Tuesday, October 30, 2012

Οι σπόροι της υγείας

Σουσάμι, το θαυματουργό

Το γνωστό μας σουσάμι αποτελεί τους σπόρους του φυτού Sesamum indicum L. Το φυσικό χαρακτηριστικό του, αντιστέκεται στην αυτο-οξείδωση, του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σε πειραματικές μελέτες έχουν συνδεθεί με την αντιγήρανση. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε ένα συνδυασμό συστατικών, όπως το σελήνιο που περιέχει σε αφθονία, αλλά και στη συνεργιστική τους δράση με τις μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε που υπάρχουν. Τα ενεργά συστατικά του σουσαμιού (sesamin, sesamol και sesamolin) φαίνονται επίσης, να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών με ευεργετικές επιδράσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ και την αρτηριακή πίεση.

Αλλεργία στο σουσάμι;

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε παρατηρηθεί σε κάποια έκταση, αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση σησαμόσπορων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές πειραματικές μελέτες που να το υποστηρίζουν, ενώ οι μέθοδοι ελέγχου αλλεργιογόνων έχουν επίσης αμφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ανησυχίες δεν φαίνεται να αγγίζουν την Ελλάδα, μιας και το σουσάμι συνοδεύει βασικά διατροφικά μας προϊόντα όπως το ψωμί.


Λινάρι το χρησιμότατο

Κρίνοντας από την επιστημονική ονομασία που έχει δοθεί στο φυτό του λιναριού, «Linum usitatissimum L.» δηλαδή «Λινάρι το χρησιμότατο», καταλαβαίνουμε ότι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν υποψιαστεί την πολύτιμη διατροφική του αξία. Ο λιναρόσπορος περιέχει σημαντική ποσότητα α-λινολενικού οξέος και αποτελεί έτσι, μία από τις ελάχιστες πηγές ω3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης. Όλο και περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τη δράση του λιναρόσπορου συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι μηχανισμοί δράσης που προτείνονται αφορούν στη μείωση της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, την καταπολέμηση φλεγμονοδών παραγόντων και την πρόληψη θρομβώσεων.

Όπλο καλής υγείας ο λιναρόσπορος

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο λιναρόσπορος βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία, ενώ τα φυτο-οιστρογόνα που περιέχει, ίσως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πέραν αυτών, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, συστατικά που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας, αλλά είναι τόσο σημαντικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν παράλληλα, στο απαραίτητο αίσθημα κορεσμού που θα αποτρέψει την υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη και συνεπώς το υπέρβαρο.


Ηλιόσπορος: Το υγιεινό σνακ

Οι ηλιόσποροι συνήθως καταναλώνονται σε μορφή σνακ ή απλά να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για τσιμπολόγημα. Το χαρακτηριστικό του ηλιόσπορου από διατροφικής άποψης είναι η αυξημένη ποσότητα βιταμίνης Ε που περιέχει. Γνωστή ως ο πιο ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που λαμβάνεται διατροφικά, η βιταμίνη Ε έχει συσχετιστεί με προστατευτικές επιδράσεις στο νευρολογικό και καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ της προσάπτουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία κουταλιά της σούπας ηλιόσποροι καλύπτουν ήδη κατά 21% τις ανάγκες μιας γυναίκας φυσιολογικού βάρους.

Η υπεροχή του κολοκυθόσπορου

Οι κολοκυθόσποροι, αυτό που έχουν να προσφέρουν καθ’ υπεροχή των άλλων σπόρων, είναι η βιταμίνη Κ που περιέχουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει την περισσότερη βιταμίνη Κ που χρειάζεται ενδογενώς, αξιοποιώντας την εντερική του μικροχλωρίδα, ενώ οι διατροφικές πηγές της δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Έτσι, η κατανάλωση κολοκυθόσπορων αποκτά ίσως ιδιαίτερη σημασία. Ενώ πατροπαράδοτα η βιταμίνη Κ φαινόταν να συμμετέχει μόνο στην αποτελεσματική πήξη του αίματος, πλέον οι έρευνες ενθαρρύνουν την διαιτητική της πρόσληψη, έχοντας αναδείξει και άλλους καταλυτικούς της ρόλους, όπως στην οστική υγεία, την κυτταρική λειτουργία, την αθηροσκλήρωση ή την αντιφλεγμονώδη δράση.


Πώς θα τους βάλετε στη διατροφή σας

Οι σπόροι στο φαγητό μας χρησιμοποιούνται συνηθέστερα πάνω από τη σαλάτα, πασπαλισμένοι σε αρτοποιήματα ή ενσωματωμένοι μέσα στη ζύμη για αρτοπαρασκευές. Μπορούν ωστόσο να συνοδεύσουν και άλλες συνταγές, όπως ένα ριζότο ή ένα σνακ γιαουρτιού με δημητριακά και φρούτα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η πολτοποίησή τους για την παρασκευή ενός salad dressing. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πολτοποίηση είτε κατά τη μάσηση είτε πριν, κάνει πιο προσβάσιμα τα θρεπτικά συστατικά όλων των σπόρων και δη του λιναρόσπορου.

Οι σπόροι της υγείας

Οι σπόροι αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ενός νέου φυτικού οργανισμού. Ως εκ τούτου, είναι ενισχυμένοι θερμιδικά, αλλά και εφοδιαμένοι με πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν σαφώς και τον άνθρωπο. Το 35%-45% των σπόρων είναι λιπαρά και στην πλειοψηφία τους πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους, κυρίως λόγω του φλοιού, είναι η σημαντική ποσότητα των μετάλλων που περιέχουν, όπως Μαγνήσιο και Φώσφορο, που είναι απαραίτητα για την οστική πυκνότητα, αλλά και Ψευδάργυρο, που είναι αναγκαίο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιο διαδεδομένοι σπόροι που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το σουσάμι, οι λιναρόσποροι, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment