Tuesday, October 30, 2012

Γλυκές... Αλχημείες!


Η ζάχαρη, αν και εξαιρετικά γλυκιά και με πολλούς φανατικούς οπαδούς, έχει μία από τις... χειρότερες φήμες. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά των τροφών μας, όμως μην μου πείτε ότι δεν έχετε τύψεις κάθε φορά που πάτε να βάλετε το κουταλάκι στο βαζάκι. Εξάλλου, ως γνωστόν εκείνη ευθύνεται για την αύξηση βάρους, την εμφάνιση παχυσαρκίας και φυσικά τον σακχαρώδη διαβήτη. Βέβαια, στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο απλά, γιατί αν γίνεται σωστή χρήση, με μέτρο και στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, καμία από τις παραπάνω αναφορές δεν ισχύει!

Η απομυθοποίηση
Όσον αφορά την θερμιδική της αξία, το 1 γραμμάριο αποδίδει μόλις 4 θερμίδες, δηλαδή το 1 κουταλάκι του γλυκού που βουτήξαμε προηγουμένως φτάνει με τα βίας τις 20 θερμίδες. Αν το κοιτάξουμε σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που καταναλώνουμε, 1 γραμμάριο λαδιού ή άλλου αντίστοιχου λίπους αποδίδει 9 θερμίδες και το κουταλάκι του περίπου 45 θερμίδες. Γεγονός που με κάνει να πιστεύω φανατικά πως η μέτρια και καλή κατανάλωση της ζάχαρης δεν ευθύνεται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας ή του διαβήτη. 



Βέβαια, για να μην ξεγελαστούμε, αν κάποια από εσάς καταναλώνει στο γραφείο κάποιο ιδιαίτερα λιπαρό σνακ, όπως μία ζαμπονοτυρόπιτα ή ένα «σατανικό» κομμάτι τούρτας και παράλληλα πίνει καφέ, θα πρέπει να αναρωτηθεί για τη συνολική θερμιδική πρόσληψη ζάχαρης και όχι για το ένα κουταλάκι ζάχαρης στον καφέ, καθώς η μικρή θερμιδική αξία της ζάχαρης δύσκολα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Πράγματι όμως η ζάχαρη, είτε είναι επεξεργασμένη είτε μαύρη, δεν περιέχει βιταμίνες ούτε μέταλλα, αλλά μόνο θερμίδες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να την καταναλώνουμε σε μικρές μερίδες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!

Ζάχαρη vs Φρουκτόζης
Εσείς κορίτσια που έχετε ήδη πειραματιστεί με τη «γλυκύτητα» στον ημερήσιο καφέ σας, είμαι σίγουρη πως θα ξέρετε ότι η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, σε ποσοστό 30-50%! Συνεπώς με λιγότερη ποσότητα, έχουμε περισσότερη γλυκύτητα! Έτσι φαίνεται πως η φρουκτόζη είναι πράγματι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη. 

Ζάχαρη vs ΜέλιΜία συνάδελφός στον καφέ αντί για ζάχαρη βάζει μία κουταλιά μέλι, γεγονός που με έκανε να σκεφτώ τη διαφορά της ζάχαρης από το μέλι. Το μέλι είναι ένας ολιγοσακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από φρουκτόζη σε διάφορες αναλογίες που εξαρτώνται από την ποικιλία. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της ζάχαρης, δηλαδή όπως είπαμε και παραπάνω, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Έχει και αυτό μεγαλύτερη γλυκύτητα, σε ποσοστό 25% από τη ζάχαρη, λόγω της φρουκτόζης που διαθέτει. Μετά από αυτή τη μικρή μου έρευνα, δεν μου έμεινε παρά να δοκιμάσω τον καφέ μου με μία κουταλιά μέλι... Δεν έχω να παρά να σας το συστήσω ανεπιφύλακτα!

Πηγή : http://miss.gr

No comments:

Post a Comment