Tuesday, October 30, 2012

Οι "εξισώσεις" της δίαιτας: προσθέστε γεύση, αφαιρέστε θερμίδες


 
Αχ αυτά τα κιλά! Πάνω που έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε μία σοβαρή προσπάθεια αδυνατίσματος, τότε είναι που περνούν μπροστά από τα μάτια σας όλοι οι γλυκοί πειρασμοί. Αντί να «σπάσετε» τη δίαιτά σας, τι θα λέγατε να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες;

Στην αγορά υπάρχει μία ευρεία γκάμα προϊόντων που περιέχουν εγκεκριμένες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και τα γλυκαντικά που προέρχονται από το φυτό στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης). Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως διαφορετικά ονομάζονται, είναι συστατικά που αποτελούν την «πηγή» της γλυκιάς γεύσης σε τρόφιμα και ροφήματα στα οποία έχει αφαιρεθεί η ζάχαρη, όπως τα λαιτ αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, τα γιαούρτια, το λαιτ ζελέ, οι κρέμες και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, ενώ κυκλοφορούν και σε γλυκαντικά δισκία για τον καφέ, το τσάι ή άλλα ροφήματα.

Βασικό τους πλεονέκτημα; Προσφέρουν απλόχερα τη γλύκα τους, αποδίδοντας ταυτόχρονα ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες! Βέβαια, κάποια από αυτά τα γλυκίσματα, όπως τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, τα γλυκίσματα με ολιγοθερμιδικές ύλες κ.α. εξακολουθούν να παρέχουν θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από άλλα συστατικά, όπως τα λιπαρά, οι πρωτεΐνες, και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές, συγκρίνοντας τις θερμίδες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. 




Αντικαταστάσεις που κερδίζουν!
Σκεφτείτε απλά και μαθηματικά. Όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά αντικαθιστούν τα πρόσθετα σάκχαρα (που αποδίδουν θερμίδες) σε τρόφιμα ή ροφήματα, τότε καταφέρνουν να μειώσουν το θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτάς σας. Με την προϋπόθεση λοιπόν πως δεν αυξάνετε την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνετε από άλλα τρόφιμα και ροφήματα, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην απώλεια όσο και στη διατήρηση του σωματικού βάρους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Γλυκές και.. εγγυημένες!
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αποτελούν τα πιο πολυμελετημένα συστατικά της διατροφής μας όσον αφορά στην ασφάλειά τους. Στην πραγματικότητα, πριν εγκριθεί η χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα, περνούν από τα «μικροσκόπια» των ειδικών προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως δεν έχουν καμία βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη παρενέργεια στον άνθρωπο. Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών έχει εγκριθεί από ισχυρούς οργανισμούς και φορείς, αρμόδιους για θέματα ασφάλειας τροφίμων, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι οποίοι τα έχουν χαρακτηρίσει ως ασφαλή για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα. Μάλιστα, σε αυτές τις εκθέσεις αξιολόγησης οι αρμόδιοι φορείς καταλήγουν στο ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, τα παιδιά και τα άτομα με διαβήτη.

Τι θα λέγατε λοιπόν να τις εντάξετε και εσείς σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προκειμένου να απολαύσετε γευστικά προϊόντα με λιγότερες θερμίδες; Άλλωστε ζωή χωρίς γλυκιά γεύση γίνεται; Ε, δεν γίνεται!
 

No comments:

Post a Comment