Monday, October 29, 2012

Pίξε (εύκολα) την κοιλίτσα!

Pixe (eukola) tin koilitsa!

1. Το συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος είναι επικίνδυνο για την υγεία σου.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Σωστό. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνη από τη συγκέντρωση λίπους στους γοφούς και τους μηρούς. Το κοιλιακό λίπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτη τύπου 2). Σίγουρα τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνισή του, αλλά διάφορες προσωπικές επιλογές (όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης) μπορούν να επιδεινώσουν κι άλλο αυτήν την κατάσταση.

2. Οι λιπαρές τροφές (π.χ. βούτυρο, κίτρινα τυριά) είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση κοιλιακού πάχους.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Λάθος. Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά σίγουρα δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για την υγεία σου. Από την άλλη, όμως, η μεγάλη πρόσληψη θερμίδων από οποιαδήποτε διατροφική ομάδα μπορεί να συμβάλει εξίσου στη διεύρυνση της μέσης σου. Διάφοροι γονιδιακοί παράγοντες (η διατροφή, η ηλικία, αλλά και o τρόπος ζωής μας) παίζουν -χωριστά ή συνδυαστικά- το ρόλο τους στην εμφάνισή του. Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων, μείωσε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κι αύξησε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνεις.

3. Οι θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ αποθηκεύονται απευθείας στην κοιλιά.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Σωστό. Το αλκοόλ, όπως αποδεικνύεται από έρευνες, έχει άμεση σχέση με την αύξηση της διαμέτρου της μέσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν καταναλώνεις αλκοόλ, το συκώτι σου είναι απασχολημένο διασπώντας το και ξεχνώντας να ασχοληθεί με την καύση του λίπους, με αποτέλεσμα να επιβραβεύεσαι με ένα φουσκωμένο στομάχι. Επιπλέον, το αλκοόλ ανοίγει την όρεξή σου, καθώς επιδρά στις ορμόνες που επηρεάζουν το αίσθημα του κορεσμού.

4. Το φαστ φουντ είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία τοπικού πάχους για τους εξής λόγους:
Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη - Δίνει πολλές θερμίδες - Σε ωθεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού - Ολα τα παραπάνω
απάντηση: Ολα τα παραπάνω. Οι περισσότερες επιλογές στα φαντ φουντ, πέρα από θερμιδοφόρες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Αν καταφεύγεις συχνά σε αυτό το είδος διατροφής, μπορεί να δεις την περίμετρο της μέσης σου να αλλάζει προς το μεγαλύτερο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι, όταν στα εστιατόρια με γρήγορο φαγητό παρέχονται ακριβείς διατροφικές πληροφορίες, τα περισσότερα άτομα επιλέγουν πιο υγιεινά γεύματα.

5. Ποιοι από τους παρακάτω τύπους λίπους σου προσθέτουν βάρος, αλλά  μεταφέρουν το λίπος από άλλα σημεία του σώματος στην περιοχή της κοιλιάς;Τα κορεσμένα λιπαρά - Τα επεξεργασμένα λιπαρά - Τα μονοακόρεστα λιπαρά - Ολα τα παραπάνω
απάντηση: Τα επεξεργασμένα λιπαρά. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Wake Forest ανακάλυψαν ότι αυτά αυξάνουν το τοπικό πάχος στην κοιλιά, αλλά δεν σταματούν εκεί. Στη συνέχεια, μεταφέρουν τους λιπώδεις ιστούς από άλλες περιοχές στην κοιλιά.

6. Ποιο από τα παρακάτω καταπολεμά το κοιλιακό λίπος;
Πράσινο τσάι - Μύρτιλλα - Σόγια -Ολα τα παραπάνω
απάντηση: Ολα τα παραπάνω. Το πράσινο τσάι, σε συνδυασμό με άσκηση, θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition. Οι κατεχίνες που περιέχει διεγείρουν το μεταβολισμό, ενώ ενισχύουν την απώλεια πόντων από τη μέση. Τα μύρτιλλα και η σόγια, με τη σειρά τους, φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενα και για την απώλεια βάρους, αν και οι μέχρι τώρα έρευνες είναι περιορισμένες.

7. Η αντικατάσταση των κοινών αναψυκτικών με τα αναψυκτικά διαίτης είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσεις την κοιλίτσα.Σωστό - Λάθος
απάντηση: Σωστό και λάθος. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα αναψυκτικά αποτελούν τη βασικότερη πηγή πρόσληψης και η επιπλέον ζάχαρη σημαίνει -αναπόφευκτα- επιπλέον θερμίδες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, τα σιρόπια από ζαχαροκάλαμο έχουν σταδιακά αντικαταστήσει την επεξεργασμένη ζάχαρη ως τον μοναδικό γλυκαντικό παράγοντα στα αναψυκτικά, αλλά ακόμα κι αυτά ενδέχεται να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τα αναψυκτικά διαίτης δίνουν κάποια λύση. Κάποιοι ερευνητές διατείνονται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά με λίγες θερμίδες ως μέρος ενός πλάνου απώλειας βάρους, όντως χάνουν βάρος, ενώ αλλοι διαφωνούν. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για καμία από τις δύο περιπτώσεις.

8. Για να περιορίσεις τη διάμετρο της μέσης σου, πρέπει να καταναλώνεις προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες. Σωστό - Λάθος
απάντηση: Σωστό. Αν θέλεις να στενέψεις στην περιοχή της μέσης, πρόσθεσε προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σου. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μία διατροφή ελεγχόμενη σε θερμίδες και, παράλληλα, πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους και πόντων από τα κρίσιμα σημεία.

9. Οι άντρες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς απ’ ό,τι οι γυναίκες.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Σωστό. Κατά γενική ομολογία, οι άντρες συγκεντρώνουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμονικές διαφορές των δύο φύλων. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερο λίπος στην περιοχή των γοφών, των μηρών και των γλουτών. Μετά τα 40, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, το λίπος αρχίζει να εμφανίζεται συχνότερα και στην κοιλιά.

10. Είναι πιο δύσκολο να ξεφορτωθείς το λίπος από την κοιλίτσα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Λάθος. Οταν αδυνατίζεις, συνήθως αρχίζεις να χάνεις πόντους από τα κεντρικά σημεία του σώματος (π.χ. στήθος, κοιλιά) κι έπειτα από την περιφέρεια. Μία ισορροπημένη διατροφή θα σε οδηγήσει να κάψεις συνολικά λίπος, κάτι που συνεπάγεται ότι θα δεις σύντομα και την κοιλιά σου να συρρικνώνεται. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα παραμένει η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική εξάσκηση.

11. Η άσκηση που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. κοιλιακοί) στοχεύει στο κάψιμο του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς.
Σωστό - Λάθος
απάντηση: Λάθος. Τα καθίσματα, οι κοιλιακοί κι άλλες ασκήσεις που γυμνάζουν την εν λόγω περιοχή ενδυναμώνουν μεν τους μυς της κοιλιάς και σε βοηθούν να χάσεις βάρος, αλλά δεν καταπολεμούν αποκλειστικά το συσσωρευμένο λίπος. Επομένως, η τακτική τού να απομονώσεις κάποιες ασκήσεις που γυμνάζουν μόνο την κοιλιά δεν θα σε ωφελήσει.

12. Με ποια από τα παρακάτω προβλήματα υγείας συνδέεται το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς;
Καρδιοπάθεια - Οστεοπόρωση - Ανοια - Ολα τα παραπάνω
απάντηση: Ολα τα παραπάνω. Μελέτες συνδέουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς με καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριοσκλήρωση κι άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Επίσης, σχετίζεται με την άνοια, την οστεοπόρωση, το διαβήτη και τον καρκίνο του εντέρου. Αν λοιπόν έχεις κοιλίτσα, καλό θα ήταν να μπεις σε πρόγραμμα άμεσα.

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment