Monday, October 29, 2012

7 τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα χωρίς να στερηθούμε την ποιότητα στη διατροφή μας

Φτιάχνουμε λίστα Αγορών

Η λίστα αγορών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής ώστε όχι μόνο να κάνει μια σωστή επιλογή τροφίμων (θρεπτική), αλλά να διαχειριστεί καλύτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τι επιτυγχάνεις με την χρησιμοποίηση της λίστας αγορών:
  • Να μην διπλό - αγοράσεις κάτι το οποίο ήδη υπάρχει στα ράφια της κουζίνας ή του ψυγείου σου
  • Να μην υποπέσεις στο λάθος πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ, αγοράζοντας κάτι που δεν σου είναι απαραίτητο, σε βάρος κάποιου άλλου τροφίμου, ξοδεύοντας άσκοπα χρήματα
  • Να οργανώσεις και να επιλέξεις τρόφιμα από την λίστα αγορών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μεσογειακή Διατροφής και να επωφεληθείς από τις θετικές επιδράσεις που έχει αυτού του είδους η διατροφή.

Μαγειρεύουμε στο σπίτι

Τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν στο σπίτι τους. Η διατροφή τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από ταχυφαγεία και εστιατόρια, με αποτέλεσμα το κόστος αγοράς τους να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την παρασκευή του στο σπίτι. Επιπλέον, η ποιότητα της πρώτης ύλης ή ο τρόπος μαγειρέματος του φαγητού στο φαγητό απέξω δεν είναι ο ενδεδειγμένος ποιοτικά. Για παράδειγμα, η χρήση κρέατος με πολλά λιπαρά και προϊόντων με πολλά κορεσμένα λιπαρά καθιστούν το παρασκευαζόμενο προϊόν πλούσιο σε θερμίδες. Τέλος, η ενασχόληση με τη μαγειρική είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε το τι περιέχει κάθε φαγητό, που αυτό ως ένα βαθμό βοηθά στο να μπορούμε να αξιολογήσουμε τη θρεπτική αξία του φαγητού που καταναλώνουμε.


Αντικαθιστούμε το κρέας με όσπρια

Η υπερκατανάλωση κρέατος δηλαδή 3 ή 4 φορές και πάνω την εβδομάδα είναι μια διατροφική συνήθεια που αποτελεί συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση οσπρίων έχει μειωθεί κατά πολύ. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, 1 με 2 φορές την εβδομάδα το πολύ και η μερική αντικατάστασή του με όσπρια, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την πρόσληψη λιπαρών, δεδομένου ότι τα όσπρια δεν περιέχουν λιπαρά. Επιπλέον, η αγορά της ποσότητας εκείνης που αντιστοιχεί σε 1 μερίδα οσπρίων είναι πολύ φθηνότερη από 1 μερίδα κρέατος.


Δεν πετάμε το φαγητό που περίσσεψε και προσέχουμε την αποθήκευση των τροφίμων

Κάθε φορά που τελειώνουμε το φαγητό μας, υπάρχει περίπτωση να έχει περισσέψει φαγητό στο πιάτο ή στην κατσαρόλα μας. Είναι σημαντικό αυτό το φαγητό να μην πεταχθεί, αλλά να αποθηκευτεί σωστά, ώστε να καταναλωθεί την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, κάθε τρόφιμο που αγοράζουμε είναι απαραίτητο να αποθηκεύεται στις συνθήκες που απαιτούνται για τη διατήρησή του, για να μην χάσει τα θρεπτικά συστατικά του ή αλλοιωθεί και αναγκαστούμε να το πετάξουμε. Σε περίπτωση που καταναλωθεί, θα προσλάβουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά ή θα δημιουργήσουμε προβλήματα υγείας (τροφοδηλητηρίαση) αντίστοιχα. Άρα, δεν πρέπει να πετάμε καμία ποσότητα φαγητού που περισσεύει και να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ορθή αποθήκευση της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί ή του φαγητού που θα παραμείνει στο πιάτο μας.
 
 

Βρίσκουμε ειδικές προσφορές και χρησιμοποιούμε κουπόνια

Ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων κατά την αγορά τροφίμων είναι η παρακολούθηση ύπαρξης ειδικών προσφορών, στα κατά τόπους σημεία πώλησής τους (σουπερμάρκετ, παντοπωλείο, κρεοπωλείο κ.λπ.). Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται διάφορες προσφορές τις οποίες μπορεί να ανιχνεύσει ο καταναλωτής σε:
  • Διάφορα διαφημιστικά έντυπα που μοιράζονται σε οικίες
  • Έξω από το σουπερμάρκετ, μπροστά από το ταμείο και στους διαδρόμους ενός σουπερμάρκετ
  • Μέσω μιας ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής διαφήμισης
  • Αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εκαστοτε εταιρείας πώλησης τέτοιων προϊόντων 
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην παρασυρθεί ο καταναλωτής να αγοράσει ένα προϊόν το οποίο είναι σε προσφορά, αλλά λήγει την επόμενη μέρα, αν δεν πρόκειται να το καταναλώσει άμεσα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά και τα οποία ήδη υπάρχουν στο ψυγείο. Στις περιπτώσεις αυτές, τα προϊόντα δεν θα καταναλωθούν και θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ. Επίσης, ανάλογα με το χρηματικό ποσό που ξοδεύουμε για την αγορά τροφίμων υπάρχουν κάποια οφέλη που δίδονται με την μορφή κουπονιών. Τα κουπόνια αυτά συνήθως περιλαμβάνουν κάποια επιπλέον έκπτωση σε κάποια προϊόντα ή κάποιο δώρο- αυτό εξαρτάται από την πολιτική της κάθε εταιρίας. Είναι σημαντικό να τα ζητάμε από τον ταμία να μας προσθέσει το χρηματικό ποσό που αγοράσαμε σε κάρτα ή να μας δώσει τα αντίστοιχα κουπόνια.
 

Επιλέξτε κατεψυγμένα τρόφιμα

Η επιλογή κατεψυγμένων τροφίμων είναι μια πολύ οικονομικότερη και το ίδιο θρεπτική επιλογή με την αγορά φρέσκων τροφίμων, αρκεί να έχουν ακολουθηθεί σωστά όλα τα στάδια από την παραγωγή, την συγκομιδή, την αποθήκευση και την ψύξη.

Υπολογίστε σωστά την μερίδα που σας αναλογεί

Τα τελευταία χρόνια, η μερίδα που καταναλώνουμε είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώναμε πριν από 20 με 30 χρόνια. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες, το οποίο είναι ένας από τους παράγοντες αύξησης των ποσοστών παχυσαρκία παγκοσμίως. Οι συνέπειες είναι γνωστές, όπως η αύξηση των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα κ.λπ. Αυτό μας οδηγεί στο να ξοδέψουμε χρήματα για να επισκεφτούμε τον γιατρό, τον διαιτολόγο και το φαρμακείο για να αγοράσουμε φάρμακα, επιβαρύνοντας το ήδη προβληματικό οικογενειακό προϋπολογισμό. Άρα, υπολογίζοντας σωστά τη μερίδα που μας αντιστοιχεί. αγοράζουμε μικρότερες ποσότητες και μειώνουμε την πιθανότητα αύξησης του βάρους, επιτυγχάνοντας άμεσα και έμμεσα εξοικονόμηση χρημάτων. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος υπολογισμού της μερίδας είναι η απεικόνιση της με αντικείμενα από την καθημερινή μας ζωή. 


No comments:

Post a Comment