Monday, October 29, 2012

Φοιτητής και σωστή διατροφή.

diatrofh foithtonΦοιτητές: Μια ομάδα με αρκετές ιδιαιτερότητες στον τομέα της διατροφής. Η απομάκρυνση από το σπίτι και την κουζίνα της μαμάς καθώς και η έλλειψη προγράμματος πολλές φορές οδηγούν σε μια διατροφή ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν φαγητό εκτός σπιτιού και ειδικά το φαγητό τύπου "fast – food" πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας. Από τη διατροφή των περισσοτέρων λείπουν φαγητά όπως το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά. Ακόμα και αυτοί που τρώνε σπίτι συχνά επιλέγουν προμαγειρεμένα γεύματα ενώ η σαλάτα σπάνια βρίσκεται στο τραπέζι τους.

Αποδεδειγμένα οι άνθρωποι που τρώνε συχνά γεύματα έκτός σπιτιού εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία και έχουν υψηλότερα ποσοστά λιπιδίων στο αίμα από αυτούς που συνηθίζουν να τρώνε στο σπίτι.
Δεδομένων αυτών κάθε φοιτητής ξεκινώντας για τις σπουδές του καλό θα ήταν να αφιερώσει λίγο χρόνο πριν ώστε να μάθει να μαγειρεύει κάποια απλά και βασικά γεύματα και να εφαρμόζει τις αρχές της υγιεινής διατροφής

Διατροφικές οδηγίες προς φοιτητές
Ένα καλό πρωινό είναι πάντα απαραίτητο πριν ξεκινήσετε από το σπίτι. Μην αρκεστείτε μόνο στον καφέ. Μπορεί κανείς να επιλέξει γάλα με δημητριακά ή λίγο ψωμί με μέλι ή 1 αυγό βραστό φρυγανιές και λίγο χυμό .
Καλό θα είναι να μη μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, οπότε ενδιάμεσα θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει ένα σάντουιτς με γαλοπούλα τυρί και λαχανικά ή με τόνο. Μια επίσης καλή ιδέα είναι τα σνακ δημητριακών, τα κρακεράκια σικάλεως ή ένα κουλούρι με σουσάμι.
Γυρνώντας στο σπίτι κουρασμένοι από τη σχολή είναι σαφώς προτιμότερο να ετοιμάσει κανείς ένα εύκολο σπιτικό γεύμα αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να παραγγείλει. Ένα βιβλίο με απλές συνταγές ίσως να σας φαινόταν χρήσιμο. Άλλωστε, δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά να ετοιμαστεί μια σπιτική μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να φτάσει το "delivery" στο σπίτι σας.
Ακόμα όμως και αν παραγγείλει κάποιος φαγητό από έξω μπορείτε να επιλέξει ένα σχετικά πιο ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα. Για παράδειγμα ένα γεύμα αποτελούμενο από μια κυπριακή πίτα με σουβλάκι και σαλάτα εποχής περιέχει σαφώς λιγότερες θερμίδες και λίπος από μια πίτα με γύρο και πατάτες
Αν όμως τελικά δεν τα καταφέρνετε καθόλου με τη μαγειρική αναζητήστε στη γειτονιά σας ένα εστιατόριο που να φτιάχνει μαγειρευτά φαγητά, όπως όσπρια και λαδερά γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά να λείπουν από τη διατροφή σας όσο θα βρίσκεστε μακριά από την κουζίνα της μαμάς.
Το ψυγείο του φοιτητή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φρούτα, λαχανικά και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά. Αποτελούν καλή λύση για απογευματινό σνακ.
Το βράδυ χαλαρώνοντας κανείς στην τηλεόραση θα μπορούσε να φάει μια μικρή μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών αντί τσιπς τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας έλαια. Οι ξηροί καρποί περιέχουν τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό ω -3 λιπαρά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν τη μνήμη.

No comments:

Post a Comment