Tuesday, October 30, 2012

Η Καλή Μέρα Από... Το Πρωινό Φαίνεται!






Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο έρχεται να αναπληρώσει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, ενέργεια, αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά. Η παράλειψη του πρωινού αποτελεί, όμως, μια συχνή διατροφική συνήθεια, η οποία επηρεάζει την ποιότητα της δίαιτας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία αποφεύγουν να καταναλώσουν πρωινό, και μάλιστα στο σπίτι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και με μεγαλύτερη συχνότητα μη ισορροπημένα σνακ. Επίσης, η συνολική ημερήσια πρόσληψη πολλών μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, όπως θειαμίνης, νιασίνης, και ανόργανων στοιχείων, όπως ασβεστίου και μαγνησίου) είναι χαμηλότερη στα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό σε σχέση με αυτά που το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Η μη κατανάλωση πρωινού έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Τα παιδιά και οι ενήλικες που καταναλώνουν πρωινό μπορούν και ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Επίσης, η κατανάλωση πρωινού φαίνεται ότι είναι μία από τις διατροφικές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει όσα άτομα έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια αυτή.

Καλό πάντως είναι το πρωινό να καταναλώνεται στο σπίτι (και όχι στο δρόμο, στη δουλειά ή στο διάλειμμα μεταξύ των μαθημάτων του σχολείου) και ιδανικά χωρίς... την παρέα της τηλεόρασης, αλλά με τη συντροφιά ων υπολοίπων μελών της οικογένειας.


Οι χρυσοί κανόνες του πρωινού:
1. Να φροντίζεις να καταναλώνεις πρωινό πριν φύγεις από το σπίτι σου για τη δουλειά ή το σχολείο.
2. Το πρωινό σου θα πρέπει να περιλαμβάνει μία καλή πηγή πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα ένα γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
3. Να καταναλώνεις προϊόντα δημητριακών στο πρωινό σου (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, φρυγανιές, κουλούρι, κ.ά.
4. Το φρούτο ή ο χυμός καλό είναι να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού.
5. Μην καταναλώνεις πρωινό στο πόδι. Απόλαυσέ το!

Πηγή : http://miss.gr

No comments:

Post a Comment