Monday, October 29, 2012

Γλυκό μετά το γεύμα

Gluko meta to geuma


O Tάσος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, απόφοιτος του King’s College, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συμβουλεύει.

Δεν είναι πάντα κακό· εξαρτάται από το τι έχουμε φάει στο γεύμα ή, ακόμα καλύτερα, τι έχουμε φάει ολόκληρη τη μέρα. Όταν λοιπόν το κύριο γεύμα μας είναι κάτι πολύ παχυντικό, όπως μπριζόλα με πατάτες τηγανητές ή μακαρονάδα μπολονέζ ή παστίτσιο ή γιουβέτσι ή, γενικότερα, μαζί με τα ορεκτικά έχουμε «ξεφύγει» θερμιδικά, τότε το γλυκό επιδόρπιο είναι καταστροφικό.
Επειδή το σώμα μας έχει πάρει την ενέργεια που χρειάζεται, τις θερμίδες του γλυκού τις μετατρέπει όλες σε λίπος και τις αποθηκεύει. Να θυμάστε ότι και η ζάχαρη μετατρέπεται πολύ εύκολα από το σώμα μας σε λίπος. Εμείς λέμε, με το μυαλό μας, «ας απολαύσω και το γαλακτομπούρεκο μετά από το γεύμα», ενώ το σώμα λέει: «Για να μου δίνει την ενέργεια αυτή, που εγώ δεν τη χρειάζομαι τώρα, μπορεί να τη χρειαστώ αργότερα, γι’ αυτό ας την αποθηκεύσω για ώρα ανάγκης». Και επειδή η ανάγκη αυτή δεν έρχεται, οι θερμίδες του γλυκού καταλήγουν σε συμπαγές λίπος κάπου στο σώμα μας, και μάλιστα σε περιοχές του σώματός μας που δεν θα θέλαμε να συσσωρευτεί (γλουτοί, μηροί, στομάχι). Αν όμως το γεύμα μας είναι ελαφρύτερο, όπως ψάρι με λαχανικά ή φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι, όσπρια και άλλα αντίστοιχα, τότε το σώμα δεν θα αποθηκεύσει το γλυκό και θα το «κάψει».

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment