Tuesday, October 30, 2012

Τι Είναι Η Ολική Αλεση;


Στους περισσότερους σπόρους δημητριακών που υφίστανται μία διαδικασία άλεσης ή γενικότερα επεξεργασίας, αφαιρείται ένα μέρος τους. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

Ο σπόρος αποτελείται από τρία στρώματα
Το εξωτερικό στρώμα, ο «φλοιός», που περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ), μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός), πρωτεΐνες και φυτόθρεπτικά συστατικά.

Το μέσα στρώμα, το «ενδοσπέρμιο», που αποτελεί το 80% του σπόρου και περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες βιταμινών Β.

Το τρίτο στρώμα που είναι ο «πυρήνας» ή «έμβρυο» και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτοθρεπτικών συστατικών.

Όταν οι σπόροι αλέθονται, ο φλοιός και το έμβρυο αφαιρούνται και μένει μόνο το ενδοσπέρμιο. Με αυτό τον τρόπο, χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του σπόρου, διότι τόσο το εξωτερικό περίβλημα όσο και ο πυρήνας περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. 



Φυτικές Ίνες
Μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές για την προαγωγή της υγείας έχουν εστιάσει τις έρευνες στις φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του καρπού, τον «φλοιό». Μία νέα μελέτη υπέδειξε ότι οι φυτικές ίνες από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν όλα τα οφέλη που προκύπτουν από την ολική άλεση. Επομένως, η ολική άλεση (και όλα τα συμπεριλαμβανόμενα στοιχεία της: αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτόθρεπτικα συστατικά) είναι αυτή που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις.

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχουν συσχετισθεί με τη μείωση εμφάνισης νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και του σεληνίου.

Φυτόθρεπτικά Συστατικά Πρόσφατη έρευνα έδειξε οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν από τη φύση τους στα φυτά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν διάφορα φυτόθρεπτικα συστατικά, όπως τα φυτοοιστρογόνα, το φυτικό οξύ και οι φαινολικές ενώσεις.

Πηγές Δημητριακών Ολικής Αλέσεως Τρόπος πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι η επιλογή τροφίμων τα οποία αναγράφουν στη συσκευασία τους κάποια από τα παρακάτω συστατικά π.χ. σιτάρι ολικής αλέσεως, καλαμπόκι ολικής αλέσεως, βρώμη ολικής αλέσεως, κριθάρι ολικής αλέσεως, σίκαλη ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι κ.λπ.

Πηγή : http://miss.gr

No comments:

Post a Comment