ύπουλα, είναι το να αφήσουμε αυτό το ένα γεύμα να γίνουν 2 και παραπάνω και μετά να φτάσουμε στο γνωστό σε όλους μας «από Δευτέρα δίαιτα»!

Για αυτό λοιπόν αξίζει τον κόπο να βάλουμε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας σε μία σειρά. Το σαββατοκύριακο μπορεί να είναι συνυφασμένο με τη χαλάρωση, δεν θα έπρεπε όμως να είναι συνυφασμένο με το φαγητό. Η επιβράβευση για το τέλος μιας κουραστικής και πιεστικής εβδομάδας ας είναι την επόμενη φορά κάτι για το οποίο θα είμαστε περήφανοι και όχι κάτι για το οποίο θα μας πάρει μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο για να σταματήσουμε να νιώθουμε τύψεις λόγω... κραιπάλης!

Πηγή : http://miss.gr

No comments:

Post a Comment