Monday, October 29, 2012

Η σχέση της διατροφής με το στρες

4537688_blogΑισθάνεστε ότι βιώνετε στρες στην καθημερινότητά σας και ότι σπάνια έχετε την ευκαιρία να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας; Υπάρχουν πάντα υποχρεώσεις και ασχολίες που δεν σας αφήνουν να κάνετε πράγματα για εσάς; Νομίζετε μάλλον ότι δεν έχετε χρόνο για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ή για να γυμνάζεστε. Αισθάνεστε κόπωση και έλλειψη ενέργειας, ενώ παράλληλα το βάρος σας αυξάνεται σταθερά ή είναι σταθερά αυξημένο. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα στρες που σας οδηγούν είτε στην υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος και σε θερμίδες, είτε δεν σας αφήνουν να δώσετε σημασία στην ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε;
Όντως οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες και αρνητικών συναισθημάτων έχουν συσχετισθεί με αυξημένη πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος και απλούς υδατάνθρακες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα παγωτά, οι πάστες, η σοκολάτα αλλά και τα πατατάκια, οι μακαρονάδες και η pizza. Συχνά αυτά τα τρόφιμα αποκαλούνται και “comfort food”, φαγητό δηλαδή που μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από αρνητικά συναισθήματα.
Παράλληλα οι έρευνες δείχνουν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός κοντινού προσώπου ή ο χωρισμός, μπορεί να πυροδοτήσουν μια υπερφαγία και συνδέονται με επαναπρόσληψη βάρους. Θεωρείται όμως ότι δεν ευθύνονται οι στρεσογόνοι παράγοντες αυτοί καθαυτοί για τα συμπτώματα υπερφαγίας, αλλά η αδυναμία του ατόμου να διαχειριστεί το στρες του αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην ανακούφιση που του προσφέρει το φαγητό.
Για τη βελτίωση της διατροφικής σας συμπεριφοράς και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους χρειάζεται να κατανοήσετε γιατί και πως τρώτε και να μάθετε να παρακολουθείτε τον εαυτό σας και να διαχειρίζεστε το στρες, είτε προέρχεται από την καθημερινότητά σας, είτε οφείλεται σε μια συγκεκριμένη αγχωτική περίοδο της ζωής σας.
Το στρες επιβαρύνει την υγεία σας, συμβάλλει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η εύκολη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού και πολλά άλλα. Χωρίς την σωστή διατροφή, το στρες που ήδη έχετε μπορεί να γίνει πολύ έντονο. Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ δυνατός σύμμαχος απέναντι στα συμπτώματα του στρες. Φροντίστε να παίρνετε αρκετή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που θα τις βρείτε στα ολικής άλεσης δημητριακά, στο κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, όπως επίσης και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το σπανάκι. Επίσης, μια πολύ καλή πρόταση είναι η μπανάνα, η οποία εκτός των άλλων περιέχει και τρυπτοφάνη, η οποία είναι το απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει ευτυχισμένους.
Φροντίστε επίσης να λαμβάνετε μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών όπως είναι η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Α και Ε. Τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές και η ντομάτα, αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C. Τη βιταμίνη Α θα τη βρείτε κυρίως σε όλων των ειδών το συκώτι, στα αυγά και τα αυγά των ψαριών. Επίσης, τις πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α, τα λεγόμενα καροτένια, μπορείτε να τα προσλάβετε καταναλώνοντας καρότα και πιπεριές σε όλα τα χρώματα! Τέλος, καλές πηγές  βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, ο ηλιόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι.
Φαίνεται πιο εύκολο να καθίσετε στον καναπέ απολαμβάνοντας ένα σακουλάκι πατατάκια ή ένα μπολ παγωτό από ότι να σκεφτείτε τις δυσκολίες της ημέρας και τους τρόπους για να λύσετε τα θέματα που σας απασχολούν. Αλλά τελικά, μια τέτοια αντιμετώπιση προσθέτει στρες και στο σώμα και στο μυαλό σας. Δεν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και δεν σας λύνει τα προβλήματα. Για να σας στηρίζει στην αντιμετώπιση του καθημερινού στρες η διατροφή σας χρειάζεται να είναι πλήρης και ισορροπημένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και καλές πηγές λίπους, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Πολλές μελέτες αναδεικνύουν ότι η άσκηση, είτε το περπάτημα (
γυμναστική), είτε πιο έντονες μορφές της συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων του στρες. Σκεφτείτε τρόπους για να εντάξετε έστω και λίγες ώρες γυμναστικής ή ένα περίπατο κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Ελέγχοντας το στρες, θα μπορέσετε να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά την διατροφή σας και να χάσετε εύκολα βάρος, υιοθετώντας ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.


Πηγή : http://www.dietup.gr

No comments:

Post a Comment