Monday, October 29, 2012

Take away: Μην μαγειρέψετε αλλά φάτε υγιεινά!

Take away: Μην μαγειρέψετε αλλά φάτε υγιεινά!
Πεινάτε πολύ, αλλά δε θέλετε να κλειστείτε στην κουζίνα; Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να παραγγείλετε ένα απολαυστικό έθνικ πιάτο και να το παραλάβετε μέσα σε μισή ώρα. Όμως, πριν σηκώσετε το ακουστικό, δείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε απόλαυση και υγιεινή διατροφή.
Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά, είστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε κουράγιο να μπείτε στην κουζίνα, να βγάλετε έξω τηγάνια και κατσαρόλες και να επιδοθείτε στο μαγείρεμα. Από την άλλη μεριά, η ιδέα μιας φτωχής σαλάτας κάθε άλλο παρά σας ενθουσιάζει. Έχετε όρεξη για κάτι πιο εκλεπτυσμένο και απολαυστικό. Κι αν μπορεί να έρθει στο σπίτι με ένα μόνο τηλεφώνημα, ακόμα καλύτερα! Πλέον, οι κατάλογοι των take-away προσφέρουν τέτοια ποικιλία που καλύπτουν κάθε γούστο. Το σημαντικό όμως είναι να κάνετε τη σωστή επιλογή για να μη διακυβεύσετε τη σιλουέτα σας.
Τα υλικά των έθνικ πιάτων είναι τέλεια αναμεμιγμένα και σχηματίζουν ισορροπημένα διατροφικά μενού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καντονέζικο ρύζι, ένα από τα απολαυστικότερα εδέσματα της κινέζικης κουζίνας που συνδυάζει ρύζι, αρακά, μανιτάρια και ζαμπόν. Αν αντιθέτως είστε φαν της γιαπωνέζικης κουζίνας, τότε με μία μερίδα ψαριού (το «δυνατό» πιάτο της ιαπωνικής γαστρονομίας) μπορείτε να εξασφαλίσετε στον οργανισμό σας πολύτιμες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα που σώζουν τις αρτηρίες.
Από τη στιγμή που θα βρείτε το take-away που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ουρανίσκου σας, δεν έχετε παρά να κάνετε τη σωστή επιλογή. 

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Προφίλ κουζίνας
Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο αγαπημένες έθνικ κουζίνες, την οποία μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις. Επιλέξτε ελεύθερα τα πιάτα που είναι μαγειρεμένα στον ατμό ή σοταρισμένα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών. Αυτός ο τρόπος ψησίματος, καθότι πολύ γρήγορος, δεν αλλοιώνει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα των τροφίμων και διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο την ποσότητα των λιπαρών.
Tips
Ø Ένα από τα πιο γευστικά εδέσματα είναι τα ανοιξιάτικα ρολά (τα περίφημα spring rolls): πιτάκια με λαχανικά, τηγανισμένα ελαφριά, αλλά παρόλ’ αυτά πλούσια σε λιπαρά. Μην καταναλώσετε λοιπόν περισσότερα από δύο, ή φάτε όλη τη γέμιση αλλά τη μισή εξωτερική πίτα.
Ø Το καντονέζικο ρύζι, από την άλλη μεριά, θεωρείται πρώτο πιάτο και όχι συνοδευτικό. Εσείς ωστόσο αποφύγετε να καταναλώσετε δεύτερο πιάτο (για παράδειγμα, γαρίδες, κ.τ.λ.) ή τηγανητά γλυκά που αποτελούν πραγματικές θερμιδικές βόμβες.
Ø Τέλος, δοκιμάστε να φάτε το γεύμα σας χρησιμοποιώντας τα ειδικά ξυλάκια. Με αυτόν τον τρόπο, θα φάτε πιο αργά, θα γευτείτε περισσότερο το φαγητό και θα αποφύγετε τις πολλές σάλτσες.
Η LIGHT επιλογή
ü 2 ανοιξιάτικα ρολά (200 θερμίδες) ή 60 γραμ. καντονέζικο ρύζι (180 θερμίδες)
ü 1 μερίδα γλυκόξινο χοιρινό (280 θερμίδες) ή μία μερίδα κοτόπουλο με σάλτσα ανανά (200 θερμίδες)
ü 150 γραμ. ανάμικτα σοτέ λαχανικά (80 θερμίδες) ή μία κινέζικη φρουτοσαλάτα (120 θερμίδες)
Δώστε γεύση με σάλτσα σόγιας
Αποτελεί must της κινέζικης κουζίνας και -αν σας αρέσει- μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε άφοβα για να χαρίζετε πιο πλούσια γεύση στα πιάτα σας: σε αντίθεση με αυτά που λέγονται, η σάλτσα σόγιας δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το περιβόητο «σύνδρομο του κινέζικου ρεστοράν» (που μεταφράζεται σε πονοκέφαλο, εξάψεις και ταχυκαρδία), το οποίο έχει αποδοθεί στο μονογλουταμινικό νάτριο της σόγιας, είναι στην πραγματικότητα αβάσιμο. Θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψιν ότι η σάλτσα της σόγιας είναι πλούσια σε αλάτι (1 γραμμάριο ανά κουταλιά) και αν υπερβάλλετε μπορεί να ευνοήσει την κατακράτηση υγρών. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε κουταλιά παρέχει 20 θερμίδες.

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Προφίλ κουζίνας
Η κουζίνα «made in Japan» ικανοποιεί ακόμα και τους πιο μεγάλους οπαδούς της υγιεινής διατροφής: τα λιπαρά των πιάτων της είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ το ψάρι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το εν λόγω τρόφιμο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), της «καθαρίστριας» των αρτηριών. Επιπλέον, το ψάρι χαρίζει αίσθημα κορεσμού, γιατί χάρη στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της λεπτίνης, ορμόνης που παράγεται από τον λιπώδη ιστό. Όταν η λεπτίνη βρίσκεται στα ιδανικά επίπεδα, ο εγκέφαλος δεν παράγει το νευροδιαβιβαστή νευροπεπτίδιο-Υ, που ευθύνεται για το αίσθημα νευρικής πείνας και οδηγεί στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών και υδατανθράκων.
Tips
Ø Όταν παραγγέλνετε από γιαπωνέζικο, επιλέξτε ελεύθερα όποιο πιάτο περιέχει σούσι (ρύζι και ωμό ψάρι) και σασίμι (μόνο ψάρι). Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε, αλλά με μέτρο, τεμπούρα (ανάμικτα τηγανητά).
Ø Κανένα πρόβλημα επίσης με τα καστανά φύκια (τα περίφημα γουακάμε): περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα (μαγνήσιο και σίδηρο) που βοηθάνε το συκώτι να αποτοξινωθεί και να απομακρύνει τα λιπαρά, ενώ αν συνδυαστούν με αγγούρι, έχουν καθαρτική δράση.
Ø Για να κάνετε ακόμα πιο υγιεινή την επιλογή σας, ποντάρετε τέλος σε μία σούπα με μίσο (ζυμαρικά σόγιας): είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλή ώρα.
Η LIGHT επιλογή
ü 70 γραμ. σόμπα (φιδές από σαρακήνικο σιτάρι - 150 θερμίδες) ή σούπα με μίσο και λαχανικά (80 θερμίδες)
ü 1 μερίδα φύκια γουακάμε με αγγουροσαλάτα (50 θερμίδες)
ü 200 γραμ. σασίμι (200 θερμίδες) ή σάκα μούσι (φιλέτο ξιφία στον ατμό με λαχανικά – 200 θερμίδες) ή σουκιγιάκι (150 γραμ. φέτες μοσχαριού με λαχανικά και τόφου – 180 θερμίδες) ή γιακιτόρι (κοτόπουλο στο γκριλ – 200 θερμίδες)
Χάστε κιλά με το γουαζαμπί και το πράσινο τσάι
Αν ήδη έχετε δοκιμάσει τη γιαπωνέζικη κουζίνα, τότε σίγουρα γνωρίζετε τη σάλτσα από ραπανάκι (γουαζαμπί) που συνοδεύει μοναδικά το σούσι. Έχει πικάντικη γεύση, αλλά είναι πολύ ελαφριά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Θυμηθείτε τέλος να συνοδέψετε το ιαπωνικό γεύμα σας με πράσινο τσάι: αποτελεί ένα πραγματικό κοκτέιλ ενεργών συστατικών, που ευνοούν την αποβολή των λιπαρών και φρενάρουν τη δράση των ελευθέρων ριζών, μορίων που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η πατρίδα της πίτσας
Με λεπτή ή αφράτη ζύμη, η πίτσα αποτελεί τον πρωταγωνιστή της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα πιάτο απολαυστικό, αλλά και υγιεινό. Τα θρεπτικά συστατικά είναι σε τέλεια ισορροπία: 50% υδατάνθρακες (κυρίως από τη ζύμη, που χαρίζουν ενέργεια μακράς διάρκειας), 30% λιπαρά (κατά κύριο λόγο υγιεινά χάρη στο ελαιόλαδο), 20% πρωτεΐνες (από τη μοτσαρέλα).
Ποια πίτσα να επιλέξετε;
Αυτή με τα λαχανικά σας χορταίνει και σας εγγυάται την απαραίτητη δόση ινών. Αν αναζητάτε μία ακόμα πιο light έκδοση, τότε παραγγείλτε την πίτσα σας με μειωμένη κατά το ήμισυ τη δόση της μοτσαρέλας: θα γλιτώσετε 100 θερμίδες.
Η LIGHT επιλογή
ü 1 ατομική χωριάτικη πίτσα με ψητά λαχανικά και μοτσαρέλα (450 θερμίδες) ή πίτσα αλά ρομάνα με ανθότυρο (500 θερμίδες) ή πίτσα με προσούτο χωρίς μανιτάρια (600 θερμίδες)
ü 1 φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο (90 θερμίδες)
 Ναι στο ψήσιμο σε φούρνο από ξύλα
Η ιδανική πίτσα; Αυτή που ψήνεται σε φούρνο από ξύλα και εγγυάται πιο έντονο άρωμα στη γεύση. Προσοχή ωστόσο στα υλικά: προτιμήστε τη μοτσαρέλα από το τσένταρ, το προσούτο από τα υπόλοιπα αλλαντικά, και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα υπόλοιπα λάδια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σουβλάκια ναι, αλλά πώς;
Αν δεν είστε φαν των έθνικ πιάτων, αλλά έχετε αδυναμία στα σουβλάκια, τότε και πάλι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα στερηθείτε. Από τον κατάλογο του σουβλατζίδικου, υπάρχουν πολλά πιάτα που μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα.
Αποφύγετε το χοιρινό γύρο και προτιμήστε αυτόν από κοτόπουλο, ενώ αν επιθυμείτε μία ακόμα πιο υγιεινή λύση, ποντάρετε στο καλαμάκι κοτόπουλου. Επιπλέον, ζητήστε να μη σας λαδώσουν την πίτα και να σας βάλουν μειωμένη δόση σος, για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση λιπαρών. Αν αντιθέτως σας αρέσει το τζατζίκι και το κρεμμύδι, μπορείτε να τα απολαύσετε άφοβα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με χωριάτικη σαλάτα ή λάχανο-καρότο. Από τον κατάλογο του σουβλατζίδικου, μπορείτε εναλλακτικά να παραγγείλετε μία μερίδα κοτόπουλου σούβλας ή ένα φιλέτο από ψητό στήθος κοτόπουλου.
Πώς γίνεται πιο υγιεινό;
Ωστόσο, το να γίνει ένα σουβλάκι από μνημείο λίπους σε παράδειγμα διατροφής είναι το μόνο εύκολο. Αν γίνετε περισσότερο απαιτητικοί στην παραγγελία σας, και επιμείνετε λίγο μπορείτε να φάτε υγιεινό σουβλάκι και στη γειτονιά σας. Δεδομένου ότι οι τηγανητές πατάτες, οι τηγανητές πίτες και τα ολόκληρα κομμάτια λίπους είναι το πρόβλημα, υπάρχουν δυο επιλογές.
Η LIGHT επιλογή
ü Προτιμήστε κοτόπουλο στήθος,
ü ζητήστε πίτα στα κάρβουνα
ü μην παραγγείλετε πατάτες. Δεν τις χρειάζεστε αφού η πίτα είναι ούτως ή άλλως μια επαρκής πηγή υδατανθράκων

ΜΕΝΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣ
έρχεται κατευθείαν στο σπίτι σας
Είστε σε δίαιτα, αλλά δεν θέλετε να περνάτε όλη τη μέρα με το θερμιδομετρητή ανά χείρας; Κανένα πρόβλημα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εταιρίες που σας προσφέρουν τη δυνατότητα προσωπικού διαιτητικού κέτερινγκ και σας παρέχουν στο χώρο σας ένα πλήρες μενού διαίτης (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) των 1.200 θερμίδων. Τα πιάτα είναι σχεδιασμένα από ειδικούς διατροφολόγους ανάλογα με τις ανάγκες σας, είναι μαγειρεμένα έτσι ώστε να είναι γευστικά, χορταστικά και υποθερμιδικά και σας παρέχουν την ιδανική ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών.
Το μεγάλο αβαντάζ στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι μπορείτε να ακολουθείτε ένα αποτελεσματικό διαιτητικό πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται να βγαίνετε για ψώνια και να μαγειρεύετε. Καθημερινά παραλαμβάνετε στο χώρο σας (στο σπίτι ή το γραφείο) το μενού όλης της ημέρας και έτσι ξενοιάζετε από τον μπελά του μαγειρέματος. Όσο για τα αποτελέσματα; Κατά μέσο όρο, με αυτήν την μέθοδο μπορείτε να χάσετε από 4 έως 6 κιλά μέσα σε ένα μήνα.

Το σουβλάκι σε θρεπτική αξία

Το σουβλάκι, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο είναι μια από τις πιο διαιτητικά ισορροπημένες τροφές. Τα έχει όλα και συμφέρει: υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ως εκ του κρέατος θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνη B12. Αναλόγως το γέμισμα μπορεί να περιέχει διάφορες άλλες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά.
Κάθε σουβλάκι μπορεί να περιέχει από 250 μέχρι 550 θερμίδες. Προφανώς, η διαφορά οφείλεται στον τρόπο παρασκευής. Περαιτέρω, το μοναδικό πρόβλημα με τα σουβλάκια είναι η χοληστερίνη. Αναλόγως το κρέας που χρησιμοποιείται μπορεί να περιέχει μέχρι και 100 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια - και με τον τρόπο που παρασκευάζεται στα συνοικιακά σουβλατζίδικα - κορεσμένα λίπη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει μια αρνητική φήμη.

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment