Το «εισιτήριο» της μακροζωίας
Θέμα
πολυσυζητημένο αλλά ανεξάντλητο, η έγνοια των ανθρώπων για το προσδόκιμο
επιβίωσής τους. Άραγε υπάρχουν τροφές που επάγουν τη μακροζωία; Η
επιστήμη μας έχει πλέον δώσει τα φώτα της και μας έχει δείξει τον δρόμο
για ένα υγιή και μακρύ βίο.
Ψηφίστε… αντιοξειδωτικά
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν
τα ανθρώπινα κύτταρα από βλάβες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες
οξυγόνου. Αυτές αποτελούν φυσικά μεταβολικά παραπροϊόντα του οργανισμού,
η συσσώρευσή των οποίων στον οργανισμό, οδηγεί σε κυτταρική γήρανση και σε προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και C, όπως τα πορτοκάλια, τα μούρα, το σπανάκι, τα ακτινίδια, οι φράουλες, το μπρόκολο. Επίσης, σε τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και το ρόδι.
Ελαιόλαδο, το δώρο της ελληνικής γης
Ως
Έλληνες, δεν γίνεται να μην παινέψουμε το ελαιόλαδο, μια από τις
βασικότερες τροφές των προγόνων μας, αλλά και βασικό συστατικό της
φημισμένης Μεσογειακής Διατροφής. Εξασφαλίστε την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, αντικαθιστώντας με αυτό τα άλλα έλαια, ακόμα και στο τηγάνισμα. Καθυστερεί τη γήρανση των αγγείων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών
προβλημάτων. Η ωφέλιμη δράση του έγκειται στο αυξημένο ποσοστό ωφέλιμων
πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει, αλλά και
στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Προσοχή στην υπερκατανάλωση, καθώς, ως λίπος, δεν παύει να αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο.
Ψαρέψτε… υγεία
Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα και οι σαρδέλες, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σχολιαστούν οι διατροφικές συνήθειες των
κατοίκων των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Αν και η καθημερινότητά τους
υπαγορεύει μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ποσοστά καρδιαγγειακών
νοσημάτων διατηρούνται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της παράλληλης
κατανάλωσης άφθονων λιπαρών ψαριών. Συστήνεται η κατανάλωσή τους 1-2 φορές τη βδομάδα.
Με «όπλο» τις φυτικές ίνες
Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με πολύσπορο και προτιμήστε κράκερ, κριτσίνια, φρυγανιές και δημητριακά ολικής άλεσης. Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, αφενός δημιουργεί πιο γρήγορα κορεσμό, συντελώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αφετέρου βοηθά στην αργή απορρόφηση της χοληστερόλης και του σακχάρου από το έντερο στο αίμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από τις παθήσεις του εντέρου.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε σε αυτήν την κατηγορία και τα όσπρια, ως φυσική πηγή πλούσια σε φυτικές ίνες. Καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε σε αυτήν την κατηγορία και τα όσπρια, ως φυσική πηγή πλούσια σε φυτικές ίνες. Καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα.
«Χρωματίστε» τη διατροφή σας
Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ενυδάτωσης, αλλά και φυτικών ινών, με παράλληλη παροχή λίγων θερμίδων. Mειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βιοχημικού προφίλ. Φροντίστε να καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ καλό θα ήταν να επιδιώκετε ποικιλία χρωμάτων στις επιλογές σας.
Αλκοόλ: Ναι, αλλά με μέτρο
Το κρασί ξεχωρίζει στην κατηγορία των ποτών, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, φαίνεται πως βοηθά την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και υπέρτασης.
Πηγή : http://www.mednutrition.gr
Πηγή : http://www.mednutrition.gr
No comments:
Post a Comment