Tuesday, October 30, 2012

Snack για παιδιά

Φρούτα & Λαχανικά: Πλούσια σε νερό

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, τα παιδιά χρειάζονται περίπου 1 ½ -3 φλιτζάνια λαχανικών και 1-2 φλιτζάνια φρούτων ημερησίως. Αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί μόνο από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, γι’ αυτό είναι απαραίτητα και τα ενδιάμεσα σνακ. Πάντα βέβαια, με οδηγό την εποχικότητα. Μπαστουνάκια λαχανικών με σπιτικό ντιπ γιαουρτιού ή χούμους ή φετάκια φρούτων με μέλι και κανέλα θα εξαφανιστούν, αν υπάρχουν σε εύκολη πρόσβαση στα παιδιά ενώ παίζουν ή διαβάζουν. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός για ένα σνακ γεμάτο ενέργεια, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι και τα smoothies, με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι. Επιπλέον, κυκλοφορούν στην αγορά ροφήματα από 100% φρούτα και λαχανικά που μπορούν να καλύψουν έως και το 50% των αναγκών σε αυτά τα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς μικρούς μας φίλους να φάνε τα φρούτα τους μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού.


Μπάρα δημητριακών: snack to go!

Η μπάρα δημητριακών αποτελεί ένα εύκολο στη μεταφορά του θρεπτικό σνακ για τα παιδιά. Κυκλοφορεί σε ευρεία ποικιλία στο εμπόριο και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι κ.ά. Οι μπάρες δημητριακών είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται προσοχή, γιατί κάποιες ποικιλίες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε λιπαρά και απλά σάκχαρα (ζάχαρη). Επομένως, καλό θα είναι πάντα να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων, προκειμένου να κάνουμε μια σωστή θρεπτικά επιλογή. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις δικές μας σπιτικές μπάρες δημητριακών, με αγνά υλικά, μηδενικά συντηρητικά και… αρκετή δόση φαντασίας, για μεγαλύτερη ποικιλία.

Γιαούρτι με γεύση φρούτου

Το γιαούρτι αποτελεί σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα για ευεξία και μακροζωία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των παιδιών και στην υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των παιδιών. Επίσης, είναι εύκολο στη μεταφορά του και μπορεί να καταναλωθεί κάθε ώρα της ημέρας, με διάφορους τρόπους, όπως σε συνδυασμό με μέλι ή με σπιτική μαρμελάδα ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού. Με φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες κολατσιό για τους μικρούς μας φίλους. Σε παιδιά άνω των 2 ετών επιλέγουμε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τι καλύτερο από το κέικ της μαμάς;

Τα σπιτικά γλυκίσματα αποτελούν σαφώς καλύτερη επιλογή, σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όχι μόνο από άποψη ποιότητας υλικών, αλλά και όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία. Λίγα ψιλοκομμένα φρούτα ή ξηροί καρποί προστιθέμενα σε ένα σπιτικό κέικ, αποτελούν ένα αρκετά αποδεκτό σνακ για τα παιδιά, καλύπτοντας παράλληλα και την επιθυμία για γλυκές «αμαρτίες». Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και καστανή αντί για λευκή ζάχαρη.

«Φάε το αυγό σου»

Το βραστό αυγό προσδίδει σε ένα τετράχρονο παιδί το 1/3 της ημερήσιας συνιστώσας πρόσληψής του σε πρωτεΐνη. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί είτε με λαχανικά, είτε μέσα σε ψωμί ή αραβική πίτα ολικής αλέσεως, για επιπλέον φυτικές ίνες. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σεληνίου, ιωδίου και βιταμινών D, Ε και Α. Ένα μέτριο αβγό παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες και περίπου 7 γραμ. πρωτεϊνών, που είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα. Αντιστοίχως, δύο μέτρια αβγά ισοδυναμούν με περιεκτικότητα πρωτεΐνης που αντιστοιχεί σε περίπου 100 γρ κρέατος ή ψαριού.

Ξηροί καρποί, αλλά χωρίς αλάτι

Αποτελεί εύκολο σνακ και πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και «καλών» λιπαρών οξέων. Ιδανικό για τους πολυάσχολους μικρούς ήρωες, χαρίζει ενέργεια και συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών για σωστή ανάπτυξη. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β2, νιασίνης, φολικού οξέος και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τι καλύτερο λοιπόν από μια χουφτίτσα ανάλατα και άψητα αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια που μεταφέρονται εύκολα παντού και πάντα; Αποφεύγουμε τους αλατισμένους, καβουρδισμένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και επιλέγουμε ανάλατους και όσο γίνεται πιο φρέσκους.

Κουλούρι: Το «δώρο» από τη Θεσσαλονίκη

Το κουλούρι αποτελεί ένα καθ’ όλα θρεπτικό και παραδοσιακό σνακ, που μπορεί να αποτελέσει μέρος, τόσο του πρωινού, όσο και των ενδιάμεσων γευμάτων της ημέρας. Συνιστά μια πολύ υγιεινή πηγή υδατανθράκων κι ενέργειας. Σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει το σουσάμι, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα για τη συγκέντρωση και τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Μπορείτε να το προσφέρετε στα παιδιά σας είτε σκέτο, είτε σε συνδυασμό με κάποιο τυράκι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, δημιουργώντας ένα λαχταριστό σνακ για τα παιδιά, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού τους σε ασβέστιο.

Homemade pop corn!

Είναι ένα εύκολο, γρήγορο και υγιεινό σνακ, που φτιάχνεται ανά πάσα στιγμή στο σπίτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα βουτύρου ή ακόμη καλύτερα, να το αντικαταστήσουμε με μαργαρίνη τύπου light ή και να φτιάξουμε τα ποπ-κορν μας με ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά των επεξεργασμένων ελαίων, ελέγχουμε την ποσότητα του αλατιού και προσφέρουμε ένα χαμηλό σε θερμίδες σνακ, που ξετρελαίνει τα παιδιά. Με τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών για μια αλμυρή εκδοχή ή μαζί με ξηρούς καρπούς, ακόμα και με κανέλα ή λίγη ζάχαρη για τους λάτρεις του γλυκού. Συνδυάστε το με μια οικογενειακή ταινία ή ως συνοδευτικό στα παιδικά πάρτι.

Μίνι-τηγανίτες που ξετρελαίνουν!

Οι σπιτικές τηγανίτες μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Επίσης το μίγμα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση, αν δεν καταναλωθεί αμέσως. Σε συνδυασμό με μέλι, κανέλα, ψιλοκομμένα φρούτα ή μια σπιτική μαρμελάδα, αποτελούν ένα πολύ καλό σνακ, πάντα βέβαια με προσοχή στην ποσότητα και τηρώντας τις μερίδες.

Τοστ με …φαντασία

Με σύμμαχο την φαντασία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άπειρους συνδυασμούς υλικών και να δημιουργήσετε ένα θρεπτικό σνακ, για κάθε ώρα της ημέρας. Φτιάχνοντάς το μόνοι σας, ελέγχετε την ποιότητα των υλικών που περιέχουν και αποφεύγετε τα συντηρητικά. Προτιμήστε ψωμί πολύσπορο ή ολικής αλέσεως, πλούσιο σε φυτικές ίνες, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή αβγό, λαχανικά ωμά ή ψητά και μια σπιτική σάλτσα με γιαούρτι και μυρωδικά, για ένα πλήρες και υγιεινό σνακ για το σπίτι ή το σχολείο.

Πηγή : http://www.mednutrition.gr


No comments:

Post a Comment