Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία ισορροπημένη διατροφή για να ενισχύσετε το αμυντικό σας σύστημα και να μείνετε μακριά από τα κρυολογήματα όλο το χειμώνα. Η φύση μας προσφέρει, την περίοδο του χειμώνα, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έτσι λοιπόν, λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, ο άνηθος, τα μαρούλια, τα όσπρια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο, καθώς και χειμερινά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, αποτελούν τα πιο δυνατά όπλα μας στη μάχη με τις ιώσεις.
Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση των εποχικών λοιμώξεων είναι η σωστή διατροφή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο να δώσουμε ειδικό βάρος στο διαιτολόγιό μας θωρακίζοντας τον οργανισμό μας με φυσικό τρόπο, ώστε να μη καταφύγουμε στη χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.
Αντιοξειδωτικά στο…φουλ ∆ιατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αμυντικό μας σύστημα. Ορισμένες βιταμίνες είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα όπως το β-καροτένιο και οι βιταμίνες C και Ε.
Συγκεκριμένα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών κυττάρων (NΚ κυττάρων), τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό πληθυσμό λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Το β-καροτένιο είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές, αποτελεί μορφή προβιταμίνης Α, και περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, καθώς και λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα, όπως: σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και διάφορα χόρτα. Εκείνη όμως η βιταμίνη, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με την προστασία από τα κρυολογήματα είναι η βιταμίνη C. H εν λόγω βιταμίνη συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνων, πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, η πιπεριά, ο μαιντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών, είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.
Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα. Επίσης, ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολομός), αλλά και σε φιστίκια, σουσάμι κ.λπ.
Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr
No comments:
Post a Comment