Monday, October 29, 2012

8 υγιεινοί συνδυασμοί τροφών

Το να συνδυάζουμε μερικές συγκεκριμένες τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας και την καταπολέμηση ασθενειών.


Οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας με μια σειρά από πολύπλοκους τρόπους και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο ωφέλιμες, όταν καταναλώνονται μαζί με κάποια άλλα.
Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της συνέργειας των τροφών. Πριν από μια δεκαετία, δε γνωρίζαμε καν για φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο (που έχει κάνει διάσημες τις ντομάτες) ή τις ανθοκυανίνες και την πτεροστιλβένη (που ανέδειξε της αξία των μύρτιλων) και υπάρχουν πολλά ακόμη που δε γνωρίζουμε.
Η έρευνα έχει αποδείξει πάντως ότι τα παρακάτω τρόφιμα είναι καλύτερα όταν τρώγονται μαζί.
 
Ντομάτες και αβοκάντο
Τον Ιούνιο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, απέδειξε ότι οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που βρίσκονται στα πολύχρωμα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αν δε συνδυάζονται με ένα ποσοστό λίπους.
Οι ντομάτες είναι γνωστές για το καροτενοειδές λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για να πάρετε όλα τα οφέλη τους, συνδυάστε τες με περίπου το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο, που διαθέτει μονοακόρεστα λίπη. Άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, απορροφώνται επίσης καλύτερα με λίγο λίπος, γι’ αυτό αναμίξτε τα, π.χ, με ελαιόλαδο, ελιές, τυρί ή άλλα υγιή λιπαρά στη σαλάτα σας.
 
Βρώμη και χυμός πορτοκαλιού
Εάν σας αρέσει αυτό το πρωινό, είστε στο σωστό δρόμο. Η βρώμη βοηθά στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν την συνδυάσετε με βιταμίνη C, θα βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης για να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές.
 
Δεντρολίβανο και ψητά κρέατα

Αν και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το μπάρμπεκιου στην αυλή, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τρόπος ψησίματος μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Όμως, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να σταματά τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα. Ακόμη και λίγο εκχύλισμα δενδρολίβανου, το οποίο δεν έχει συνήθως ένα άρωμα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
 
Σπανάκι και λεμόνι
O χυμός του λεμονιού μπορεί να νοστιμίσει μια σαλάτα, αλλά και να μετατρέψει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μια super υγιεινή τροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα σέσκουλα κ.ά., περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι ευκολότερα απορροφήσιμος από το σώμα μας, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Ο χυμός λεμονιού, λίγες φράουλες ή ακόμη, μερικές πιπεριές, μπορούν να βοηθήσουν να μετατραπεί το λαχανικό με σίδηρο, σε μια τροφή, παρόμοια με τα ψάρια και το κρέας. Και αυτό θα μας δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 
Μπρόκολο και ντομάτες

Συνδυάστε το λυκοπένιο της ντομάτας που καταπολεμά τον καρκίνο, με μπρόκολο, για επιπλέον προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Το μπρόκολο, από μόνο του, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αλλά σε μια μελέτη του 2007, έδειξε ότι τα οφέλη του είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν συνδυάζεται με κάποια άλλη υπερτροφή.
 
Μήλα και σταφύλια
Θέλει κανείς φρουτοσαλάτα; Το φλαβονοειδές κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μήλα, καθώς επίσης και στα μούρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αναπνευστικών προβλημάτων και κάποιων μορφών καρκίνου και να κρατήσει τη μνήμη ισχυρή.
Αλλά, όταν αυτές οι τροφές καταναλώνονται σε συνδυασμό με την κατεχίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μοβ σταφύλια, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους στο αίμα και να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς. Άλλες καλές πηγές κατεχίνης είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι.
 
Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι
Το «χρυσαφένιο» αυτό μπαχαρικό που συχνά συναντάμε στα πιάτα με κάρυ, έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ανάμεσα στα οποία και η προστασία από τον διαβήτη. Αλλά, τα οφέλη του αυξάνονται σημαντικά όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

Γι’ αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής της κουρκουμίνης (βασικής ένωσης του κουρκουμά) παρασκευάζονται συνήθως, σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη (ένωση του πιπεριού).
 
Σκόρδο και ψάρι
Όποιος αναζητά επιπλέον προστασία για την καρδιά, θα ήταν καλό να αντικαταστήσει στο διαιτολόγιό του το κρέας με το ψάρι. Το σκόρδο από την άλλη, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές καρκίνου και αποτελεί μια φυσική ενίσχυση για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, ένα πιάτο με θαλασσινά μαγειρεμένα με σκόρδο θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά και θα βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που παρατηρείται επίσης και σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment