Monday, October 29, 2012

Μύθοι και Αλήθειες για τη Δίαιτα

Το βραδινό παχαίνει: Μύθος

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση ότι το βραδινό γεύμα παχαίνει ή εμποδίζει την απώλεια βάρους. Η προσθήκη βάρους οφείλεται στην περίσσεια των προσλαμβανόμενων θερμίδων και συνήθως όσοι έχουν την συνήθεια να τρώνε το βράδυ, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, λόγω της αυξημένης ποσότητας, αλλά και της λανθασμένης επιλογής τροφίμων. Βέβαια, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ακριβώς πριν κοιμηθούμε, μπορεί να προκαλέσει καούρες και δυσπεψία. Η επίσημη σύσταση είναι να τρώμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε και να επιλέγουμε τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών σε αυτό το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ανάλογα με τα συστατικά του βραδινού γεύματος επηρεάζεται και ο κορεσμός μας την επόμενη μέρα. Επομένως, επιλέγοντας ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή μια πολύχρωμη σαλάτα φρέσκων λαχανικών με τυρί ή τόνο αποτελούν ασφαλείς επιλογές. Αλλά ακόμη και αν επιλέξουμε ένα πλήρες γεύμα ως βραδινό, θα πρέπει να μεριμνήσουμε όλη την ημέρα, ώστε να μην ξεφύγουμε στη συστημένη πρόσληψη θερμίδων.

Το ξενύχτι παχαίνει: Αλήθεια

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τελευταίες μελέτες, η έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με την παχυσαρκία και εμποδίζει την απώλεια βάρους. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες, μειώνεται η ορμόνη που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού και ενισχύεται η ορμόνη που προάγει την όρεξη, δηλαδή συνθήκες που ενισχύουν την αύξηση λήψης τροφής. Συγκεκριμένα, όταν κοιμόμαστε λίγες ώρες, βιώνουμε και έως 25% εντονότερα το αίσθημα της πείνας και μπορεί να καταναλώσουμε 350-500 θερμίδες περισσότερες κάθε ημέρα. Οι Γάλλοι επιστήμονες προτείνουν λοιπόν τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και το ιδανικό είναι επτά με οκτώ. Ο σωστός και επαρκής ύπνος αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Κοιμηθείτε λοιπόν και .. αδυνατίστε!


Το μέλι και η φρουκτόζη δεν παχαίνουν: Μύθος

Η κοινή άσπρη ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι γλυκόζης και η φρουκτόζη ανήκουν όλα στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων και συνεισφέρουν 4 θερμίδες / γραμμάριο, δηλαδή περίπου από 48 - 64 ανα κουταλιά της σούπας. Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα μεταβολίζει όλες αυτές τις ουσίες με παραπλήσιο τρόπο. Σε ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια βάρους, στόχος μας είναι να μειωθεί συνολικά η ολική πρόσληψη θερμίδων που προέρχονται από τα σάκχαρα, καθώς έτσι βοηθούμε στην ισορροπημένη έκκριση της ινσουλίνης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα κρυμμένα σάκχαρα, σε τρόφιμα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης, όπως π.χ. στα αναψυκτικά, στα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, στα αρτοσκευάσματα κ.λπ.


Ο καφές δεν επιτρέπεται: Μύθος

Ένας ακόμη τεράστιος μύθος έχει καταρριφθεί. Τα οφέλη του καφέ, λόγω της καφεΐνης που περιέχει, είναι αρκετά για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που απενεχοποιεί την αγαπημένη μας συνήθεια! Όταν ο καφές καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή έως 3 κούπες/μέρα, είναι απόλυτα ασφαλής και συνεισφέρει αρκετά στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μέσω των φυτοχημικών συστατικών που περιέχει. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί και να μειώσει την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, της νεφρολιθίασης, της νόσου του Parkinson και κάποιων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος, σαντιγί ή διαφόρων αρωματικών σιροπιών, καθώς αυτά ευθύνονται για την θερμιδική του αξία. Ο σκέτος καφές προσδίδει 0 θερμίδες.


Όσο λιγότερο λίπος τρως, τόσο το καλύτερο: Μύθος

Άλλος ένας διατροφικός μύθος… Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει σωστά και να επιβιώσει, χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Στόχος είναι να προσλαμβάνουμε τα «καλά» λιπαρά, από τροφές φυτικής προέλευσης: ελαιόλαδο, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, ελιές, αβοκάντο, αμύγδαλα καρύδια, κολοκυθόσπορους. Τα λιπαρά, στη σωστή αναλογία μέσα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο συμβάλλουν στην αποθήκευση ενέργειας, στη δημιουργία κυττάρων και στην παραγωγή των ορμονών. Τα λιπαρά ζωικής προέλευσης – κορεσμένα λιπαρά – είναι αυτά που θα πρέπει να περιορίσουμε και έτσι καλό είναι να επιλέγουμε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά κ.λπ. Επίσης, τα trans λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι εφικτό, καθώς βρίσκονται σε πλήθος επεξεργασμένων προϊόντων π.χ. μπισκότα, πατατάκια, βούτυρο, κρέας, αλλαντικά, κρουασάν κλπ. Όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τόσο καλύτερα θα πετύχουμε και τη σωστή αναλογία λιπαρών!
 
 

Τα αυγά είναι απαγορευμένη τροφή: Μύθος

Τα αυγά αποτελούν πραγματικά μία σούπερ τροφή – πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και αναρίθμητα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Και όλα αυτά μόνο με 70 θερμίδες ανά αυγό κατά μέσο όρο, όταν αυτό είναι βραστό ή ποσέ ή σε μορφή scrabbled eggs. Στα διαιτολόγια απώλειας βάρους, το αυγό θεωρείται απαραίτητη τροφή. Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, όταν στο πρωινό γεύμα υπάρχει αυγό, το επίπεδο κορεσμού είναι μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, γεγονός απόλυτα επιθυμητό, αφού έτσι θα καταφέρουμε τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων που θέλουμε. Σε σχετική έρευνα, όσοι κατανάλωναν αυγά στο πρωινό τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατανάλωναν έως και 500 θερμίδες λιγότερες.


Τα συμπληρώματα διατροφής αδυνατίζουν: Μύθος

Δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό» χαπάκι ή «μαγική» σκόνη ή θαυματουργό σκεύασμα, που να λύνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι χρήσιμα και κάποιες φορές απαραίτητα, όταν υπάρχουν αυξημένες ενεργειακές ή διατροφικές απαιτήσεις. Συνήθως, σε αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα, η ανεπαρκής πρόσληψη κάποιων βιταμινών ή μετάλλων, μπορεί να εμποδίσει την κανονική μεταβολική λειτουργία. Επομένως, ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ή κάποιο θρεπτικό συστατικό σε μεμονωμένη μορφή, μπορεί να βοηθήσει, καθώς στόχος μας είναι να υπάρχει 100% κάλυψη των θρεπτικών αναγκών σε καθημερινή βάση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποδίδεται η απώλεια των κιλών σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος: Μύθος

Το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς και το λάχανο «θεωρούνται» τρόφιμα που …καίνε το λίπος! Δυστυχώς όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει τροφή που να καίει το λίπος. Υπάρχουν ουσίες, όπως η πιπερίνη από το μαυροπίπερο, η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, η καφεΐνη και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, οι οποίες ενισχύουν τη θερμογένεση και άρα αυξάνουν τον μεταβολισμό. Τονώνοντας τις καύσεις του οργανισμού μας, πραγματικά μπορούμε έμμεσα να συμβάλλουμε στην επιθυμητή απώλεια βάρους. Οι παραπάνω τροφές μπορούν να υπάρχουν στο διατροφικό μας σχήμα και να βοηθήσουν στην ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού.

Τα σνακ παχαίνουν: Μύθος

Δεν χρειάζεται να πεινάμε για να χάσουμε βάρος. Η επιλογή των σωστών σνακ μεταξύ των βασικών γευμάτων της ημέρας, βοηθά στο να τηρήσουμε το διατροφικό μας σχήμα και να τρώμε λιγότερη ποσότητα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Ένας λόγος, για τον οποίο ενοχοποιούνται τα σνακ για την παχυσαρκία, είναι λόγω των «κακών» επιλογών που κάνουμε, π.χ. τσιπς, μπισκότα, cookies, γλυκίσματα και άλλα θερμιδογόνα τρόφιμα. Αν σας αρέσει να τσιμπολογάτε, η λύση είναι στα φρέσκα φρούτα εποχής, σε ανάλατους ξηρούς καρπούς, σε στικς λαχανικών ή ακόμη και σε γιαούρτια με γεύσεις φρούτων.

Αν γυμνάζεσαι, μπορείς να τρως ό,τι θέλεις: Μύθος

Σίγουρα, η τακτική άσκηση και κάθε είδους φυσική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, όταν πραγματικά θέλουμε να προασπίσουμε την υγεία μας, να διατηρήσουμε τη νεότητά μας και να έχουμε μία καλογυμνασμένη σιλουέτα. Όμως, η διατροφική μας συμπεριφορά, πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα, όταν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος. Με την πάροδο των ετών, ο μεταβολισμός μας μειώνεται και αυτό αποτελεί εχθρό για τη ζυγαριά μας. Επομένως, θα πρέπει είτε να μειώσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, είτε να αυξήσουμε τη γυμναστική, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά ή απλά να διατηρήσουμε το βάρος μας. Δυστυχώς, η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή και σίγουρα δεν αποτελεί άλλοθι για επιπλέον φαγητό!

Πηγή : http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment