Tuesday, October 30, 2012

Η διατροφή σαν μέτρο πρόληψης του καρκίνου


canΟι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, η ακτινοβολία, κάποιες χημικές ουσίες και ορμόνες, κάποιοι ιοί και βακτήρια, η κληρονομικότητα, το αλκοόλ, η διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.
Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αποφευχθούν σε αντίθεση με άλλους όπως η κληρονομικότητα για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Η διατροφή σχετίζεται με το 40% των καρκίνων που εμφανίζονται στους άνδρες και με το 60% στις γυναίκες. Ας δούμε συγκεκριμένα ποιοι παράγοντες της διατροφής σχετίζονται περισσότερο με την εμφάνιση καρκίνου.
  • Παχυσαρκία + χαμηλή φυσική δραστηριότητα: η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν ένα από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου στήθους, παχέως εντέρου, οισοφάγου, ήπατος και μήτρας.
  • Αλκοόλ: περισσότερα από 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για πολλά χρόνια, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης των καρκίνων: στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος και στήθους. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες.
  • Υψηλή κατανάλωση λίπους: σχετίζεται με καρκίνο παχέως εντέρου, προστάτη, μήτρας, μαστού
  • Χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών: μεγαλύτερη εμφάνιση καρκίνου του εντέρου σε άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες (πηγές: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως).
  • Πρόσληψη καρκινογόνων ουσιών από τροφές
Η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να προλάβει το 60-70% των καρκίνων. Συγκεκριμένα, εάν η διατροφή των ανθρώπων ερχόταν σε συμφωνία με τις συστάσεις για ισορροπημένη διατροφή, θα είχαμε μείωση κατά 60-70% στον καρκίνο στήθους, παχέως εντέρου και προστάτη, και μια μείωση κατά 40-50% στον καρκίνου πνεύμονα και σε άλλη μέρη του σώματος. Μία σωστή διατροφή συμβάλει όχι μόνο στην πρόληψη από τον καρκίνο αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον καρκίνο;
Να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή:
  • να έχει ένα καλό και υγιές βάρος (η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο)
  • να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά (φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες)
  • να έχει ποικιλία στη διατροφή του ώστε να παίρνει όσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρειάζεται
  • να προσθέτει λίγο αλάτι στο φαγητό και να αποφεύγει τα τρόφιμα που περιέχον πολύ αλάτι
  • να αποφεύγει τα τηγανητά και τις τροφές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κόκκινα κρέατα, σοκολάτες, βούτυρο, γάλα πλήρες σε λιπαρά) κτλ.
  • να κινείται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σχεδόν καθημερινά.
  • να μην καπνίζει
Δεν μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε πολλούς από τους παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνισή του (πρόληψη). Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την προστασία του.

Πηγή : http://www.youdiet.gr

No comments:

Post a Comment