Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής μας οδηγούν πολλές φορές σε διατροφικές επιλογές, εύκολες ή και ευχάριστες στη γεύση, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα επιβλαβείς.
Πατατάκια
Το υγιεινό υποκατάστατο: Μικρές πατάτες με κόκκινη ή μπλε φλούδα, ψητές στο φούρνο. Το χρωματιστό τους περικάλυμμα είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μια άλλη καλή επιλογή, είναι τα σπιτικά ποπ κορν.
Ζαμπόν και επεξεργασμένα κρέατα
Το υγιεινό υποκατάστατο: Ο άγριος σολομός είναι μια αρκετά αξιόπιστη εναλλακτική. Αν πάλι δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, ψάξτε για φιλέτο από χοιρινό ελεύθερης βοσκής —με υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη, μια βιταμίνη B η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αναψυκτικά
Είναι από τις μεγάλες διατροφικές «πληγές», που μας γεμίζουν. Μετά την αρχική έξαψη που προσφέρει η μεγάλη περιεκτικότητα των περισσότερων από τα ανθρακούχα σε ζάχαρη αναψυκτικά, τα κέφια μας βυθίζονται στα τάρταρα.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν χρειάζεστε κάτι για να σας καλύπτει το κενό σε ό,τι αφορά στις… φυσαλίδες, προσθέστε βιολογικό χυμό πορτοκάλι σε φυσικό ανθρακούχο νερό.
Μαργαρίνη
Το υγιεινό υποκατάστατο: Το βούτυρο από αγελάδες ελεύθερης βοσκής είναι πλούσιο σε ένα είδος λιπαρών, το οποίο ονομάζεται συζευγμένο λινελεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA. Τα λιπαρά αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως βάζουν φρένο στο λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών. Συν τοις άλλοις, το βιολογικό βούτυρο έχει και τα ωμέγα-3 του.
Επεξεργασμένοι σπόροι κολοκύθας
Τα επίπεδα του ιωδίου είναι κομβικά για τη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, ο οποίος με τη σειρά του είναι κομβικός για τη διάθεσή μας. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι ψυχίατροι, σε οργανικό επίπεδο, ελέγχουν πρώτα και κύρια τον θυρεοειδή.
Το υγιεινό υποκατάστατο: Επιμονή στα ωμά και σπιτικά ψημένα σπόρια και όχι μόνο. Κι άλλοι σπόροι έχουν παρόμοια ιχνοστοιχεία και φυσικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες όπως οι σπόροι κολοκύθας.
Νέκταρ αγαύης
Το υγιεινό υποκατάστατο: Όλοι οι τύποι γλυκαντικών πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση, αλλά το καλύτερο και πλέον φυσικό είναι το σιρόπι σφενδάμου (προσοχή στις ποικιλίες του που περιέχουν φρουκτόζη από καλαμπόκι) και το βιολογικό μέλι. Τα συγκεκριμένα περιέχουν σημαντικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και φυτικά αντιοξειδωτικά, που ευνοούν την καλή υγεία.
Κουλούρια
Το υγιεινό υποκατάστατο: Κινηθείτε καλύτερα προς τα βιολογικά αυγά, τα οποία περιέχουν σημαντικά για τον εγκέφαλο και τη διάθεση θρεπτικά στοιχεία σαν τις διάφορες παραλλαγές της βιταμίνης B, ψευδάργυρο και ηλεκτρυλοχολίνη, τα οποία θα σας κρατούν ενεργητικούς και υγιείς όλη την ημέρα.
Φιστίκια
Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν θέλετε τροφή για τον εγκέφαλο, τα υψηλά σε ωμέγα-3 καρύδια, τα αμύγδαλα (υψηλά στη Βιταμίνη Ε) και οι πλούσιοι σε σελήνιο βραζιλιάνικοι ξηροί καρποί, είναι ό,τι καλύτερο. Μπορείτε επίσης να τους ψήσετε με λίγο αλάτι, για πιο «πικάντικο» αποτέλεσμα.
Συσκευασμένες γλυκοπατάτες
Το υγιεινό υποκατάστατο: Οι φυσικές γλυκοπατάτες, που ψήνονται χωρίς επιπλέον ζάχαρη, περιέχουν βήτα καροτίνη, μια λιποδιαλυτή ουσία με προστατευτικά για τον εγκέφαλο αντιοξειδωτικά που τα χρησιμοποιεί το σώμα για να παραγάγει βιταμίνη Α.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται με τα ένζυμα που χρησιμοποιούν οι νευροδιαβιβαστές που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της διάθεσης. Στην καλύτερη μορφή της η βιταμίνη Α συναντάται σε προϊόντα σαν το βούτυρο και τα αυγά από κτηνοτρόφους οι οποίοι εκτρέφουν ζώα ελεύθερης βοσκής.
Πηγή : http://www.clickatlife.gr
No comments:
Post a Comment